Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5397256
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
05.12.2012 13:25 - Вие ЗА, или против смъртното наказание сте?
Автор: stoineff Категория: Новини   
Прочетен: 29517 Коментари: 76 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image


Коалиция „Не на Европейския съюз“ искат смъртното наказание да бъде наложено за тежките престъпления  вижте новината тук:

„Не може на жестоките убийства, на гаврите с деца или с възрастни и безпомощни хора, на изродите, които тормозят и убиват българите, държавата да отговаря с неефективни и меки наказания“ - каза независимият народен представител Кирил Гумнеров.

Да кажа моето мнение. Аз също съм ЗА връщането на смъртното наказание. Тук изключвам средновековните методи - разстрел, обесване, с камъне, гилотина, брадва, електрически стол.. има съвременни методи.   Ето и причините поради, които считам, че е уместно да се прилага в ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ случаи:

1. По хуманно е да те убият, отколкото да те държат затворен до края на живота си.

2. Действа възпитателно на другите престъпници.

3. Не е честно аз като данъкоплатец да храня до края на живота му човек изнасилил, убил, гаврил се с мои близки ...

Имам и още причини, но ще ги добавя в коментарите, когато имам време.

 



Гласувай:
22



1. theeconomist - Еднозначно
05.12.2012 13:29
- ЗА!
По хуманно е от доживотен,без право на помилване.И удовлетворява чувството ми за справедливост!
цитирай
2. tikoev - Кой се страхува от смъртната при...
05.12.2012 13:34
Кой се страхува от смъртната присъда? Ако нямате намерение да извършите подобно престъпление, което би заслужавало тази крайна мярка, щяхте ли да се страхувате? Не. Би ви накарало да се замислите за действията си.
цитирай
3. ellia - Твърдо и еднозначно...
05.12.2012 13:37
ДА...поради посочените от теб причини...и защото мисля,че не е целесъобразно
за такива хора да се пръскат пари от джоба на данъкоплатеца.
Не мислите ли,че по този начин едва ли не ни превръщат в непреки поддръжници на насилието във всичките му проявления...
Народът го е казал:
"На зъл прът...зла тояга."
"Око за око...зъб за зъб"
цитирай
4. hristo27 - ЗА, когато е извършено от рециди...
05.12.2012 13:50
ЗА, когато е извършено от рецидивист, по особено жесток и мъчителен за жертвата начин!
цитирай
5. apostapostoloff - Аз съм за Фънки и
05.12.2012 13:57
съм против Къцамун.
цитирай
6. анонимен - Категорично
05.12.2012 14:01
против! Простичко е - щом смъртната присъда продължава да се прилага, какъв проблем е решила трайно до този момент?
Ами ако, не дай си боже, попаднете в ситуация, в която сте набеден за убиец, осъден на смърт, екзекутиран и после се окаже, че сте невинен, как поправяме грешката?
цитирай
7. tikoev - против! Простичко е - щом смъртната ...
05.12.2012 14:08
angpiskova написа:
против! Простичко е - щом смъртната присъда продължава да се прилага, какъв проблем е решила трайно до този момент?
Ами ако, не дай си боже, попаднете в ситуация, в която сте набеден за убиец, осъден на смърт, екзекутиран и после се окаже, че сте невинен, как поправяме грешката?

Става въпрос за стопроцентова доказуемост! Къде е проблема тогава?!
цитирай
8. анонимен - Става въпрос за стопроцентова доказуемост!
05.12.2012 14:22
Има ли такава?
Навремето правих интервю с режисьора на "Двама мъже в града". По-възрастните от вас сигурно са гледали този филм. Интересна подробност е, че самият режисьор е бил осъден на смърт, просто попадайки в престрелка между две банди. И тази присъда е променена две седмици преди изпълнението й. Давате ли 100-процентова гаранция, че такава грешка винаги може да бъде поправена навреме?
цитирай
9. seasonofthewitch - angpiskova,покрай сухото може да изгори и мокрото,но повярвай ми епидемята вече е пандемия,
05.12.2012 15:10
така,че очистителният риск като цяло си заслужава.

angpiskova,стана ми изключително интересно как без смъртно наказание, без назидание обществото ни може да се справи с тежките престъпления,които са безспорен факт?Ти имаш ли идея как да се действа с извършителя на такова деяние,ако той изнасили и убие собствената ти майчица или внученцата?Ето на това му се казва доказана вина-когато става въпрос за собственото ти семейство.Когато фактите остават далече във вестниците и по телевизията и не са засегнали наши близки сме много щедри на благородство.Ти вярваш ли,че има реално съществуващо понятие "тежки престъпления"?:)
цитирай
10. анонимен - seasonofthewitch,
05.12.2012 15:30
тук ни е проблемът - ние се опитваме да лекуваме болестта, когато вече е в напреднал стадий, а не отделяме внимание на профилактиката. За да стават такива неща, значи сме допуснали метастазите да се развият, вместо да ги спрем навреме.
Впрочем, нека те попитам за проблема от друг ъгъл - ако ти или твой близък сте суровото, което може да изгори покрай сухото, ти ще защитаваш ли пак смъртната присъда?
цитирай
11. muerte - Закъсняваш и както винаги не си в час.
05.12.2012 15:39
http://muerte.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/11/30/smyrtnata-prisyda-i-dojivotniia-zatvor-bez-zamiana-imat-li-t.1026255

За тези, които ги мързи да прочетат поста ми (аз, за разлика от стойнеф работя с такива хора, докато той жив осъден надали е виждал):

1. Убиете ли човек (по каквато и да е причина) вие сте убиец - каква е разликата тогава между този, който изпълнява смъртна присъда и този, който убие на улицата?!?
2. Смъртната присъда НЯМА превантивен ефект. Доказан факт е, че в щатите със смъртно наказание престъпността е толкова (а някъде и по-голяма) от щатите без смъртно наказание. Преди два дни, в бТВ, бившия шеф на ГД "ИН" ген. Петър Василев даде страхотен пример - цитирам "Един човек, преди 90-та г., извърши убийство. Дадоха му смъртна присъда и я изпълниха. След време неговия син също извърши убийство, отново присъдата беше смъртна и отново я изпълниха. Внукът на този човек също извърши убийство! Превенция няма ДОРИ в едно семейство, вие искате за цялото общество!!!"
3. Смъртното наказание нито ще върне убития, нито ще намали мъката на близките (тук говоря отново от собствен опит)
4. При съд. грешка, как ще я поправите?!? (след въвеждане на ДНК експертизата се оказало, че в САЩ над 30% от смъртните присъди са били грешни!)
цитирай
12. tikoev - тук ни е проблемът - ние се опитваме ...
05.12.2012 15:46
angpiskova написа:
тук ни е проблемът - ние се опитваме да лекуваме болестта, когато вече е в напреднал стадий, а не отделяме внимание на профилактиката. За да стават такива неща, значи сме допуснали метастазите да се развият, вместо да ги спрем навреме.
Впрочем, нека те попитам за проблема от друг ъгъл - ако ти или твой близък сте суровото, което може да изгори покрай сухото, ти ще защитаваш ли пак смъртната присъда?

А кой би се оставил да бъде "суровото", което ще се остави да изгори в компанията на сухото, ако няма вина? Или трябва да е мазохист, или цялата съдебна система е за затвора!
цитирай
13. theeconomist - Г-жо Пискова,
05.12.2012 15:46
като журналист с дълъг стаж, да ми нашепнете,затвора, като продължава да се прилага, да е решил някакъв проблем до сега?

"...в затвора попаднал на хора и станал...човек" , пфу!

Да не дава Господ, някой изрод да озлочести и убие дъщеря Ви / примерно / или да пребие до смърт и обере възрастните Ви родители.

Да питам, този, според Вас, човек, човек ли е? И ако е такъв, що след деянието му, не си го вземете у Вас?
цитирай
14. анонимен - theeconomist,
05.12.2012 15:52
а какъв проблем ще бъде решен, ако този човек бъде убит от името на държавата? Може би ще спрат подобни неща?
Да, аз бих се озлобила, ако, не дай си боже, това стане. И точно в такъв момент идва времето на институциите - те трябва да дадат мъдрото, а не емоционално решение на въпроса.
цитирай
15. andrei - Аз съм за това,
05.12.2012 15:56
да ги принудят да живеят 300 години...
цитирай
16. seasonofthewitch - angpiskova, ако аз съм невинна и съм ...
05.12.2012 15:59
angpiskova,ако аз съм невинна и съм 'мокрото,което трябва да изгори",ще се боря до край,за да докажа невинността си,ако не успея-ще изгоря вероятно.
Идеята е да се осигури някаква безопасност на общността като цяло.Болестта смея да отбележа се разви в тези си размери поради премахването на смъртното наказание и чувството за неприкосновеност,което се разви в престъпниците.Ти съгласна ли си,че мерките не са строги за тях и много майки,чакат възмездие за хилядите погубени деца от наркотици,от жертва на трафик,от педофили,от....да не изброявам.Да констатираме размера на пандемията,без да се вземат сериозни и крайни мерки,да казваме,че те имат права също е престъпление,но чрез БЕЗДЕЙСТВИЕ.По примера,който даде да се защитават правата на престъпниците е аналогично с това да се защитава правото на рака да се развива и да има хора,които са против оперативното му отстраняване:)
цитирай
17. анонимен - tikoev,
05.12.2012 16:03
ето че си дойдохме на думата. Виждате решенията на българския съд. Представяте ли си колко професионално би действал, произнасяйки смъртни присъди?
Разбира се, това е само един от аспектите на проблема. Муерте излага другите много добре в коментара си.
цитирай
18. muerte - Тикоев, има такава поговорка:
05.12.2012 16:05
По добре 100 виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора! А тука хора, които нямат НИКАКВА представа за престъпления, присъди, затвори и т. н. искат да се убива наред!!! Недейте така бе хора, претендирате за интелект все пак!

Психолозите казват, че първата мисъл по една тема е емоционална и ирационална. Затова - помислете малко, потърсете информация (ама не от блиц или от комшийката) и тогава пишете гръмки фрази.
цитирай
19. mglena - @
05.12.2012 16:05
Първо смятах да напиша твърдо "за", но според мен е добре да се разглежда всеки случай поотделно и с участие на обществото/задължително/.
Тоест пак съм за-но с по-голяма гласност в обществото, за да послужи това и като превенция/може би/.
Съдебните процеси да се предават на живо с телевизионни камери/даже може да има специален тв канал/- да ги видим тези престъпници, тези закони, съдии и прокурори. Изобщо покажете ги- всички-да ги видим, стига с тези инициали и условни присъди.
цитирай
20. seasonofthewitch - И пак питам защитниците на правата на престъпниците!!!!!
05.12.2012 16:06
muerte написа:
http://muerte.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/11/30/smyrtnata-prisyda-i-dojivotniia-zatvor-bez-zamiana-imat-li-t.1026255

За тези, които ги мързи да прочетат поста ми (аз, за разлика от стойнеф работя с такива хора, докато той жив осъден надали е виждал):

1. Убиете ли човек (по каквато и да е причина) вие сте убиец - каква е разликата тогава между този, който изпълнява смъртна присъда и този, който убие на улицата?!?
2. Смъртната присъда НЯМА превантивен ефект. Доказан факт е, че в щатите със смъртно наказание престъпността е толкова (а някъде и по-голяма) от щатите без смъртно наказание. Преди два дни, в бТВ, бившия шеф на ГД "ИН" ген. Петър Василев даде страхотен пример - цитирам "Един човек, преди 90-та г., извърши убийство. Дадоха му смъртна присъда и я изпълниха. След време неговия син също извърши убийство, отново присъдата беше смъртна и отново я изпълниха. Внукът на този човек също извърши убийство! Превенция няма ДОРИ в едно семейство, вие искате за цялото общество!!!"
3. Смъртното наказание нито ще върне убития, нито ще намали мъката на близките (тук говоря отново от собствен опит)
4. При съд. грешка, как ще я поправите?!? (след въвеждане на ДНК експертизата се оказало, че в САЩ над 30% от смъртните присъди са били грешни!)

muerte,каква ти е личната идея за справяне с тежките престъпления?Трябва да е нещо ефективно и преобразуващо съзнанията им и тези хора да могат да станат от убийци обществено полезни.Имаш ли дори и в сферата на фантазиите някаква адекватна идея за пълноценното им внедряване в обществото?
цитирай
21. seasonofthewitch - Като работиш сред такива хора
05.12.2012 16:10
muerte написа:
По добре 100 виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора! А тука хора, които нямат НИКАКВА представа за престъпления, присъди, затвори и т. н. искат да се убива наред!!! Недейте така бе хора, претендирате за интелект все пак!

Психолозите казват, че първата мисъл по една тема е емоционална и ирационална. Затова - помислете малко, потърсете информация (ама не от блиц или от комшийката) и тогава пишете гръмки фрази.

За да не съм емоционална и ирационална ще поискам мнение от първа ръка,т.е. от теб:Колко от тях НАИСТИНА са невинни и са затворени по грешка в затворите?:)
цитирай
22. seasonofthewitch - Подкрепям.
05.12.2012 16:11
mglena написа:
Първо смятах да напиша твърдо "за", но според мен е добре да се разглежда всеки случай поотделно и с участие на обществото/задължително/.
Тоест пак съм за-но с по-голяма гласност в обществото, за да послужи това и като превенция/може би/.
Съдебните процеси да се предават на живо с телевизионни камери/даже може да има специален тв канал/- да ги видим тези престъпници, тези закони, съдии и прокурори. Изобщо покажете ги- всички-да ги видим, стига с тези инициали и условни присъди.

цитирай
23. анонимен - seasonofthewitch,
05.12.2012 16:16
затворът е крайната фаза. Основният проблем идва от законите, семейното, училищното възпитание, образованието. Тук трябва да са съсредоточени основните усилия. Не споря за бездействието на съда, но то не е в неприлагането на смъртна присъда, а в сбъркани съдебни решения. От които пък произтича усещането за ненаказуемост в България.
Впрочем, ако бъде екзекутиран невинен човек, не само че нямаме решен проблем, а имаме създаден още един. С обществено участие.
цитирай
24. tikoev - По добре 100 виновни на свобода, ...
05.12.2012 16:18
muerte написа:
По добре 100 виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора! А тука хора, които нямат НИКАКВА представа за престъпления, присъди, затвори и т. н. искат да се убива наред!!! Недейте така бе хора, претендирате за интелект все пак!

Психолозите казват, че първата мисъл по една тема е емоционална и ирационална. Затова - помислете малко, потърсете информация (ама не от блиц или от комшийката) и тогава пишете гръмки фрази.

Съгласен съм, че невинен не бива да престоява и един ден в затвора. Но ако оставим 100 виновни навън до един невинен, накъде отива тази страна (да попитам по американски пример)? Ами ето - Брайвик намира условията в затвора за нечовешки...а жертвите му вече са изгнили в гробовете си. И сега трябва да му носим топло мляко ли? Да му пускаме "детски" филми?
цитирай
25. zabylgarite - В България
05.12.2012 16:19
трябва да има смъртно наказание!
За убийци и изнасилвачи на малки деца и възрастни.
За национално предателство като например да дадеш енергото в чужди ръце и златодобива също. За предоставяне на основни ресурси на държавата в чужди ръце с цел облага-смърт.
Ахмет Доган през 1992 предаде в турското посолство списък с наши разузнавачи зад граница.........
Последствия нямаше
още виновници за този случай са Стоян Ганев и Жельо Желев

това и в Африка не може да се случи.

Трябва да има!
цитирай
26. theeconomist - Институциите, казвате г-жо Пискова?
05.12.2012 16:20
angpiskova написа:
а какъв проблем ще бъде решен, ако този човек бъде убит от името на държавата? Може би ще спрат подобни неща?
Да, аз бих се озлобила, ако, не дай си боже, това стане. И точно в такъв момент идва времето на институциите - те трябва да дадат мъдрото, а не емоционално решение на въпроса.


За тези институции ли говорите, които снеха още 2 години от присъдата на Йоско, убил двама души на пътя?

Кинтите, г-жо Пискова, кинтите!

Не искам да ви засегна, но и във вашата гилдия истината и правдата е като във песента на Володя Висоцки - "Голая правда в красивых одеждах ходила......"

Слушали ли сте я? Ако не - чуйте я!
цитирай
27. muerte - До вещицата
05.12.2012 16:38
Няма нужда да имам лична идея за справяне с престъпността. Има си закони, ако не знаете. За тежката престъпност си има тежки наказания. Или на вас ви се струва леко наказанието от 30 г. затвор или доживотна присъда?!?

Друго - дефинирай ми "обществено полезни" и знаеш ли какъв процент от извършилите убийство и изтърпели наказанието си (ако е било срочно) извършват пак убийство? Под 0,1 %!

Ако питаш затворниците - НИКОЙ не е виновен. Това обаче няма значение, защото щом има присъда (дори и смъртна) тя се изпълнява.

П. п. И по леко с определенията и удивителните. Щом искате смъртно наказание ВИЕ защитавате убийството. Аз се придържам към законите.
цитирай
28. анонимен - theeconomist,
05.12.2012 16:41
корупцията е навсякъде, няма изолиран остров, в т.ч. и в журналистиката.
Което не означава, че няма доблестни колеги. Въпросът е къде са те.
А иначе за работата на нашия съд вече казах мнението си.
цитирай
29. seasonofthewitch - angpiskova, обществото ни нами...
05.12.2012 16:43
angpiskova,обществото ни намирам,че в момента е много по-болно от преди отмяната на смъртното наказание и трябва да се вземат спешни мерки.Аз лично не виждам смисъл да задълбавам в миналото и причините,тъй като ужасяващите следствия са факт.Смъртното наказание е наложително,за да бъдат сведени до минимум невинните жертви.
цитирай
30. muerte - Прочетох коментара на икономиста (№ 26) и се сетих още един довод против.
05.12.2012 16:48
В тая калпава, скапана, изостанала, комунистическа все още и крайно корумпирана съдебна система, където шуробаджанащитана продължава да е ежедневие къв е проблема ако имам кинти и сина ми утрепе някой, да платя на съдията (или на прокурора) и да набедят някой, който после ще бъде застрелян? Я си спомнете съвсем наскоро убиството на Яна в Борисовата градина, а? Такова правосъдие ли искате?
цитирай
31. seasonofthewitch - Закони има,но
05.12.2012 17:20
muerte написа:
Няма нужда да имам лична идея за справяне с престъпността. Има си закони, ако не знаете. За тежката престъпност си има тежки наказания. Или на вас ви се струва леко наказанието от 30 г. затвор или доживотна присъда?!?

Друго - дефинирай ми "обществено полезни" и знаеш ли какъв процент от извършилите убийство и изтърпели наказанието си (ако е било срочно) извършват пак убийство? Под 0,1 %!

Ако питаш затворниците - НИКОЙ не е виновен. Това обаче няма значение, защото щом има присъда (дори и смъртна) тя се изпълнява.

П. п. И по леко с определенията и удивителните. Щом искате смъртно наказание ВИЕ защитавате убийството. Аз се придържам към законите.

как смятате,че заслужават да бъдат наказани хората по чиято вина законите не се прилагат с цялата си тежест?
И моля,моля,аз не защитавам убийството,а защитавам каузата,че рецидивистите,както и такива,които са извършили убийство "за първи път" по особено жесток начин нямат място и по затворите.Не е редно да ги хранят данъкоплатците до живот,вместо тези пари да се инвестират в по-доброто образование на децата ни например:)
Знаете ли,че ако има референдум,тази крайна мярка ще бъде върната?
цитирай
32. hristo27 - По добре 100 виновни на свобода, ...
05.12.2012 17:41
muerte написа:
По добре 100 виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора! А тука хора, които нямат НИКАКВА представа за престъпления, присъди, затвори и т. н. искат да се убива наред!!! Недейте така бе хора, претендирате за интелект все пак!

Психолозите казват, че първата мисъл по една тема е емоционална и ирационална. Затова - помислете малко, потърсете информация (ама не от блиц или от комшийката) и тогава пишете гръмки фрази.



Днес гледах по БТВ как един осъден за убийството на жена, казва от затворническата килия:
"Изляза ли на свобода, отново ще убивам!"
Как трябва да се постъпи с такъв "човек"? Има ли той човешки права и доколко са нарушени те? След изтърпяване на наказанието му, ще стане друг човек? Ако в пристъп на отчаяние, някой го убие след излизането му /някога/ от затвора, кой ще бъде по-лошия убиец?
цитирай
33. stoineff - 100 виновни на свобода,
05.12.2012 19:22
Ще убият още 100 невинни... или ще изнасилят 100 деца, освен това казвам смъртно наказание в краен случай. При безспорно доказана вина. ДНК експертизи, улики, умисъл, рецидив ... особена жестокост.. останалите ще си ги ОТГЛЕЖДАМЕ и ВЪЗПИТАВАМЕ по затворите .. Аз познавам престъпници, исина е, че не всеки се ражда такъв, а е продукт на обществото, но ... извратените мозъци нямат място в обществото.... и ГАНГРЕНАТА се РЕЖЕ, не се лекува ...
цитирай
34. komunistite - 11. muerte
05.12.2012 19:44
Прочетох ти статията. Не открих смислен довод (загубих си времето). Много сте либерални. Ако са убили въпросния убиец дето цитираш преди да има поколение - това е превенция. Ако е останал жив е щял да има още 5 сина 2 - ма, от които също убийци. Така, че плямпаниците ти са безпочвени.

Пискова - има 100% - во доказване на вината. Когато изнасилвача е изнасилил бабата 1 път докато е била жива и още 3 пъти след, като я е убил. Излиза от затвора, след като излежава 20 годишна присъда (след 15 г.) и изнасилва и убива 10 годишно момченце? Въпросът е - Колко години още ти и муерте щу го храните в затвора въпросният и защо ние, които сме ЗА смъртното наказание трябва да го храним. Нека само от вашите данъци ги хранят тези изроди.
цитирай
35. x2012x - То най-големите престъпници
05.12.2012 20:55
са с най-чисти досиета и дори ни управляват и избиват народа с ниски заплати и пенсии. Ами големите монополисти те също грабят - те също са престъпници... Ами , айде осъдете ги ,ако можете . Ама не Ви стиска да се захванете с тях. Нямате капацитет за да упражните такава власт , защото Ви е страх от престъпниците и те се кефят от Вашата безпомощност , от Вашата неспособност да нанесете ответен удар ... Ще ги осъдите ли ??? Кога ще стане това ...
цитирай
36. kass - Като знам каква е съдебната система в България съм твърдо против...
05.12.2012 20:59
Държавата ще си измива ръцете убивайки хора. Човек от безизходица тръгва да краде, хванат е, в паниката убива човек без да го е планувал... държавата го убива за да си измие ръцете заради липсата на социална грижа от нейна страна... Ще има куп изкупителни жертви и насъскване на обществото срещу определен човек... като се сетя как изкараха убитото в парка в София момиче наркоманка и бездомница и айде няма нужда.... Смъртна присъда може да има само във високо развити и морални общества, които пък първи биха се отказали от подобна мярка... Защото държавата не може да става убиец...
цитирай
37. muerte - Един по един, не се блъскайте
05.12.2012 21:59
стойнеф спориш не с мен, а с поговорка пич - не съм я измислил аз. Все едно че спориш с радиото у вас, ама няма как да се сетиш.

вещицата - нали си ЗА смъртното наказание? И всички които сте ЗА. Значи щом е разрешено със закон, то убийството е оправдано, така ли? По вашата логика на ислямистите им е простено, защото шариата го одобрява?!? И те отнемат живот, но по техните закони. По глупаво изказване не бях чувал. Или ще кажете, че нашите закони са по-закони, отколкото техните???

комунистите - още от ника ти личи, че си зле, ама ако смъртната присъда беше превенция що имаше убийства и изнасилвания при комунизма бе? Или те бяха политически правилни??? И не плямпам - това е във вашата стилистика. Аз се базирам на данни.
цитирай
38. muerte - Последно, че мача почна
05.12.2012 22:10
Законите не са приети, за да раздават възмездие или отмъщение. ИЗБИЙТЕ СИ ГО ОТ ГЛАВАТА! Има НК, направете си труда да прочетете какви са целите на едно наказание.

Ако има референдум дали да се плащат данъци какъв мислите, че ще е отговора???

П. п. Някой ще се хване ли на бас - 1. Смъртното наказание НЯМА да бъде върнато - нито у нас нито където и да е в ЕС. и 2. Доживотния затвор без замяна ще отпадне.
Отворковци, навитаци?
цитирай
39. samvoin - Аз лично, макар и категоричен враг ...
05.12.2012 22:13
Аз лично, макар и категоричен враг на ЕС, твърдо срещу неговото съществувание в този му вид и против членството на България там, съм същевременно ПРОТИВ смъртното наказание и особено при една несъвършена съдебна система, каквато е нашата, но и при факта, че няма съвършена и безгрешна такава в света.
Винаги може да се докаже, че някой е бил невинен.
И при най - прецизното разледване и прозрачно дело, има вероятност от 1% грешка, както и при която и да е от съществуващите и съществували юристпруденции.
По - добре е, да оставим живи много виновни, отколкото да убием и един невинен!
Да, имало е исторически обстоятелства и моменти, в които смъртното, радикално, жестоко и наказидателно наказание, е дало своя положителен принос за стабилизация на нашето общество, но днес аз смятам, че ние възприемайки Християнската ценностна система, ако наистина се върнем към нея - което е желателно, то такова наказание и е прекалено чуждо.
Християнството винаги дава възможност за прошка и покаяние, за опрощение и за връщане към нормалния живот.
Винаги дава още един шанс.
Християнството казва, че "само Бог дава и отнема живот"!
Но аз съм и реалист, не може въобще да се забрани отнемането на живот.
Отнемането на живот и посегателство над последния, трябва абсолютно да се оправдае, само и изключително в случаи на пряка самоотбрана и нападение и посегателство над твоя живот, ако особено си почтен гражданин и това е направено от криминално проявен елемент.
Ако има посегателство над имота, честта и живота ти, над националните ни граници и прочие или над наш близък, над по - слабо живо същество или наш съгражданин, тогава нека се оправдае от едно справедливо законодателство, правото ти да отнемеш живота на посегателя.
Но само и единствено при ПРЯКА И НЕИЗБЕЖНА САМООТБРАНА, което предполага и връщането към изконното право на истинския и свободен гражданин, да носи законно огнестрелно оръжие срещу лична карта.
цитирай
40. mt46 - Да -
05.12.2012 22:14
за да не се мъчи в затвора и за да не убива отново... Останалото е лицемерна хуманност...
цитирай
41. stoineff - 37. muerte
05.12.2012 22:18
А ти спориш с поговорката: "Око за око, зъб за зъб"... ма и ти май, няма как да се сетиш, че поговорките са измислени доста отдавна. (Аз не споря, давам доводи ЗА смъртното наказание), а ти се опитваш да изсмучеш от пръстите си оправдание за това, че човечеството има нужда от хуманност. Не е хуманно данъкоплатеца (чието дете е убито) да храни в затвора убиеца на детето си.. 30 години например... Ако някой посегне ( не казвам убие) на твой близък, ще идсаш ли част от данъците ти да отиват за храната му? (повечето осъдени престъпници с тежък режим не работят)
цитирай
42. kass - stoineff
05.12.2012 22:39
stoineff написа:
А ти спориш с поговорката: "Око за око, зъб за зъб"... ма и ти май, няма как да се сетиш, че поговорките са измислени доста отдавна. (Аз не споря, давам доводи ЗА смъртното наказание), а ти се опитваш да изсмучеш от пръстите си оправдание за това, че човечеството има нужда от хуманност. Не е хуманно данъкоплатеца (чието дете е убито) да храни в затвора убиеца на детето си.. 30 години например... Ако някой посегне ( не казвам убие) на твой близък, ще идсаш ли част от данъците ти да отиват за храната му? (повечето осъдени престъпници с тежък режим не работят)


Е, нима искаш да дадеш в ръцете на съдии, прокурори, разследващи и т.н. правото законно да убиват хора? Какво значи безспорни доказателства? Къде са безспорните доказателства по делото Белнейски? и още куп други... изтръгнати на сила самопризнания и прочие "доказателства" ли ще са базата за доказване на вина? Какво става с невминяемостта, психичните заболявания, състоянието на афект и куп други неща взимащи се под внимание при един съдебен процес? Рецидивисти са на свобода заради подкупи, подменени веществени доказателства и заплашвани свидетели, тях можем ли да ги осъдим на смърт? май няма да можем... Гледах веднъж репортаж по новините за състоянието на лабораторията на съдебна медицина и щях да припадна, да не говорим за липсата на най-елементарна модерна техника за разследване на престъпления, как да искаме смъртна присъда при това положение???
цитирай
43. tamperto - ,
05.12.2012 23:11
Нашето правосъдие си е ебало капаците. Затова съм против смъртното наказание в България. Но има държави, в които правосъдието си върши работата, без да го е грижа кой е подсъдимия, коя е леля му и тате и мама.
Типичен пример - Боевски: ако го бяха хванали тука на аерогарата с наркотиците, знаеш ли какво щеше да му се случи? НИЩО!!! Но имаше кофти късмета да го гепят с дрогата още там, преди да я е внесъл за да убива моите и твоите деца. Точно безнаказаността в БГ определя високата престъпност.
Тука в квартала станах свидетел на следното: спира един бус близо до парка и от него се изсипват 15 качулати. И погват две типчета. Хванаха ги, проснаха ги на земята, обиски, слагаха едни пакетчета в пликчета..
И после какво се случи? Ами нищо! Тия същите са си пак там! Та за какво правосъдие да говорим в БГ. А целия квартал ги знае какви са!
И какво ще се случи, ако така благосклонно пуснатите утре хвана и ги застрелям? Ами ще ме пратят на бесилото. Нищо, че тия са ми съсипали живота, и не само моя.
Та.. ЗА смъртно наказание съм, но не и тука. Тука е корупция и на 100 виновни ще има 20 невинни, които е трябвало да операт пешкира или просто са взели правосъдието в ръцете си....

цитирай
44. kasnaprolet9999 - Състояниети на съдебната ни сис...
05.12.2012 23:34
Състояниети на съдебната ни система е такова, че често се налага да доказваш, че нямаш сестра, поради което не бих й гласувала такова доверие, Европа също не вярва на правораздаващите, които фиктивно си вършат работата, лично съм се убедила в това. Иначе рецедивистите го заслужават, може би трябва да се отсее плявата от житото по един категоричен начин, в други държави с добре оборудвани съдебни лаборатории това го могат и дават на съда годни доказателства.
цитирай
45. blackpredator - От гледна точка на пострадалите семейства
06.12.2012 00:55
максимата е "Око за две, зъб за чене"
Аз лично ги подкрепям.
Много е лесно да философстваш за вълка, изял чуждо агне.
А твоето?
За да има живот за агнетата, за вълците не философия...
цитирай
46. saadi - Твърдо ПРОТИВ .
06.12.2012 02:25
Наскоро гледах за една американка , обвинена в убийството на мъжа си . Осъждат я на доживотен затвор . След няколко години борба успява да докаже невинността си и я освобождават . Всичко това я е съсипало психически , била е разделена от децата си , напълно разорена е тя и родителите й . А ако я бяха екзекутирали ?
И това става в САЩ .
Представете си го в България какво ще бъде .
Преди години брат ми и братовчеда тръгнали да носят една бормашина на някакъв приятел на баща му на братовчед ми . Предишната нощ пък , крадци разбили гаража на един полицай и между другите вещи , откраднали и една бормашина . Накратко : ченгетата спрели брат ми и братчеда , натоварили ги в патрулката , закарали ги в районното и ги надули от бой . В крайна сметка брат ми и братовчеда си признали , че са откраднали бормашината , че са разбили всички гаражи , за които полицаите попитали , няколко мази , признали и за наскоро ограбен апартамент , както и че имат организиран канал за износ на крадени емблеми на мерцедеси , в чужбина . Ако ги бяха побили още малко можеха да си признаят и че са серийни убийци .
blackpredator говори за гледна точка и философстване , обобщавайки тезите на привържениците на смъртното наказание . Обаче ние сме се събрали , за да живеем в общество (друг е въпросът ,колко е успешно) . В обществото важат принципни положения - норми на поведение , морал , задължения , наказания и т.н.к. ... Гледната точка на Пешо , Гошо или Цецка нямат законова тежест . Ако започнем да ги прилагаме , пренебрегвайки закона , то ще последва всеобщ хаос от лични раздавания на справедливост и обществото просто ще се разпадне .
цитирай
47. samvoin - Ако има един единствен прост закон - ...
06.12.2012 02:29
Ако има един единствен прост закон - на базата на конституционен член, гласящ, че: "правото на живот и частна собственост, при почтения и лоялен гражданин на страната, са неприкосновени". И този закон, позволява на всеки некриминалнопроявен гражданин, да носи огнестрелно или друго оръжие в себе си и да има правото да го използва, в случай на самоотбрана, отбрана на имота, на свой близък или на свой по - слаб съгражданин и особено обстоятелствата да са смекчаващи, когато го е направил срещу криминалнопроявен и особено срещу рецидивист и е отнел живота му в следствие на това, този гражданин не само да е оправдан от закона, но и да се счита, че е изпълнил своя ГРАЖДАНСКИ ДЪЛГ!
Ето, тогава ще има по - малко случаи, като този с Белнейски и прочие.
Или пък в другия случай, ако има доживотен - строг тъмничен затвор, за такъв като техния истински убиец и то без право на никаква замяна.
Ама ако има смъртна присъда и нарочим някой, че е убиеца той и го убием, а утре излезе, че е друг, какво става с нашата обществена и християнска съвест и морал, а?
Къде отиват те и кое правосъдие и следствие по света, не допускат грешки и пропуски?
Коя система?
Когато изградим, абсолютно прозрачна и съвършена съдебна система, когато ликвидираме изцяло корупцията и често вредните пристрастия и предразсъдъци на субективен принцип в нея, както и възможностите за натиск, то тогава съм съгласен, да се постави отново на дневен ред тази тема - за смъртното наказание и може би на един обществен дебат и референдум.
Кой тук може да каже обаче, че сегашната ни система е такава или че скоро ще имаме такава или някога?
Крум е съдел строго и сурово ( И пак не на смърт, в повечето случаи!), но при Крум правилата са важали за всички и всеки и почти всяко дело, се е преценявало лично от него или негови приближени и от отговорността на един човек пред него.
Ако този човек сбърка или постъпи неправдиво, тежко и горко му, но винаги се е знаел отговорния за съдебна грешка - умишлена или не.
При една съдебна систе
цитирай
48. samvoin - ма, в която решават колективи, а не ...
06.12.2012 02:37
ма, в която решават колективи, а не съвестта и преценката на една личност - носеща и цялата отговорност пред народа и абсолютния владетел и неговата последна дума и при система, с някакво мъгляво и лицемерно "разделяне на властите", "инстанции" и органи, можем ли да кажем същото?
Можем ли да кажем, че прецизността - породена от страх и правдата и съвестта, породени от същото, ще са на нивото на онова време, за своето време?
Да, днес имаме повече технически възможности, за да се установи по - прецизно истината, но употребяват ли се те често и задължително, като се сетим за обструкциите - спиращи максималната употреба на тези възможности?
Нима и до днес няма смъртни присъди, от различните епохи на нашето близко минало, за които и около които, все още народа ни спори и все още е неединодушен?
Нима няма спорове и около виновността на екзекутираните?
Не забравяйте например Борис Трети - колко амнистии е давал, именно за да не сгреши някъде, на откровени терористи и бандити - рушали с бомби и оръжия държавността, както извергите в Сирия днес.
Защо обаче и там отново, Асад ги амнистира масово?
И все пак, за Сирия и днес се спори в правдата на всяка издадена смъртна присъда, както и в Иран и Беларус...
И днес се спори, за една или друга екзекуция от времето на Царство България, да не говорим за комунизма.
Спори се дори и за истината за атентатите в Пловдив, Буново и "Света Неделя", дали я знаем цялата - независимо, колко основателно и неоснователно, макар с много спекулации и отрицания на очевадното.
Не забравяйте, че дори Сталин отрича в един момент, смъртното наказание официално, а Кадафи го преосмисляше също.
Държави за които ни вменяват, че са "диктаторски" или "архаични", също го преосмислят и дебатират около него, също правят чести амнистии.
Защо и Саддам дори, преди смъртта си и отиването си от власт - след окупацията на Ирак, пусна всички осъдени на смърт от затворите?
Що се отнася до примера и снимката от "демократичните", а всъщност неоинквизиторски САЩ, то

цитирай
49. samvoin - като си спомним за техните садис...
06.12.2012 02:43
като си спомним за техните садистични екзекуции с електрически столове, при това наблюдавани от редовото население и граничащи с кладите на Инквизицията, само от там можем да съдим вече, що за "християнска", "цивилизована" и "демократична" страна е това и що за "християнско" и "цивилизовано" общество живее или може да живее и подраства там или това дали не е по - скоро, една канибалска държава или пред степента на канибализма, по нравственост и ниво...
Да не забравяме, че тази страна и Израел, са единствените може би в света, в които и изтезанията са напълно узаконени.
Можем да си представим, що за "демокрация" и "човешки права" има в САЩ - "мерилото" за последните и "световния съдник и блюстител" за последните, сочеща ни всички неудобни за стоящите зад нея страни с пръст, именно за някакви такива или измислени неща, като "диктатура, жестокост и нарушение на човешките права"...
Докато медиите ни дават, циничната гледна точка на САЩ и Запада за Беларус, защото там имало смъртно наказание и биели протестиращи, както и в Русия (Където забележете, няма вече смъртно наказание!), то никой инертен и папагалстващ у нас, не обръща внимание на тези подробности около САЩ или как "галят с перце" протестиращите от "Окупирай Уолстрийт", например, за американските концлагери - днешните и тези от ПСВ - за германци и от ВСВ - за германци, японци и частично за италианци...
цитирай
50. samvoin - Освен това, аз именно като враг на ...
06.12.2012 02:54
Освен това, аз именно като враг на диктаторската нова - антинационална и неомарксистка империя на злото - ЕС, съм категорично против повеждането на борба срещу ЕС под този лозунг, защото това изключително много компрометира, съвсем нормалната и естествена за всеки свободомислещ европеец и българин идея, срещу тази империя на злото - в този и вид!
Точно толкова я компрометира, колкото скинхедс и лозунги като "Циганите на сапун!" и "Циганите на Сатурн!" - национализма, ама то не случайно кукловодите подучиха разни дрогирани анархо - келеши и футболни гамени, да се правят на "националисти" - именно онези ги подучиха, които не искаха българският национализъм, респективно спасение - да имат траен и истински успех у нас...
Сега става много странно, че до сега у нас, нямаше изобщо мнение срещу ЕС с публична представителност, а сега някой го "излюпи" - точно под лозунга и на тема "смъртно наказание"...
Ами точно пък под този лозунг ако напуснем ЕС и скъсаме с тиранията на Брюксел и ако това е първото ни решение, означава не само свободомислещите хора в Европа, да не се въодушеват от нашия пример, ами и да бъде настроена от пропагандаторите на ЕС - иначе поддържащи тикането на хора и учени в затворите за мнение, цялата европейска общественост, срещу нас и нашето решение.
Срещу нашето разбираемо и естествено искане за суверенитет или коренна реформа на сегашния вид на ЕС и коренно преустройство в Европа на суверенните нации, каквато я е предвиждал Дьо Гол...
Така много по - лесно света ще се настрои срещу нас, че трябва да има пълна война или изолация, ако това е предтекста и мотива ни.
Да не забравяме и този момент.
Тези тук, съзнателно или не - просто правят услуга на либералите, глобалистите и защитниците на ЕС.
На истинските тирани и подтисници в Европа, които искат точно да изрисуват образ на евроскептиците, на "тирани, диктатори, нацисти, фашисти, комунисти, верски фанатици, ултра - консерватори, абсолютисти, тоталитаристи, носталгици, терористи" и прочие...
цитирай
51. apostapostoloff - Лапайте повечко мусака и
06.12.2012 06:18
наденица с боб! А умуването оставете на конете, защото имат по- големи глави.

Това важи най- вече за оня дървен философ Пишкова.
цитирай
52. apostapostoloff - Виж това бе,
06.12.2012 06:26
Стойне- пернишки солариум било:

http://legna.blog.bg/history/2012/12/04/do-kyde-ni-dokara-krizata.1027517
цитирай
53. saportok - За, колкото и нехуманно да звучи, ...
06.12.2012 08:00
За,колкото и нехуманно да звучи,има възпиращ ефект.
цитирай
54. darktales - @
06.12.2012 08:32
В които щати на САЩ се изпълняват смъртни присъди, това става, защото преобладаващата част от жителите го иска. Грубо казано, ако губернаторът не беси, няма да го преизберат. Демокрация ли е - демокрация е. Ако се даде такава демокрация в Бг, и тук ще се беси.
цитирай
55. aliya - Ако сте ЗА смъртното наказание, г-н ...
06.12.2012 09:14
Ако сте ЗА смъртното наказание, г-н Стойнеф, то тогава и Вие се превръщате в убиец и между вас и тези, които убивате за убийство няма разлика, нали!?
цитирай
56. muerte - Последно, чи ми писна
06.12.2012 09:49
За стойнеф и другите, които подкрепят принципа на талиона (проверете си в гугъл какво значи). Добре, правим го национален закон и.... - някой убие човек, държавата убива двама от семейството му, друг изнасили - държавата праща стойнеф да изнасили двете му деца. Нали така?!? Око за две??? Да ама оня, дето сме убили двама от родата му, трябва да убие четирима - според закона.

Колко време ще изкараме така бе Ентелегенти?!? Месец, два? И после? Вярно повечето хора не мислят, ама вие сте с претенции поне (без стойнеф - той копира наред, няма мнение)

Както написах по-горе - смъртното наказание НЕ Е ПРЕВЕНЦИЯ. И никога не е било. Целта на наказанието не е да ОТМЪЩАВА. Иначе ще се избиете едни други - щото не мислете, а действате първосигнално.

Ето ви линк - чуйте мнението на двама от най-добрите професионалисти. Не на оня пуяк, дето го натириха от Атака и не на горката жена, който незнайно защо бе поканена там абсолютно не на мястото си.
http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1548034145-Tryabva_li_da_bade_premahnat_dojivotniyat_zatvor_bez_pravo_na_zamyana.html
цитирай
57. carmen - естествено че съм против, що за г...
06.12.2012 10:01
естествено че съм против, що за глупост е да се желае смъртно наказание, след като е видно колко често се допускат съдебни грешки. Отмяната не защитава толкова фактическите престъпници, а обществото от извършване на невъзвратима несправедливост!!!!!! Я се опомнете! И още повече като се има предвид що за съдебна система е нашата, колко неподозирано корумпирани и величествено некомпетентни са магистратите ни.
цитирай
58. asthfghl - ...
06.12.2012 10:17
Най-любопитното е, че именно онези, които претендират да са най-набожни, същевременно са най-големите застъпници за смъртното наказание. Сякаш някак избирателно четат десетте Божи заповеди.
цитирай
59. stoineff - muerte - Последно, чи ми писна
06.12.2012 10:26
И на мен ми писна да спамиш с линкове - изтрий си ги, за да не ти трия целите коментари! Айде, блога си го рекламирай няма проблем за него, ама тая миризлива телевизия дето ми я цитираш ми е в повече.
цитирай
60. gadfly - Някой гледа много американски филми.
06.12.2012 10:27
Да видим аргументите ПРОТИВ смъртното наказание:

- "Не променя нищо". То и съденето на 5 години не променя нищо, даже напротив - от затвора НИКОЙ не излиза човек. 90% излизат по-лоши, отколкото са били преди. За психопатите няма да говорим. Психопат, който е изнасилил, убил и/или изял човек, не може да се промени. Той не е психично болен, той е сбъркан по рождение. Такъв човек не може да бъде "поправен", той трябва да бъде отстранен от обществото веднъж завинаги, защото вероятността да убие пак е 100%. Изобщо не става дума за отмъщение, наказание или превенция.

- "Изпълняването на смъртна присъда ни прави убийци". Не, не ни прави убийци. Само човек, който не прави разлика между справедливост и клането за удоволствие, може да направи такова изявление. И по тази логика, повечето от нас вече са убийци - защото плащаме данъци да поддържаме контингенти, които убиват сульо и пульо в Третия свят. Страхотна логика.

- "Стават съдебни грешки". Много американски филми гледате. Колко хора са били осъдени в България на смърт погрешка ? Аз съм абсолютно сигурен, че бройката е от порядъка на 1 на 100 000. Ние не сме САЩ, където съдят на конвейр. Хората, които биха заслужили смъртна присъда в България, едва ли са повече от дузина. Вероятността от съдебни грешки клони до 0.

- "Не е хуманно". Ако вляза с взлом в дома ви, изнасиля семейството ви, отрежа ви главите, залея ви с бензин и ви запаля, как мислите - аз *човек* ли съм, за да бъдете *хуманни* ? Хуманност може да има само към хора. Не и към изверги. Тия, дето съчувстват повече на престъпника, отколкото на жертвата, са болни мозъци.

И не на последно място, противниците на смъртното наказание си мислят, че такива присъди ще се раздават на всеки втори. В грешка сте, другарки и другари. Просто нямаме нужда от психопати, садисти, канибали и прочее индивиди.
цитирай
61. aliya - gadfly, от една страна твърдиш, че ...
06.12.2012 10:42
gadfly, от една страна твърдиш, че "нямаш нужда от психопати, убийци и канибали", а от друга страна именно ти се превръщаш в "психопат, убиец и канибал", призовавайки за изяждане на живи хора на съдебна кърваво-поучителна закуска от съдии-чиновници, които отдавна са доказали своята продажност на въртиопашки.
цитирай
62. bogdan33 - Много съм "За" смърт...
06.12.2012 10:43
Много съм "За" смъртното наказание.Обаче то трябва да се употребява умерено.И да има пълна реформа на полицейският апарат.Защото куките не се интересуват от справедливост а "да има някой виновен".Значи при всяко убийство ,куките ще си хващат по някой ще го смазват от бой и мъчения само и само да се признае за виновен и после ще го осъдят на смърт.Чиста работа ! Ем куката си е свършил работата ем фанали "виновният" и го наказали.Прочетете историята за съветският сексуален извратеняк и убиец Чикатило. Първият път когато го залавят ,съпругата му съставя алиби и той е освободен.И милицията "подписва" с необходимото "убеждаване" и "съветване" някакъв нещастник когото разстрелват на бърза ръка а изродът остава на свобода и продължава да изнасилва,убива и яде.Всички са доволни- и куките, и изродът.. В момента знаете какво е състоянието и действията на полицията в България.При въвеждане на смъртно наказание мисля,че поне половината със "самопризнания" ще са невинни.Ето затова съм против за сегашният етап в България.Но по-принцип мисля,че с действията си някой хора правят крачка встрани от човешкото.Значи трябва да бъдат съдени като животни.Тоест никви упойващи инжекции,газ в специална камера за милион лева и прочее глезотии. Едно мазе или дупка в земята и патрон в тиквата.2 за по сигурно. Обаче тва не може да стане докато полицията ни вместо истински да работи симулира дейност след попълване на графи. Хванахме толкова,крадци,толкова,убийци,толкова изнасилвачи,толкова търговци на наркотици с цели 20% повече от миналата година!
цитирай
63. gadfly - призовавайки за изяждане на живи ...
06.12.2012 10:54
aliya написа:
призовавайки за изяждане на живи хора на съдебна кърваво-поучителна закуска от съдии-чиновници, които отдавна са доказали своята продажност на въртиопашки.


Ах, колко трагично. Моята позиция е за смъртното наказание по принцип. Не смятам, че в България то още трябва да се въвежда, точно защото извергите ще ги пускат, а в мазетата ще отиват неудобни.
цитирай
64. muerte - стойнеф, аз като кажа, че не гледаш значи е така
06.12.2012 11:05
Това е линк към bTV дискусия, ама кой да погледне, а? Не и ти - ти си копи-пейст и давай нататък. Сладур мамин - не се излагай, провери първо, за каквото и да е.
цитирай
65. gocho52 - Аз съм против отнемането на живот.
06.12.2012 11:09
В по-мек вариант, да се даде право на избор на осъдения - до живот или смърт.
цитирай
66. apostapostoloff - Алоооо, коментаторите!
06.12.2012 11:14
Немата глава вие за тия неща; много ви миришат краката, за да коментирате тая работа. Я си хапнете една шкембе- чорба, па мирясайте!
цитирай
67. stoineff - muerte
06.12.2012 12:28
Кое точно не ти е ясно? Казах 11. коментар, в който има линк към блога ти не ми пречи.
Линковете към разни миризливи телевизии, както и имената им не искам да ми ги пишеш в коментарите към блога! Изтрий ги!! Иначе ще ти изтрия целите коментари. Още ли има нещо неясно?!
цитирай
68. theeconomist - Това се казва раздвоение на личноста!
06.12.2012 14:03
Хем е muerte, хем е против смъртното наказание.

Да се кръсти prisión!
цитирай
69. briagnews - ЗА !
06.12.2012 14:03
Престъпността ес увеличава лавинообразно и нашите деца и внуци няма да могат да издържат хилядите убийци .
Въпрос на време е ...
цитирай
70. lightsaber123 - Аз съм категорично против
06.12.2012 20:34
Няма нещо толкова нехуманно като смъртното наказание. Също толкова нехуманен е и доживотния затвор. Като цяло съм против цялата правораздавателната система. Тя е пълен провал и до нищо добро не води (вижте ни обществото - не само нашето - СЪВРЕМЕННОТО). За съжаление не се наемам да дам алтернатива. Просто не мога да осъждам хората - факт е за мен, че тази система, която действа сега - просто е неактуална - не само в България ами и по света. Щом има толкова много рецидиви - нещо друго трябва да се измисли.
цитирай
71. aip55 - ДА. . . поради посочените от теб п...
08.12.2012 08:57
ellia написа:
ДА...поради посочените от теб причини...и защото мисля,че не е целесъобразно
за такива хора да се пръскат пари от джоба на данъкоплатеца.
Не мислите ли,че по този начин едва ли не ни превръщат в непреки поддръжници на насилието във всичките му проявления...
Народът го е казал:
"На зъл прът...зла тояга."
"Око за око...зъб за зъб"


Или по точно- НА ГАДА С ГАД!
цитирай
72. stoineff - Много силна статия на 24 часа като дъпълнение на казаното до тук:
08.12.2012 16:54
Има описани някои от случаите на 58 - те осъдени на доживотен затвор в България. Ако смятате, че някой от тях и невени вижте историите им: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1666822
цитирай
73. lightsaber123 - Глупаво е
08.12.2012 17:55
Просто е глупаво и много остаряло това ваше око за око и зъб за зъб. Обикновено се пресилват нещата и се израждат в несправедливост.

Човек срещу срещу когото са извършили престъпление има склонността просто да пресилва обратното наказание. Ако са го обрали - обикновено иска да му резнат ръката - а това не е справедливост - взели са му пари, а пък той иска да лиши някой от ръката му поради това - това не е око за око, нито зъб за зъб - това отива на око за две, зъб за чене :)
цитирай
74. samvoin - "- "Не е хуманно". ...
08.12.2012 23:02
"- "Не е хуманно". Ако вляза с взлом в дома ви, изнасиля семейството ви, отрежа ви главите, залея ви с бензин и ви запаля, как мислите - аз *човек* ли съм, за да бъдете *хуманни* ? Хуманност може да има само към хора. Не и към изверги. Тия, дето съчувстват повече на престъпника, отколкото на жертвата, са болни мозъци. "

Към коментатор 69:

Аз ясно казах, че ако ти влезе с взлом в дома, нормалния закон - отстояващ твоите граждански права истински, като на лоялен и некриминалнопроявен гражданин на тази страна, би следвало да ти даде правото, ДА МУ ВИДИШ СМЕТКАТА НА МЯСТО и да го оставиш там, както и да имаш у вас ако желаеш, съответното оръжие с което да го направиш!
Да, това вече, ще е справедливо и хуманно, защото ти виждаш агресивния извършител едно към едно, сигурен си в това, а съответно и правосъдието - кой е той и че това е той, не може да е друг и съответно си защитил пряко, своето право - дадено от Бога и всички закони по света, а именно ПРАВОТО СИ НА ЖИВОТ!
Смъртната присъда обаче е нещо съвсем друго, защото при никое разследване на света и на Земята, от тези които човечеството познава до този миг, не може да се гарантира сто процентова прецизност в доказването на вината и че отсъстват изцяло и спорни методи за нея.
Не може да се гарантира и стопроцентовите независимост, обективност, неподкупност и безпристрастност на съдиите и съдебния състав, а особено при съдилища в които и отсъства гражданския контрол, съдебните заседатели и пряко избирани съдии, както и в които няма ясен отговорен, при една установена съдебна грешка, който да заплати най - сурово за вината си - волна или неволна.
Когато това стане, може и да си помисля...
Римското право, въобще е изтъкано от дефекти и няма нищо, ама нищо общо с древнобългарското право и съдене, нито система, което разбира се е било също далеч от пълна прецизност и безпогрешност и пример е убийството на жената на Аспарух, заради предразсъдъци и поличби, а всъщност - удовлетворяване егото на определен човек.
Ето защо, аз
цитирай
75. samvoin - не мога на този етап и към днешна д...
08.12.2012 23:09
не мога на този етап и към днешна дата, да съм особено въодушевен поддръжник на смъртното наказание и да нямам резерви към него и неговата ефективност.
А и да не би в САЩ като има смъртно наказание, престъпността да е по - малка, от редица страни в които няма такова?
Ами не е...
Значи не е до това или поне, само до това и не е в това гаранцията.
Ето защо, ако има допитване по този въпрос, лично аз, пред своята собствена гражданска и национална съвест на православен християнин, както и светоглед, ще гласувам ПРОТИВ връщането на това наказание, а и за да няма утре дебати, кой е невинно пострадал от това наказание, още векове и които да делят нацията ни при това и кой не е...
По сходни причини прочие, съм и против избиването на бездомните кучета, макар сам да съм хапан от такова и то няколко пъти.
Просто, защото не там е корена на проблема и не така ще се реши той, а той има други и далеч не сложни, при това доста по - хуманни и същевременно рационални и ефективни решения.
Ами за битовата престъпност, е по - добре където тя е масова и системна, а също и изобщо, да се създадат законови възможности за бързи производства срещу организирани банди и главатарите им, или срещу цели кланове дори, от рода на "антимафия".
Нали създаваме уж "специализирани съдилища" и прокуратури, с раздути щатове?
Ами по - добре е, на дела за системна битова престъпност и то с особена бруталност, асоциално поведение и непоправимост, да се даде приоритетно място и предимство в съда, както и презумпцията за правота на некриминалнопроявения гражданин, пред рецедивиста в съда.
Ето ви няколко, далеч, ама далеч по - ефективни методи от смъртното наказание, за овладяване на проблема и драстично намаление на престъпността.
После, важни са причините и мотивите в бруталните престъпления, техните дълбоки корени е важно, ама много важно, да се изследват и анализират.
Както и да се отличи непоправимия и жесток престъпник, садист или психопат и да се селектира в затворите и от системата, от по - буйния и агре
цитирай
76. samvoin - сивен младеж, от дребния и гладен ...
08.12.2012 23:11
сивен младеж, от дребния и гладен крадец - кокошкар на магазин или хляб или на нива и от дребния, но поправим хулиганин, който може и да има някакви ценни качества и навици или да се възпитат и разкрият у него, ако попадне при правилна среда или бъде подтикнат и мотивиран към труд.
Това обаче, е въпрос вече и на други сектори от политиката, извън правораздаването и правосъдието, но пак тясно свързано с него и задължително за провеждане + него и С него...
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!