Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5396951
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
18.03.2023 16:26 - Стагнация на жлъчката - какво е това?
Автор: stoineff Категория: Други   
Прочетен: 7539 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 18.03.2023 16:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Някои пациенти са твърдо убедени, че жлъчката се произвежда и застоява в жлъчния мехур. Всъщност това не е съвсем вярно. Жлъчката се произвежда от хепатоцити, които са чернодробни клетки. От черния дроб жлъчката навлиза в жлъчния мехур, където достига необходимата концентрация, като се освобождава от излишната вода.

Жлъчката излиза от жлъчния мехур в момента, в който храна, съдържаща мазнини, навлезе в стомаха на човека. Органът започва да се свива и жлъчката навлиза в дванадесетопръстника през жлъчните пътища. Отворът, през който излиза, се намира в непосредствена близост до отвора, през който панкреасът изхвърля своя ензимен секрет в дванадесетопръстника.

image

Жлъчката е необходима на тялото за решаване на следните проблеми:

  • Жлъчката разрежда мазнините до емулсия, което улеснява "работата" на ензимната смес. Ще бъде много по-лесно за ензимите да разтворят такава фракция.

  • Жлъчката осигурява нормални условия за работата на панкреатичните ензими. В противен случай те не биха могли напълно да разтварят храната в основни хранителни вещества.

  • Жлъчката предизвиква свиване на червата.

  • Жлъчката позволява усвояването на витамините A, D, E и K, които са мастноразтворими.

  • Жлъчката предотвратява проникването на патогенни микроорганизми в кръвта. Просто не им позволява да се прикрепят към стените на червата и те нямат способността да се усвояват по същия начин като храната.

  • Жлъчката помага за отстраняването на холестерола, билирубина и някои хормони от тялото. Те преминават през черния дроб и се отделят чрез жлъчката заедно с изпражненията.

Следователно няма съмнение относно ползите от жлъчката. Но за да изпълнява пълноценно всичките си функции, е необходимо да се осигурят условия за адекватното му формиране и навлизане в дванадесетопръстника. Ако тялото не може да се справи с тази задача, тогава холеретичните лекарства идват на помощ. Това обаче не означава, че всички лекарства могат да се приемат безразборно.

Има 4 групи холеретични лекарства.

Всяка група има конкретни цели и задачи:

  1. Група 1: холеретици. Тези лекарства са насочени към увеличаване на производството на жлъчка.

  2. Група 2: холекинетика. Те ускоряват отделянето на жлъчката от чернодробните пътища, така че тя достига по-бързо до дванадесетопръстника.

  3. Група 3: холеспазмолитици. Тези лекарства облекчават спазъм от жлъчните пътища.

  4. Група 4: холелитогенни препарати на жлъчните киселини. Те са необходими, за да се разреди твърде концентрираната жлъчка и да се предотврати образуването на камъни в нея. Също така лекарствата от тази група осигуряват разтваряне на малки камъни, което се дължи на промени в свойствата на жлъчката.

За да изберете едно или друго лекарство, трябва да знаете кой конкретен процес в тялото е нарушен. Неоправданият прием на холеретични лекарства може само да влоши ситуацията. Например, защо да облекчавате спазъм от жлъчните пътища, ако те са в отпуснато състояние или да принуждавате болен черен дроб да произвежда повече жлъчка, когато той вече работи „за износване“.



Тагове:   калории,   храни,   рецепти,   диети,


Гласувай:
6



1. radostinalassa - Жлъчката има РН - 8...
18.03.2023 16:32
и успешно унищожава паразитите в червата ни. Не са необходими лекарства за изхвърлянето и от мехура, а зехтин, мазни храни.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!