Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5395963
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
27.08.2022 12:08 - 14 ползи за здравето от екстракта от борова кора
Автор: stoineff Категория: Други   
Прочетен: 15414 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 27.08.2022 12:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Мощен  антиоксидант ,  екстрактът от борова кора  първоначално е бил използван от коренното население на Северна Америка и Азия като лечебна билка. Френският мореплавател Жак Картие, който инициира френската колонизация на Канада, използва екстракт от борова кора по време на експедиция през 1535 г. като лек за скорбут, причинен от недостатъчни  нива  на витамин С в тялото.

Днес практикуващите интегративна медицина също са осъзнали многото предимства, свързани с лечебните и подмладяващи ефекти на екстракта от борова кора , въведен за първи път в Съединените щати като хранителна добавка през 1987 г. На пазара има няколко препарата, съдържащи екстракт от борова кора; може да се приема на  капсули , да се използва като  етерично масло  или като част  от локален  лосион  .

Екстрактът от борова кора  ( Pinus massoniana  от Азия) е една от най-разпространените формулировки, докато екстрактът от Pycnogenol® (Pycnogenol)  ( Pinus pinaster ssp. Atlantica  от Европа) е патентована смес  от това мощно хранително вещество.

Антиоксидантна сила

Антиоксидантите  са вещества, които предпазват тъканите и органите от увреждане на свободните радикали. Проучване на  Ophthalmic Research установи, че антиоксидантната активност на кората от френски морски бор  или Pycnogenol® (Pycnogenol)  е по-силна от тази на  витамин C ,  витамин E ,  алфа липоева киселина  и  коензим Q10 . Антиоксидантите в екстракта от борова кора съдържат  биофлавоноиди  катехини,  епикатехини , процианидини и фенолни киселини. Някои от тези антиоксиданти са уникални за екстракта от борова кора, докато други могат да бъдат намерени и в голямо разнообразие от плодове като авокадо, ягоди, банани и грозде.

Ползи от екстракта от борова кора
  • Помага на тялото да регенерира  витамин С
  • Намалява риска от  катаракта
  • Подобрява здравето на сърцето и нормализира  кръвното налягане
  • Помага за намаляване на  разширените вени
  • Неговите  антитромбоцитни  свойства предотвратяват слепването на тромбоцитите и образуването на кръвни съсиреци (подобно на аспирин,  рибено масло  и  масло от морски крил )
  • Предпазва от сенна хрема,  алергии  и белодробни заболявания
  • Намалява възпалението на ставите, причинено от  артрит
  • Намалява менструалните нередности
  • Подобрява  функцията на паметта
  • Помага за подобряване на репродуктивната функция чрез подобряване на качеството на спермата
  • Полезно при  разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)
  • Подобрява  функцията на имунната  система
  • Подпомага заздравяването на рани и намалява  образуването на синини
  • Има свойства против стареене, предпазва кожата от свободните радикали и  насърчава  производството  на колаген  и  еластин .
Регенерация на витамин С

Витамин С  (аскорбинова киселина) е ключов антиоксидант. Тежкият дефицит на този витамин води до скорбут и в резултат на това кървене на венците, лесно натъртване, лошо зарастване на рани, умора и обща слабост. Това е по-често при пушачите, възрастните хора и тези, които не консумират достатъчно плодове и зеленчуци. През годините на моята практика съм диагностицирал двама пациенти със скорбут, но това е по-често, отколкото смятат много медицински специалисти. Екстрактът от борова кора  помага на тялото да регенерира витамин С обратно в неговата активна форма, като по този начин предотвратява недостига. 

Намаляване на риска от катаракта

Катаракта  възниква, когато лещата на окото се замъти. Учените смятат, че окисляването е основната причина за тази облачност. Рисков фактор за развитие на катаракта е прекомерното излагане на слънце. Проучване върху животни от д-р J. Kim от 2017 г. установи, че екстрактът от борова кора е в състояние да предотврати образуването на катаракта. Диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци, които съдържат антиоксиданти, също е полезна. 

Подобряване на здравето на сърцето

Сърдечно-съдовите  заболявания са водещият убиец в света. Екстрактът от борова кора  помага за понижаване на "лошия"  холестерол , за който се смята, че запушва и блокира артериите, като същевременно повишава нивата на "добрия" холестерол (HDL). Той също така помага за намаляване на  хроничното възпаление  и предотвратява слепването на тромбоцитите. 

Според проучване от 2015 г., публикувано в списание  Evidence Based Complementary and Alternative Medicine , екстрактът от борова кора помага за предотвратяване на развитието на атеросклероза, предшественик на запушени артерии. Проучване от 2012 г., докладвано в  European Heart Journal , установи, че екстрактът от борова кора подобрява цялостното здраве и функцията на артериите. 

Кората на френския морски бор  или Pycnogenol ® (Pycnogenol)  също помага на тялото да произвежда важен химикал, известен като азотен оксид, който насърчава кръвообращението. Азотният оксид също помага на кръвоносните съдове да се отпуснат, като същевременно понижава кръвното налягане.

Подобрение условия за разширени вени вени

Разширените вени  са често срещан проблем, който причинява подуване на краката. Проучване от 2015 г. в  International Journal of Angiology  установи, че екстрактът от борова кора при 100 mg на ден, приеман в продължение на осем седмици, може да помогне за подобряване на кръвообращението и намаляване на отока. Проучване от 2017 г. на същото списание открива подобни резултати. 

Подобряване на кръвното налягане

Хипертонията или високото кръвно налягане  се появява в резултат на повишена скованост на артериите. Заболяването се диагностицира, когато систолното налягане (горното число) е над 140, а диастолното налягане (долното число) е над 90. Според проучване от 2016 г., публикувано в списание  Phytomedicine , екстрактът от борова кора помага за контролиране на кръвното налягане.

Диабет

image

 

Повече от 422 милиона души по света имат диабет. Диабетът  се диагностицира, когато кръвната захар на гладно е 126 mg/dL (6,99 mmol/L) или по-висока. В допълнение, диагнозата диабет се поставя, когато хемоглобинът A1C (гликиран хемоглобин) е 6,5% или произволната кръвна захар е по-висока от 200 mg/dL (11,1 mmol/L). Диабетът причинява увреждане на мозъка, нервите, тъканите, очите, сърцето и бъбреците. Когато нивата на кръвната захар се повишат, настъпва увреждане на стените на артериите (ендотелна дисфункция), което води до запушване на артериите, инсулт или инфаркт. Диабетът също повишава риска от рак и  болестта на Алцхаймер 

Проучване от 2013 г. установи, че субекти, които са приемали 150 mg патентована кора от френски морски бор  или Pycnogenol® (Pycnogenol)  на ден, са забелязали спад на средната кръвна захар от 123 mg/dl на 106 mg/dl след тримесечен Има нужда от повече изследвания.

Подобряване на паметта

С възрастта влошаването  на паметта е често срещано явление . Предотвратяването на загуба на памет е от решаващо значение за оптимизиране на здравето. Проучване от 2012 г. демонстрира подобрена памет при тествани субекти, когато се приема специфичен вид екстракт от борова кора в комбинация с  витамин С. Научете повече за  естествените подходи към Алцхаймер .

алергии и астма

Алергиите  и  астмата  причиняват сериозни проблеми, включително пропускане на училище и работа. Намаляването на симптомите на алергия може да подобри качеството на живот. Проучване от 2013 г., публикувано в алманаха  Food and Chemical Toxicology , демонстрира потенциалната роля на екстракта от борова кора при лечението на този проблем. Проучване от 2011 г. на д-р G. Belcaro заключава:  „Pycnogenol® е доказано, че е ефективен за подобряване на контрола върху признаците и симптомите на алергична астма и намаляване на нуждата от лекарства.“

ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е хронично белодробно заболяване, причинено главно от употребата на тютюн. Милиони хора се хоспитализират всяка година с усложнения от това заболяване. Проучване, проведено от д-р Шин през 2016 г., заключава, че екстрактът от борова кора има висок потенциал при лечението на ХОББ, докато проучване от 2017 г. показва, че развитието на заболяването при пациенти с ХОББ при прием на  екстракт от борова кора  може да се забави. 

Артрит

Остеоартритът (ОА)  е резултат от разрушаването на хрущяла в ставите. Смята се, че повече от 250 милиона души по света са засегнати от болестта. С напредването на възрастта защитният хрущял, който покрива ставите, се износва, което води до болка и подуване при движение. В опит да избегнат приема на лекарства с рецепта, които имат потенциални странични ефекти, много пациенти избират  естествени добавки за артрит , които намаляват болката, свързана с артрита. Една алтернатива е екстракт от борова кора.

Проучване от 2017 г., публикувано в  British Journal of Sports Medicine , потвърждава ефективността на екстракта от борова кора за намаляване на болката при артрит. Друго проучване от 2017 г., представено в  Journal of Medicinal Food , заключава, че " благоприятният профил на безопасност и продължителните противовъзпалителни ефекти правят кората от френски морски бор  или Pycnogenol ® (пикногенол) ефективно допълнение при лечението на пациенти с остеоартрит." 

репродуктивна функция

Репродуктивните проблеми са проблем за много двойки. Най-честите причини една двойка да не може да зачене са нисък брой сперматозоиди и лошо качество на спермата. Лечението на проблеми, свързани с безплодието, с помощта на специалисти може да струва десетки хиляди долари. Проучване, проведено в Италия през 2015 г., установи, че кората от френски морски бор  или Pycnogenol ® (пикногенол) и  L-аргинин  могат да подобрят качеството на спермата. 

Защита на кожата

Екстрактът от борова кора насърчава  защитата на кожата , като  помага на тялото да възстанови тъканите. Когато се прилага локално върху лицето, неговите силни антиоксидантни свойства помагат за защита на кожата на лицето от ултравиолетовата слънчева светлина. Антиоксидантните  свойства помагат за защитата на  колагена  и еластичната тъкан от оксидативно увреждане, което е основната причина  за стареенето на  кожата  .

Заздравяване на рани

Рани често се появяват при пациенти с лошо кръвообращение и при пациенти с диабет. Проучванията показват, че пикногенолът, когато се прилага локално, насърчава заздравяването на рани. Също така помага за минимизиране на  белезите . Проучване от 2017 г.,  разглеждащо лечението на остимични рани  при диабетни плъхове, установи, че раните заздравяват по-бързо, когато Pycnogenol се прилага локално върху засегнатите области. 

хиперпигментация

Тъмните петна по кожата, свързани с излагане на слънце и бременност, са доста чести. Проучване в Китай показа, че локалното приложение  на екстракт от борова кора  намалява необичайното оцветяване на кожата при 80% от пациентите, а проучване от 2016 г. установи, че екстрактът от борова кора също намалява нежеланата пигментация на кожата. 

Псориазис

Когато се прилага локално и орално, екстрактът от борова кора помага за намаляване на кожните лезии, причинени от  псориазис  Резултатите от проучване от 2014 г. в списание  Panminerva medica подкрепят това заключение. В допълнение, за хората, страдащи от псориазис, също е важно да се елиминира проблемът  с повишената чревна пропускливост .

Разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)

Хората с този синдром имат проблеми с концентрацията и фокусирането. Проучване от 2017 г. в  Complementary Therapies in Medicine показа някои ограничени доказателства за ползата от употребата на екстракт от борова кора при деца с  ADHD , докато друго проучване през същата година в списание  Trials , което включва 144 педиатрични пациенти, установи, че екстрактът от борова кора може да бъде от полза за деца с ADHD, като им помага да се съсредоточат.

Имунната система

Укрепването  на имунната  система е не само от голямо значение, когато става въпрос за предотвратяване на инфекции, но също така помага за предотвратяване на развитието на автоимунни заболявания. Както се отбелязва в статия, публикувана в списание  Nutrition Research and Practice , екстрактът от борова кора помага за оптимизиране на имунната система .

Препоръчителна доза

Наред с патентованата формула на кората на френския морски бор  или Pycnogenol ® (Пикногенол), на пазара има различни добавки и козметика, които ви позволяват да използвате предимствата на екстракта от борова кора. По-долу има три начина да го вземете. 

  • Екстракт от борова кора  на капсули 50-250 mg веднъж или два пъти дневно 
  • Пикногенол локален крем  и серум за лице - прилагайте ежедневно според инструкциите 
  • Етерично масло от бор - използвайте според указанията на етикета
Безопасност

На медицината не са известни проблеми с безопасността, свързани с екстракта от борова кора. Въпреки това, преди да приемате добавки по време на бременност или да ги предлагате на малки деца, винаги е добра идея първо да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги. Ако приемате разредители на кръвта, първо се консултирайте с Вашия лекар.

Ефективен антиоксидант

Кората на френския морски бор  или Pycnogenol® е много безопасен и ефективен антиоксидант, който трябва да се разглежда като част от всеки ежедневен режим на витамини и добавки. Яденето на много плодове и зеленчуци е важен начин да се заредите с предпазващи от болести антиоксиданти. Често казвам на пациентите, че добавките са просто добавки и не трябва да се считат за „заместител“ при избора на здравословен начин на живот. Екстрактът от борова кора е добър вариант, когато се опитвате да избегнете много негативни здравословни състояния. 




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!