Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5396792
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
22.01.2011 13:49 - Затвориха "Замунда" и "Арена"
Автор: stoineff Категория: Технологии   
Прочетен: 20773 Коментари: 52 Гласове:
83

Последна промяна: 03.05.2011 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Затвориха "Замунда" и "Арена" - kaldata.com - IT News, Software, Hardware, Games
Нощна акция на ГДБОП скова безплатните сървъри "Замунда" и "Арена". Случката се разигра малко след 12 часа. Недоволни потребители моментално напълниха форумите с негативни изказвания, пише Блиц.

Причината за удара – сървърите и на двата сайта са разположени извън България. Според оперативна информация машините с противозаконно съдържание на филми, музика и игри са локализирани в три държави, като две от тях са в Централна Европа, а една – в северната част на континента.

Сайтът на "Замунда" е абсолютно парализиран.


Все пак от „Арена” бяха подготвени за акцията донякъде. „За пореден път виртуалното общество за свободно споделяне на информация е заплашено с репресии. Инициатор на това е тайна работна група наречена “Съвет за защита на интелектуалната собственост”. Формално тази организация изглежда като междуведомствен орган, но на неговите заседания са канени и присъстват предимно представители на т.нар. „правоносители“. Случайно или не, но целите, които Съвета си поставя, съвпадат напълно с интересите на тези организации. В Съвета не участва нито един представител на гражданското общество. Съставена е на принципа „роднина, полицай, роднина полицай”. Още в първата точка на програмата лъсват наглите им намерения за: „преодоляване на правните последици от промените на чл. 251, ЗЕС от м.февруари 2009 г.“ Тук става въпрос за т.нар. Закон за подслушването на Интернет. Този, който позволява събирането и предаването на данни за цялата ви интернет активност за година назад. Що за организация би си поставила за цел да преодолее последици от закон? Факт е, че част от преодоляването на Закона е вече реалност чрез промените от март 2010 г. Напредват наистина, но е така защото действат тайно и подмолно. По сега действащия ЗАПСП всеки гражданин има право свободно да копира мултимедийно съдържание върху носител и като компенсация за авторите се отчислява сума от цената на празния носител върху който тази информация е записана и още процент от сумата на записващото устройство. Тези права се уредени в чл. 25 от ЗАПСП”, пише в изявление на сайта.

Потребителят, който се опита да влезе в сайтовете "Замунда" и "Арена", бива пренасочван към швейцарски страници, които пък от своя страна го връщат на българските адреси, които всъщност са неработещите затворени линкове.

„Обаче! Нито името ArenaBG.com, нито хостинг сървърите, нито IP адресите са това, без което не можем или ще ни спре. Ще се откажем от тях ако ни принудят по законен начин. Друго е неизкоренимо и не може да бъде задържано, претърсвано и изземвано, съдено и осъждано и това е вярата на обществото от над 1 500 000 наши потребители в идеята за свободно споделяне на информация. Преди години в градинката пред Кристал едни дисиденти ядоха бой от милицията. Е... просто смениха градинката.

И така господа от тайния съвет. Ако искате името ни - имате го. Ще се прекръстим веднага. И така хем вълка сит, хем агнето цяло. Вие ще сте спокойни че на сайта ArenaBG.com ще пише че е спрян, а ние всичките 1 500 000 потребители ще се преместим на друг домейн. Те поне няма как да свършат. Ако искате хостингът ни, вземете и него. И хостингите няма да свършат скоро. Ако поискате, и следващия ни домейн или хостинг, и тях ще ви дадем. И така нататък. За да спечелите тази битка, ще трябва да поискате душите ни. Не ги искайте, защото няма да ви ги дадем”, казват в заключение от "Арена".

Навръх Нова година се подготвяше безпрецедентна мащабна международна полицейска акция, с която да се ударят двата най-големи пиратски сайта у нас. В операцията бяха включени и Интерпол. Тогава стана ясно, че спецакцията ще бъде проведена най-късно до края на януари.

През декември на централната страница на най-големия тракер у нас "Арена" се беше появило и съобщение, в което се намекваше за предстоящите събития.

"Скъпи приятели, за пореден път нашия сайт е застрашен. Голяма е вероятността в скоро време да бъде проведена поредната атака срещу нас. Ние сме готови и този път да отстояваме правото на всекиго за свободно споделяне на информацията. Не се учудвайте, ако някой ден сайтът "Арена" не се зареди. Нека това не ви притеснява. Въпрос на дни или дори часове е да "изгреем" отново. От нова дестинация, или ако се наложи, с ново име. И така толкова пъти, колкото се налага. За да ни има!" пише в "Арена".

Другият тракер – "Замунда", който се води собственост на арабин, запазва мълчание. Още в края на април тази година шефът на сектор ”Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев каза, че двата сайта ще бъдат затворени.

Според специалисти два са начините, по които службите могат да дръпнат шалтера на торентите. Единият е да бъдат физически иззети сървърите им. Този вариант обаче би имал краткотраен ефект. Сайтовете поддържат резервни копия на цялото си съдържание и е въпрос на няколко часа да заработят отново от друга държава.

Другият по-драстичен метод е директно да бъде отрязан достъпът до адресите им, завършващи на com и net. Този номер беше приложен и върху скандалния сайт "Уикилийкс". Домейнът им в org беше отнет от доставчика на услуги в САЩ, като оправданието беше заради нарушения от страна на Джулиан Асандж и неговите последователи. (БЛИЦ)



Гласувай:
84



1. mt46 - Благодаря за инфото!
22.01.2011 13:58
Така значи - ГД-боб...
цитирай
2. stoineff - mt46
22.01.2011 14:05
.. още го асимилирам.. от една страна са авторските права на хора, които се трудят - от друга правото на всеки да споделя свободно информация... не зная .. просто информация..
цитирай
3. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
22.01.2011 14:10
Вярно, трудят се. И печелят. Говорим за стотици милиони чиста печалба. Познвай тогава колко е реалната стойност. Дали са нормални такива надценки, при това положение на нещата?
цитирай
4. djgator - stoineff
22.01.2011 14:15
Неприятно се е получило, но понеже мисля, че си буден и начетен, ще ти изпратя нещо ценно. Надявам се да разбираш достатъчно английски, ако ли не пиши ми на ЛС за превод. Това е топ новината на 2011г, аз отдавна очаквах срив в "страната на неограничените измами - опс, тоест ВЪЗМОЖНОСТИ"..
http://www.stansberryresearch.com/pro/1011PSIENDVD/WPSILC12/PR
Много е дълго, но и 10 минути да гледаш, ще схванеш накъде духа вятъра... После ми пиши какво мислиш по въпроса.
цитирай
5. stoineff - voinyt...
22.01.2011 14:18
... ако твой проект на софтуер, или книга е качен в някой тракер, въпреки твоето съгласие, а ти си вложил 10 години от живота си?! Трудно е да се заеме категорична позиция..
цитирай
6. stoineff - djgator
22.01.2011 14:23
Ще прегледам!
цитирай
7. stoineff - За Явор Колев..
22.01.2011 15:55
Прочетох, че това не било името му, а псевдоним - Явор (дърво, растение) и Колев (кол, тояга, пръчка), та той бил пострадал от от пиратството и затова бил яростен противник на престъпленията свързани с кражба на интелектуална собственост. .....................................
Някой бил откраднал ... интелекта му :)))))))
цитирай
8. sevdabg - Здравей
22.01.2011 16:39
В момента 16.38 - с Арената няма проблем ")

но виж какво съобщ. има на началната им страница:


Поради технически проблеми на Zamunda.net нашият сайт работи при необичайно високо натоварване и е възможно временнo ограничаване на достъпа за потребители с ранг по-малък от Супер Потребител, както и други смущения в работата му.

Благодарим Ви за разбирането и търпението.

Сутринта съобщ. беше друго ;)
цитирай
9. karambol5 - Що бопа не вземе да свърши нещо на...
22.01.2011 16:51
Що бопа не вземе да свърши нещо наистина полезно !
цитирай
10. stoineff - sevdabg
22.01.2011 16:53
Благодаря, за допълнението! Темата е в развитие!
цитирай
11. stoineff - 9. karambol5
22.01.2011 17:07
Внимавай какво си пожелаваш. Току виж ти турнали СРС в банята да те послушат как пееш! :)))
цитирай
12. zelas - Истинската свобода на словото н...
22.01.2011 17:11
Истинската свобода на словото никога не е била толерирана, демокрацията е илюзия

Хората обаче пак ще намерят начин, щото такава е природата на мрежата.

Благодаря за информацията.
цитирай
13. анонимен - ГДБОП а дано умрете майка ви деба ...
22.01.2011 17:17
ГДБОП а дано умрете майка ви деба мръсна
цитирай
14. stoineff - zelas
22.01.2011 17:22
Съгласен съм с и двете страни. Да споделянето в мрежата трябва да е неограничено и безплатно. Да такава е същността и смисъла на Интернет.
Също смятам, че интелектуалната собственост трябва да се защитава...
Раздвоен съм.
цитирай
15. mt46 - По тази логика -
22.01.2011 17:47
би трябвало да отрежат всички сайтове... Навсякъде се качват ЧУЖДИ клипове... Абсурдно е!... Повечето притежатели на авторски права би трябвало да са доволни - че техните произведения се популяризират. Предполагам, че самите АВТОРИ нямат нищо против. Но има ФИРМИ, които са откупили авт. права /напр. върху песните на Д. Пърпъл, на Рейнбоу.../ - те са против...
цитирай
16. ran - интелектуална собственост?
22.01.2011 18:37
В Европа не е дефинирана юридически. И няма отношение към авторите, а само към корпорациите, притежаващи авторски права. Права, а не собственост.
Затова "защитата" на интелектуална собственост се прави със среднощни полицейски акции, а не в съда - това в държавите, където законите не се спазват.
цитирай
17. zelas - Съгласен съм с и двете страни. Да ...
22.01.2011 18:38
stoineff написа:
Съгласен съм с и двете страни. Да споделянето в мрежата трябва да е неограничено и безплатно. Да такава е същността и смисъла на Интернет.
Също смятам, че интелектуалната собственост трябва да се защитава...
Раздвоен съм.


Аз обаче не съм, заради тези пусти патенти и интелектуалната собственост,
все още пълзим по земята, а трябваше вече да летим в персонални летящи средства с вертикално излитане.

Пиша статия на тази тема, ако ти е интересно ще ти свиркам.
цитирай
18. sevdabg - 18.58 - развитието
22.01.2011 18:59
Zamunda.net потегли!
Временните ограничения въведени при нас ще бъдат премахнати в 01:00 часа.

пише в Арената :)

Приятна вечер на всички
цитирай
19. stoineff - Да
22.01.2011 19:50
на сайта е изписано "Недей с лошо Колев" ;)"
Благодаря sevdabg и на теб приятна вечер!
цитирай
20. svoboda64 - :) Засмях се :)
22.01.2011 19:57
Цитирам:" И така нататък. За да спечелите тази битка, ще трябва да поискате душите ни. Не ги искайте, защото няма да ви ги дадем”, казват в заключение от "Арена"."

Това е основното: все едно аз да искам интелектуална собственост над уроците, които всеки ден преподавам :
Много моля да ме извините, но ползвам цялата (не)човешка цивилизация, включително "дигиталните" записи :)))

Айде, у лево... че ми омръзна от гаулайтери :) (Нямам предвид автора на постинга :))
цитирай
21. razkazvachka - Е, сега ще падне голямо "търчане" из мрежата по системата
22.01.2011 20:50
"стражари и апаши" - какво трябва да има в едно гедеБОБче, за да стане интернет-ченге... тва е някакъв робот с извратена програма...
подслушването е навлизане в чужда интелектуална зона, без разрешение - като нахлуване и тарашене да дом без съдийска заповед - незаконните могат да бъдат подложени на анихилиране в този случай и това ще бъде дори в съгласие с онова, на което му викат закони в обикновения пресстъпен свят...
цитирай
22. анонимен - Бе АЗ
22.01.2011 21:11
съм ЗА МОЯТА ИнтелекТуална собственост да си е моя. Пък чуждата ОБЩА!
цитирай
23. анонимен - Еееееее, хайде сега
22.01.2011 21:32
Навсякъде започнаха да ви се привижда ГДБОП и ченгета. Слушах изявления на собствениците и те обясниха всичко с технически проблеми. Нещо със сървърите и други проблеми.
цитирай
24. demonwind - Замундата
22.01.2011 21:41
работи, макар и със смущения, хем съм в чужбина. Яворчо Колев може да си бръкне отзад и да свирне "Интернационала"... ;)
цитирай
25. анонимен - ОПРОВЕРЖЕНИЕ!
22.01.2011 21:54
В подкрепа на твърдението му МВР разпространи информация с какво всъщност са били заети бопаджиите. Служители на ГДБОП, заедно с представители на НАП и Патентното ведомство са атакували вчера офиса на виртуалния магазин за луксозни стоки (Get.bg). Там били складирани парфюми, носещи запазените марки, собственост на “Долче и Габана”, “Версаче”, “Армани” , “Булгари” “Кристиан Диор”, „Кевин Клайн”, „Босс” и др. Иззети са също над 30 компютърни конфигурации и сървъри, които са с нелицензиран софтуер, както и счетоводни документи. При извършената оперативна проверка е установено, че фирмата е укривала около 1/3 от оборота си, който бил над 1,5 мил.лв. годишно, а щетите нанесени на правоносителите са за над 150 хиляди лева.

Престъпната дейност на фирмата е пресечена след проведена съвместна операция на служители на сектор “Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”, НАП, Патентно ведомство и столичното Четвърто РУП. Акцията е реализирана на територията на столицата. Нелегалната търговия се е извършвала чрез интернет сайт – един от най-големите магазини за електронна търговия, достъпен за неограничен брой потребители. Така виртуалният магазин, който функционирал от 2006 г., разпространявал богат асортимент от стоки на световно известни търговски марки, без съгласието на правоносителите.

Предстои финансово-данъчна ревизия, която да прецизира нанесените щети на фиска.

Срещу нелегалните търговци е образувано досъдебно производство по чл.172А и чл.172Б от НК за извършени от тях престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 г.

Системните действия на ГДБОП по противодействие на организираната престъпност в областта на посегателствата над интелектуалната и индустриалната собственост са в изпълнение на Стратегията на МВР и Плана за действие, приет от “Съвета за защита на интелектуалната собственост” към министъра на културата на България, многозначително напомнят от МВР.
цитирай
26. asthfghl - Дезинформацийка, но какво да се прави.
22.01.2011 22:42
Впрочем Замунда и Арена си работят нормално. Съгласен съм, че репресиите са лошо нещо, но нека да не се литкаме по всяка втора псевдо-"новина", че ставаме смешни.
цитирай
27. ran - Еееееее, хайде сега,
22.01.2011 22:55
katana написа:
Навсякъде започнаха да ви се привижда ГДБОП и ченгета. Слушах изявления на собствениците и те обясниха всичко с технически проблеми. Нещо със сървърите и други проблеми.


едновременно отказали сървъри на двата тракера, subs.sab.bz и още един тракер (няма да му казвам името:))???
По-лесно ще повярвам, че всички сървъри са били в магазина на ан.25
:)))
цитирай
28. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
22.01.2011 23:14
Стойнеф прав си. Но аз от години почти единственото което свалям са филми и затова за програмие не се замислих.
цитирай
29. yotovava - Току що влязох в замундата
22.01.2011 23:41
работи си :)
Валя
цитирай
30. анонимен - Само репресии
22.01.2011 23:59
и полицейщина са ви в главите. Тракерите си съществуват, интелектуалната собственост е обща.
цитирай
31. raders - Може би авторите и собствениците на ...
23.01.2011 00:05
Може би авторите и собствениците на конкретен интелектуален продукт, също не са съгласни, някой да ползва труда им безплатно. Къде отива изкуството, ако всеки си го краде без да плаща и това, че интернет е свободно пространство не означава, че влизайки в магазина, сме свободни да крадем на воля, защото собственикът го няма в момента?
цитирай
32. gidmastar - Знае ли се деня, защото още работят?
23.01.2011 00:23
Знае ли се деня, защото още работят?
цитирай
33. анонимен - ГДБОП просто напомниха че съществуват
23.01.2011 00:24
Ако действително ГДБОП имат нещо общо с това което се случи (аз лично не се съмнявам) , просто за пореден път доказаха колко са им възможносттите. Наистина ли г-н Колев не разбира , че се опитва да спре нещо , което не може да бъде спряно ? В момента бута валяк по нагорнище. Вярно че трябва да си заслужи заплатата , но се е захванал с "мисията невъзможна".
Не е далеч момента г-н Колев , в който и потербителите ще започнат да правят огледални копия на сайтовете и тракерите ако се наложи , а и технически това не би било особенно трудно. Интересно ми е какво ще направите , като се появят стотици mirror-и на тези сайтове , също както стана с Wikileaks. Тогава какво , ще арестувате всички ? ... или пак ще си нарочите някой , ще му ударите 2 пръчки по г..а публично и ще разчитате другите да се уплашат ? Според мен този номер няма да минава още дълго...
Не с лошо г-н Колев ! Достатъчно ни е , че имаме дилетанти за управляващи , които накараха бизнеса да фалира. Докарахте ни до просешка тояга , а сега искате и интелектуално да "фалираме". Моля Ви , не искайте да сме на Вашето интелектуално ниво !
цитирай
34. amg - може би авторите искат да са свободни
23.01.2011 00:36
Съгласен съм с правото на авторите особенно на изпълнителите, но не съм съгласен с правото на собствениците на правата защото те убиват и зцеждат авторите за да правят по големи печалби. Като дават 30 % на авторите. Изкувството се прави първо за да се изрази позицията на автора след това да се печели от тази позиция. Затова вече няма да срещнете поети с китара който пишат текстовете и музиката после си я изпълняват и са щастливи ако публиката ги разбира. За програмите нещата са подобни надути цени и всеки невръстен мениджър сънува как ще управлява продукт от който ще зависят много хора нещо като консуматив и като чуят продукт който е консуматив веднага газват висока цена хората без него не могат. Аз се радвам че мога поне за малко да не съм зависим от правилата на Комсомолците пърдон Капиталистите и ли там кучета ги яли какви са.
цитирай
35. анонимен - айде, партия на пиратите
23.01.2011 02:16
1 500 000 гласа
сме първа сила у парламенту
цитирай
36. анонимен - Правилно!
23.01.2011 04:40
Отдавна трябваше да ги затворят!
цитирай
37. анонимен - Яворе Колев, защо така бе човек, ...
23.01.2011 08:14
Яворе Колев,защо така бе човек,нали и ти ходиш на два крака по улиците.!
цитирай
38. анонимен - Моля?! Как така ги затвориха? А аз ...
23.01.2011 12:54
Моля?! Как така ги затвориха? А аз утре как ще си гредам сериала? Д...ба и нещастниците!!!
цитирай
39. rpatel - Че при мен всичко си е ОК. Даже сега за ...
23.01.2011 13:00
Че при мен всичко си е ОК. Даже сега за опита свалям филм от Замунда. Дано да се откажат от тая безумна идея. Как ще ни затварят сайтчето, а!
цитирай
40. blogena - Да се включа с виц :
23.01.2011 13:53

Питат Явор Колев:
- Вие ли спряхте Арената и Замундата?
- Не, даже и в момента си тегля...
цитирай
41. анонимен - tupaci
23.01.2011 17:32
nqmat li si druga rabota 4e 6te zatvarqt saitovete kvo sa ima napraili palqci @:@:@:@:@
цитирай
42. shs1976 - zamunda
24.01.2011 23:20
работи както винаги, вчера имаше само малко забавяне на отговорите, иначе си е o.k.
цитирай
43. bluejaguar - това с правата и споделянето е мътна история
25.01.2011 15:12
например аз съм си купила албум на някоя група, правя си клип с тяхна песен и мои си снимки, качвам си го в youtube и след няколко дена той е забранен или музиката е отрязана, с обяснението, че е с незаконно съдържание (най-често на Sony music)...откъде накъде?
цитирай
44. анонимен - На баба ти фърчилото е забранено.
25.01.2011 16:11
На баба ти фърчилото е забранено.
цитирай
45. veselaj - Не зная, според мен неогравиченото ...
25.01.2011 16:27
Не зная, според мен неогравиченото споделяне трябва да е само с личното съглосш.ие на носителя на правата. Представете си, че сте платили прилична сума на някого за да напише книга или сте вложили много пари в направата на един филм. Е, ако книгата или филма се разпространява безплатно как точно ще си върнете парите? И кога пак ще вложите много пари в подобно начинание? Същото важи и за авторите, които се опитват сами да издават книгите си. Ако си писал един роман 10 г., той се чете, но продадеш само 5 екземпляра (независимо в хартиен или електронен вариант) с какво ще живееш? не си мислете, че може през деня да работиш в ресторант, а в свободното си време да напишеш шедьовър. Такива случаи са пренебрежимо малко, ако изобщо тги има, а не са измислена легенда като тази на Джоан Роулинг.
цитирай
46. stoineff - 48. veselaj
26.01.2011 21:54
Точно, това е едната страна на монетата. Другата е правото на свободна споделяне на информация, това е принципа и логиката на Интернет...
цитирай
47. lazzy - Авторски права, и облагодетелстването от тях
28.01.2011 16:03
Наблюдава се грешна представа за това, какви дивиденти носят авторските права и какви са щетите от тъй нареченото "интелектуално пиратство"
Ако смисъла на интелектуалната собственост е печалба, значи ли това, че автор, чиито творби не се продават по вина на некомпетентност на издателството, да осъди мениджъра си за "пиратство"?
Ако един виц е защитен от закона за интелектуалната собственост, значи ли това че не можем да го разказваме?
Относно произведенията на изкуството, тяхната реализация трябва да е обект на способностите на съответните търговци, иначе се получава приказката за ракетата и космоса.
Относно софтуера, всеки може да притежава копие с образователна цел. Неправомерно би било, въпросния софтуер да се използва с комерсиална цел.
Ще ме контрирате с това, че видите ли, киносалоните са полу празни, защото интернет .
Аз пък ще питам, ако дигнат още цените на прожекциите, колко ще спечелят?
Музикантите? да не би хората да са спрели да ходят на концерти заради интернет? Не са. Но на българските POP изпълнители им е по лесно на плейбека.
Всички нападки срещу свободното споделяне е продукт на слабия мениджмънт в съответните браншове и оправдания на бездарните автори.
цитирай
48. анонимен - 50. lazzy - Авторски права, и облагодетелстването от тях
31.01.2011 09:36
Благодаря, за конкретната позиция. Смятам, че и моята се изяснява благодарение на твоя коментар.
цитирай
49. анонимен - Подскажите...
11.07.2011 09:00
Кто подскажет какой недорогой копировальный аппарат купить в офис
Вот нашла :<a href=http://www.filpan.ru> копировальный аппарат Canon MF 4410 </a> пишут,что очень удобные, экономичные, не требуют профилактики....
Кто сталкивался, что выбрать? Вот копировальный аппарат Canon MF 4410 , можно ли заправлять? Дорогие -ли картриджи к Canon MF 4410 . Где лучше покупать, копировальный аппарат Canon MF 4410 .
Мне больше понравился: копировальный аппарат Canon MF 4410 ....
цитирай
50. анонимен - Где лучше купить картридж?
16.07.2011 17:04
Где недорого купить картридж HP CB505A?

Лазерные картриджи HP. У нас Вы всегда можете купить дешевый лазерный картридж HP CB505A.

<a href=http://www.filpan.ru>Недорогие лазерные картриджи HP CB505A </a> для лазерных принтеров и копиров.
Всегда в наличии : лазерные картриджи Canon.
У нас Вы всегда найдете недорогие лазерные картриджи HP CB505A.
цитирай
51. анонимен - Где лучше купить картридж?
23.07.2011 11:34
Где купить картридж Canon 712?

Лазерные картриджи Samsung. У нас Вы всегда можете купить недорогой лазерный картридж Canon 712.

<a href=http://www.filpan.ru>Недорогие лазерные картриджи Canon 712 </a> для лазерных принтеров и копиров.
Всегда в наличии : лазерные картриджи Brother.
У нас Вы всегда найдете недорогие лазерные картриджи Canon 712.
цитирай
52. анонимен - &#1050;&#1098;&#1076;&#1077; &#1084;&#1086;&#1075;&#1072; &#1076;&#1072; &#1079;&#1072;&#1082;&#1091;&am
13.12.2011 14:33
&#1050;&#1091;&#1087;&#1080; &#1079;&#1072; &#1089;&#1077;&#1073;&#1077; &#1089;&#1080; &#1084;&#1080;&#1085;&#1072;&#1083;&#1072;&#1090;&#1072; &#1089;&#1077;&#1076;&#1084;&#1080;&#1094;&#1072; , Xerox -canon mf 4430, &#1082;&#1072;&#1089;&#1077;&#1090;&#1072; &#1089;&#1074;&#1098;&#1088;&#1096;&#1080;&#1093;&#1072; &#1080; &#1082;&#1072;&#1082;&#1074;&#1086; &#1076;&#1072; &#1085;&#1072;&#1087;&#1088;&#1072;&#1074;&#1103; &#1089;&#1077;&#1075;&#1072;?
&#1054;&#1073;&#1072;&#1076;&#1080;&#1093; &#1089;&#1077; &#1074; &#1088;&#1072;&#1079;&#1083;&#1080;&#1095;&#1085;&#1080; &#1086;&#1088;&#1075;&#1072;&#1085;&#1080;&#1079;&#1072;&#1094;&#1080;&#1080; , &#1090;&#1077; &#1082;&#1072;&#1079;&#1072;&#1093;&#1072;, &#1095;&#1077; &#1085;&#1077; &#1084;&#1086;&#1078;&#1077; &#1076;&#1072; &#1087;&#1086;&#1084;&#1086;&#1075;&#1085;&#1077;, &#1085;&#1080;&#1077; &#1090;&#1088;&#1103;&#1073;&#1074;&#1072; &#1076;&#1072; &#1082;&#1091;&#1087;&#1080;&#1090;&#1077; &#1085;&#1086;&#1074;&#1072; &#1082;&#1072;&#1089;&#1077;&#1090;&#1072; !
&#1057;&#1077; &#1089;&#1088;&#1077;&#1097;&#1072;&#1090; &#1089;&#1072;&#1084;&#1086; &#1090;&#1091;&#1082; - <a href=http://www.filpan.ru> &#1079;&#1072;&#1088;&#1077;&#1078;&#1076;&#1072;&#1085;&#1077; &#1082;&#1072;&#1089;&#1077;&#1090;&#1072; canon mf 4430</a>.
&#1058;&#1077; &#1084;&#1086;&#1075;&#1072;&#1090; &#1076;&#1072; &#1089;&#1077; &#1082;&#1091;&#1087;&#1103;&#1090; &#1085;&#1072; &#1082;&#1072;&#1089;&#1077;&#1090;&#1072;&#1090;&#1072; canon mf 4430 &#1092;&#1072;&#1073;&#1088;&#1080;&#1082;&#1072; &#1082;&#1072;&#1095;&#1077;&#1089;&#1090;&#1074;&#1086;!
&#1082;&#1091;&#1087;&#1080;&#1093; &#1089;&#1080; &#1082;&#1072;&#1089;&#1077;&#1090;&#1072; canon mf 4430, &#1050;&#1072;&#1095;&#1077;&#1089;&#1090;&#1074;&#1086;&#1090;&#1086; &#1077; &#1084;&#1085;&#1086;&#1075;&#1086; &#1097;&#1072;&#1089;&#1090;&#1083;&#1080;&#1074;!
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!