Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5396642
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
26.11.2011 15:45 - Болки в кръста
Автор: stoineff Категория: Други   
Прочетен: 6603 Коментари: 5 Гласове:
25

Последна промяна: 26.11.2011 16:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image    Гръбначният стълб се състои от 33 прешлена, обособени в 5 отдела: опашен, кръстов, поясен, гръден и шиен. Между прешлените са разположени връзки изградени от хрущял. С тази си конструкция човек може да се огъва, извива и върти в различни посоки.

   Съединявайки се, прешлените образуват канал, в който се намира гръбначният мозък. От него излизат нервни влакна тридесет и едно от които, са разположени по цялата му дължината. Обоняние, зрение, слух, мускули, хормонални жлези и други органи зависят от контрола на гръбначния стълб.

 Дисковата херния възниква вследствие дегенеративно - дистрофични изменения на междупрешленните дискове, както и при вдигане на тежести по време на състезания, или някакъв нещастен случай. Най-често проблемите са в резултат на натрупани травми, както при вдигане на тежест при наведено тяло напред или усукано в кръста, дребни инциденти, както и вдигане на тежки предмети в ежедневието, носене и гушкане на деца, тежки пазарски чанти и т.н., всичко това може да доведе до болки в кръста и травмиране на диска.

Нарастващото натоварване върху диска води до деформации на външната стена. Центърът (nucleus pulposus) на подутия диск е все още задържан от външната стена. С напредване на възрастта фиброзния пръстен претърпява дегенеративни промени, неговите фибри лесно могат да се разкъсат и част от пулпозното ядро да излезе навън. Появилата се възпалителна реакция е, или от дразнението на нервното коренче на гръбначния мозък от деформирания диск, или от откъснати части на диска.. Може да има болка в кръста, или крака. 


Тагове:   болки в кръста,


Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tutankhamon661 - stoineff
26.11.2011 16:18
Ценна информация.
цитирай
2. dentaler - Да нямаш такива проблеми!
27.11.2011 13:22
Че стигне ли се до лечение, тъжно.
цитирай
3. анонимен - Това е пост за всички хора. Останаха ...
27.11.2011 14:10
Това е пост за всички хора. Останаха ли здрави? Не:(
цитирай
4. bbfn - Извинете, че се меся
27.11.2011 15:54
low back pain си има много причини, а не само дисковата херния. Напр. болките в кръста могат да се дължат на тумори /доброкачествени, злокачествени/- интра/екстрадурални, метастази, сакрализация, лумбализация, спондилолистеза, остеохондроза/ спондилоза/ спондилоартроза с и без спинална стеноза, спина бифида, посттравматични състояния, а да не говорим, че с радикулерни болки са част от синдром-комплекса на някои други заболявания, като напр. Гилен - Баре, Шоерман - Мао, ТБК - спондилодисцит, студен абсцес, поли/миело/радикулоневрита при Лаймска Борелиоза и пр. и пр. Да не говорим, че радикулерните болки са характерни за доста системни заболявания, най - често /но не само/ за болестта на Бехтерев, а и принципно често придружават полиартрозата. Впрочем същите са й сериозен проблем при бременните. Що се отнася за дисковите хернии - де болката да беше реалния проблем - фактически най - сериозните проблеми при дискови хернии възникват при поява на парези и/или остра задръжка/или обратно изпускане/ на урината. P.S. Най - често болката започва от кръста и се разпространява към крака и т.к. най - честата лумбална херния е на ниво Л5-Ес1, обичайно боли от кръста към задната част на бедрото до пръстите или петата, като болката намалява в определени пози /най - често при лежане настрани със свит крак/ и се усилва при кихане, кашлица, движение и при изпънат /и повдигнат нагоре/ крак. Общо взето дегенеративните промени в гръбнака служат за неговото стабилизиране, така че като изключим неприятните усещания, фактически това си е начин природата да се справи с намалената мускулна сила на мускулите - стабилизатори на гръбнака, така че принципно не са априори "лошо нещо", просто хората си забатачват проблема, докато единственото решение стане оперативната интервенция, а има простички и евтини начини това да се избегне или поне значимо да се забави във времето.
цитирай
5. анонимен - BOLKA V KRASTA
05.09.2012 18:19
IMAM BOLKI V KRASTA PRI DISCHANE SASCHO ME BOLI NO SAMO KRASTA MOGE DA SE KAGE GRABNACHNIA STALB
NIAKAKVI SAVETI
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!