Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5397406
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
20.11.2012 15:17 - Венета Марковска се пенсионира - СДС предложи Петър Стоянов
Автор: stoineff Категория: Новини   
Прочетен: 2801 Коментари: 5 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Съдия Венета Марковска обяви, че излиза в пенсия. За решението си да се откаже от процедурата за конституционен съд днес тя е информирала на среща премиера и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Пред Агенция “Фокус” съдия Венета Марковска заяви: „В себе си нямам никакво съмнение, че не съм извършила каквото и да е нарушение по служба, а още по-малко – престъпление, но за да няма повече никакви спекулации, както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба по съответния законов ред. Благодаря на всички, които гласуваха за кандидатурата ми, които не изгубиха доверие в мен, и ме подкрепиха в тези изключително тежки моменти. Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”.

Независимият депутат Дарин Матов и съдия Венета Марковска са били при премиера Бойко Борисов на среща днес преди обяд. Това съобщи за Агенция „Фокус” независимият депутат Дарин Матов, който беше един от номиниралите Венета Марковска за конституционен съдия. "Г-жа Марковска до този момент не е положила клетва, и след сутрешния акт на подаване на молба във Върховния административен съд (ВАС) за пенсиониране, е очевидно, че няма да встъпи в длъжност или да участва в новата процедура за конституционен съдия. Това тя го заяви и пред г-н Борисов, като председател на ГЕРБ, по повод на което бяхме с г-жа Марковска при него днес по обяд", каза Дарин Матов. "Г-жа Марковска си подаде молбата за пенсиониране, защото искаше, като дългогодишен съдия, работил за тази държава, по някакъв начин да не създава институционални проблеми. Тя искаше да защити държавността в България и за това този неин акт, който е неин личен акт на подаване на молба за пенсиониране, означава, че тя се оттегля, както от ВАС, така и от встъпване в длъжност по процедура за конституционен съдия – тази, която предстои. Това е нейно лично решение", заяви Дарин Матов.

На пресконференция днес ръководството на СДС обяви, че издига за конституционен съдия Петър Стоянов, президент (1997 – 2002). Кандидатурата на Стоянов беше обявена на пресконференция след заседание на ръководството на СДС. Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че е провел среща с лидера на СДС д-р Емил Кабаиванов и му е предложил – СДС да номинират конституционен съдия, а ГЕРБ ще го подкрепят. Петър Стоянов обяви, че още не е приел номинацията, но присъства на пресконференцията. Трябват ми минимум три дни, за да премисля на спокойствие номинацията за конституционен съдия. Това каза Петър Стоянов, президент (1997 - 2002) на пресконференция в централата на СДС, след номинацията му за поста. „Благодаря на СДС, че подхождат към номинацията не като търсене на работа на един бивш президент, а отдавайки много голямо значение на позицията член на Конституционния съд. Това е изключително задължаваща и отговорна позиция”, заяви Стоянов. „Последните три години аз съм ангажиран с международна активност и напускането на тази активност, ще доведе до сътресения за хората и организациите, с които работя. Трябват ми минимум три дни, за да премисля на спокойствие. Моля ви, дайте ми това време, за да мога да намеря своето истинско и отговорно решение”, каза Стоянов и напусна пресконференцията преди нейния край и без да отговаря на въпроси.

С безспорния обществен авторитет и морал, които притежава Петър Стоянов, ние сме убедени, че той освен член, ще бъде и естественият председател на Конституционния съд. Това каза лидерът на СДС Емил Кабаиванов на пресконференция при представянето на кандидатурата. „За СДС това е най-естествената номинация. Петър Стоянов е човекът, който по най-безспорен начин доказа, че по време на прехода има хора, които могат да са морални стожери. Стоянов е човекът, който трябва да внесе спокойствие, да помогне международният имидж на България, който беше нарушен със скандала, да бъде изчистен”, заяви Кабаиванов.

„СДС предлага най-достойния си член, защото той трябва да помогне на България.
Не мислим за резервна кандидатура. Нека Стоянов да има няколко дни, за да даде своето становище или решение”, посочи той.

На въпрос дали с този акт СДС е завило към ГЕРБ, Кабаиванов каза: „С тази кандидатура завиваме към истинското СДС”. За нас тази кандидатура означава по-голяма отговорност, каза той. За тази кандидатура министър-председателят научава в този момент, в който и вие научавате, каза лидерът на СДС. Иван Костов също научава в този час за тази кандидатура, уточни той.
„С подаването на молба в излизане в пенсия пътят за избор на нов конституционен съдия е открит. Днес Венета Марковска е подала молба за пенсиониране”, посочи Кабаиванов.

Кандидатурата на Екатерина Михайлова не е обсъждана, след като вече един път не беше приета от Народното събрание, обясни той.
За следизборни коалиции с никой не сме говорили, а за предизборни коалиции сме заявили, че ще се явим със самостоятелна регистрация, посочи Кабаиванов.
„Аз инициирах срещата с Бойко Борисов. За имена не е ставало въпрос. Кандидатурата се нуждае от широко одобрение в парламента”, каза Кабаиванов.
Той отрече да има връзка между номинирането на Петър Стоянов за конституционен съдия и напускането на евродепутатското място от брат му Емил Стоянов. 

Източник: Агенция Фокус



Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. den0 - Петър Стоянов не е ли човека, който ...
20.11.2012 15:28
Петър Стоянов не е ли човека, който преди време по телевизията разкри секретна информация преследвайки втори мандат като президент? Тогава каза на моя отговорност, но не видях да я поеме.
Hа такъв нямам вяра.
цитирай
2. batogo - Разсекретяването...
20.11.2012 15:49
на далавери не е разкриване на секретна информация.
цитирай
3. den0 - batogo,
20.11.2012 16:09
сигурно затова се извини. Без причина. Че и отговорност "пое".
цитирай
4. tutankhamon661 - stoineff
20.11.2012 18:42

Веднъж се наложи да закарам Петър Стоянов и жена му до дома им. През цялото време тя го питаше разни елементарни неща, а той важно-важно й обясняваше, все едно изнася лекция. Не ми се сториха много читави. Особено Антонина, която е известна със змийския си характер.

Като знам и някои други контакти на Петър Стоянов - с "честни" хора - няма начин да го гледам с добро око. Pазбира се, това не се отнася само за него, но забелязвам по форумите, че едни и същи неща минават от "осъдителни" до "нормални" в зависимост от малката подробност дали ги правят "чужди" или "наши".

цитирай
5. kostadin - Боко е затруднен от собствените си ...
21.11.2012 10:54
Боко е затруднен от собствените си глупави ходове .Не ми стана ясно защо Цачето не иска отеглянето на Марковска ,а се намесват неправомерно Боко и Президентчето му.
Независимо какъв е Петър Стояновият ,той ще е последният глупак ,ако се съгласи да заеме неосвободеното място на лошата съдийка.
Едно ми е ясно Боковистите нямат управленски и експертен ресурс.Борбата е да останат на власт -независимо по какъв начин ще се подмазват на чиновниците от Брюксел
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!