Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5380709
Постинги: 593
Коментари: 8144
Гласове: 13842
Постинг
19.04.2012 18:31 - Ако нямаше толкова дефицити, нямаше да има нужда да се посяга на Сребърния фонд
Автор: stoineff Категория: Новини   
Прочетен: 1895 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ако нямаше толкова дефицити, нямаше да има нужда да се посяга на Сребърния фонд. Изходът е балансиране още тази година на бюджета с допълнителни мерки за икономии, плюс много по-активна приватизация. Това каза за Агенция „Фокус” икономистът „Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов.

Според него – основната цел е да се вземе Сребърният фонд и част от него да се похарчи текущо, от което идват всички проблеми.
Министерството на финансите в някакъв момент се е сетило, че едновременно има едни заделени пари, които стоят като резерв и в същото време има един дълг, който трябва да се плати. Министерството си казва – защо ние да емитираме нов дълг, да правим излишъци в бюджета или да приватизираме или да съберем нов ресурс, за да погасим старите дългове, като можем просто да вземем натрупания резерв и да погасим стари дългове. Това, което е предложило министерството, решава един проблем – ако се емитира само в специални емисии, няма да има манипулация на пазара на държавни ценни книжа, което е едно от опасенията на Европейската централна банка, на Българска народна банка и т.н., но се появява друг проблем – това са абсолютно неликвидни облигации за следващите години, тоест престава да бъде какъвто и да е фонд, който може да бъде използван при нужда, каза той.
По думите му – този нов проблем съвсем не е за пренебрегване.
Ако нямаше толкова дефицити, включително за текущата година, то нямаше да се стигне изобщо до този дебат, щеше да има много повече пари общо във фискалния резерв и нямаше да има нужда да се посяга на Сребърния фонд. Дълг се плаща или като се вземе нов кредит, за да се плати стар, или се приватизира, или се прави бюджетен излишък. Поне от 2 години и половина предупреждаваме сериозно, че ще настъпи момент, в който правителството няма да може да си финансира дефицитите лесно, както го правеше през тези години, защото фискалният резерв ще свърши, каза той.
Според Лъчезар Богданов – налага се да започне политика на излишъци.
Не просто да разхлабваме коланите, а допълнително да ги затягаме и то много, защото в момента ние имаме над един милиард заложен дефицит, а ще трябва да направим, ако искаме да сме независими от международните пазари и да си плащаме сами дълговете, поне милиард и половина излишък за тази и за следващата година, което е много сериозно затягане на коланите, посочи той.


Тагове:   Сребърен фонд,


Гласувай:
8



1. diso - "Затягайте коланите" - "приватизирайте" - само това повтарят от тази и подобни организациии
20.04.2012 08:12
Май само на това ги учат там...
Как някой не каза: "Имате много пари - похарчени престъпно или безотговорно. Направете си харчовете ПОЛЕЗНИ и спрете кранчетата за източване на бюджета!"
Примери много - здравната каса, кучетата... И един съвсем пресен - от новините разбрах, че премахването на налепените плакати и некролози излиза на Софийската община между 6 и 10 лв/кв.м. Кой ги раздава тези тлъсти поръчки? Да ми дадат една и на мене:)) За 8 лв./кв.м. ще е "излизано" и пребоядисано даже. Ама няма и да ме допуснат до класиране, нали!
и още:
"Привличайте инвестиции!"
За миналата година сме привлекли малко над 800 млн. долара ли, евро ли чужди инвестиции, почти половината, от които - китайски. За сравнение - Никоя от съседните ни държави и държавици не е привлякла под милион и половина - само китайски. От други страни - отделно. Даже в Македония китайците са вложили само в една водноенергийна система 1500 милиона от същата валута.
Катарците уж не искали да инвестират у нас, защото сме "твърде малки". Как тогава Македония се оказа над 4 пъти по-голяма от нас за китайците?
Изводът: Индъстри уоч, Световната банка, МВФ и подобни организации могат само да ни закопаят със съветите си. Разходите не трябва непременно да се намаляват, а да се оптимизират и да се спре кранчето за кражбите. Глупаво е в криза да приватизираме. Най-много да го дадем без пари, а новият собственик да го фалира, разпродаде и да спечели от това, а пак ние да плащаме на съкратените работници.
И най-важното - да привличаме инвестиции!
цитирай
2. ok3223 - До кога тези лекета
22.04.2012 11:35
и пишман супер иконимисти ще ни дават не поискани съвети. Що не отидат да съветват Обамата и Гърците, щото са го закъсали повече от нас.
Имаме академици и професори топ икономисти. Не се чува техния глас от натрапливите "съвети"... на прославени от купени медии гласовити менте икономисти, като този Л. Богданов.
Не ги търси никой. Не ги пита никой. Не са полезни за никой,а току предлагат и съветисват. Кой и защо им плаща за това и с каква цел...
Повтарят като отче наш само една две измислени от тях мантри.
Затягане на коланите и...
приватизации на всяка цена.
Може и на безценица да е, да е подарък за нашите...
Важно е да се приватизира и подари на провилния човек.
ПА МОЖЕ И ДА Е ЗА СТОТИНКИ...
Дали не е това ЦЕЛТА НА НА ТЕЗИ НЕПОИСКАНИ СЪВЕТИ.
И някой да им плаща за тях.
Стига да има кой да ги слуша.
А досегашната приватизационна практика доказа, че се намират много вла стимащи, които приемат техните съвети като команди за изпълнение. И ги изпалняват вече 20 години.
И икономиката на България бе приватизирана и ликвидирана, разпродадена на наши и чужди, заедно с банките,
ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И ОГРОМНИ РУШВЕТИ.
Днес имаме над 1660 милионери, някои със 100-ци милиони капитал и тотално обедняващ и бедстващ народ, като българския.
За много от които, даже прехраната, оцеляването е под въпрос.
ДОТАМ СМЕ ГО ДОКАРАЛИ, СЛЕД ТЕЗИ МАСОВИ И НЕ ДОТАМ МАСОВИ ПРИВАТИЗАЦИИ.
Това не са съветници, а платени помощници на гробокопачите на България.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!