Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5380666
Постинги: 593
Коментари: 8144
Гласове: 13842
Постинг
25.07.2010 15:10 - Фотографът
Автор: stoineff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3452 Коментари: 9 Гласове:
104

Последна промяна: 26.07.2010 16:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Един от най – слънчевите и ведри хора, които можеше да срещнеш по улиците на нашия град. Винаги поздравяваше хората с усмивка, искрено  и с добро настроение, което винаги предаваше на  събеседника си. Той правеше така естествено, добро и леко да изглежда всичко около него и с него. Поетите го сравняваха с летен бриз. Момичетата използваха името му като нарицателно за чиста любов. Мъжете го уважаваха. Завистливите искаха да са на негово място. Лошите – да станат добри.

Харизма – нещо такова казваха, че притежава. Така описваха най – причудливата личност, която съм виждал и познавал – Фотографа.

Той беше мой приятел затова мога да ви кажа истината за него.

Ами ... всичко което хората говореха беше вярно на 100%. Това беше най – позитивно и оптимистично мислещия  човек на света. Успяваше да мисли само за доброто в живота и да насочва усилията си именно към него. Той наричаше злото и лошите неща, които му се случваха – възможности за успех. Само един пример и продължавам. Когато счупи крака си и не можеще да обикаля и прави снимки, което би сломило един слаб човек той реши,че счупването на крака му е открило пред него една страхотна възможност.А именно да си почине и да изучи една програма за графична обработка и  уеб дизайн, с която можеше да подобри качеството на фотографиите си. Има ли нужда да казвам, че през тези 45 дни с гипс той се отдаде напълно на това и успя.

  Неслучайно беше и баснословно богат. Парите му не бяха наследствени, нито от контрабанда нито от измами, а пари изкарани с честен труд. Израстнал в семейство от средната класа, но възпитан от родителите си във всички добродетели – честност,толерантност, принципност – истински човек на новото време. Неговата тайна на успеха беше проста и я споделяше с всички – безпределна любов към живота и детайлите му. С прости думи той обичаше всичко и го беше превърнал в своя професия. Не очаквам да ме разберете, но ще се опитам да ви го обясня. Ще ви разкажа само с каква лекота спечели първия си милион.

Реши, че след като вижда само доброто у хората и света ,трябва да помогне на останалите да видят надеждата и неговият мироглед. На всички, които търсеха светлината в края на тунела, той показваше, че тоя тунел минава през живописно ждрело, в прекрасна планинска местност и великолепна, безкрайно щедра вселена.

Тогава имаше само един фотоапарат. Снимаше всичко. Отделяше внимание, както на всяка прашинка и тичинка на цветето, на движението на водата в потока, на усмивката на голото цигане в махалата, на стария дядо седнал на припек пред кирпичената къща, на всичко което виждаше. Дори в дъртата злата аптекарка беше намерил  чар. Поглед, позиция, игра със светлосенките и светлината – всичко и винаги изпълнено с желание. Всяка негова снимка беше уникално проста, но с дълбок смисъл, а именно – красота и любов към живота. Хората разбираха искуството му и го оценяваха. Рекламни агенции, телевизии, вестници, уеб сайтове даваха пари за неговите снимки, а той продължаваше да се забавлява, да снима и да трупа популярност. Постепенно интераса към фотографиите му стана огромен. С това и хонорарите пропорционално. Вече беше модедерно да притежаваш негови творби – те сами рекламираха себе си.

Аз знаех, че с каквото и да се беше захванал щеше да успее, защото мислеше правилно. Първо виждаше крайния изход, тоест неговото желание и след това намираше пътищата до там. Ако беше решил да построи мост до Луната щеше да измисли и как да го направи. Слава богу нямаше такова желание.

Скок с парашут над пустинята, подводни снимки на рифове, вулкани, лавини, чудна пеперуда, вятър в короната на дървото, карнавали, кориди, забавления, концерти, той беше винаги там, където искаше да бъде. Когато обичаш живота, намираш красотата, както и тя теб, защото тя е навсякъде само ти трябва да я видиш.

 Ако имате възможност, отидете на изложба някой ден. Може да видите фотографии на моя приятел, но дори и да нямате късмет това да ви се случи, усмихнете се широко и обичайте ежедневието си каквото и да е, защото всичко останало е излишно и няма смисъл да си губите времето в цупене.





Гласувай:
104



Следващ постинг

1. stoineff - Моят първи пост!
25.07.2010 15:38
Целта на блога ми е да представя начина си на мислене и да опитам да открия хора, които ме вдъхновяват да се развивам интелектуално. Приемем всякаква критика и оценки.
цитирай
2. анонимен - Много ми хареса това, което сте н...
25.07.2010 16:21
Много ми хареса това, което сте написали, обаче има нещо недовършено.Какво е станало с този ваш приятел?Къде е той сега, какво прави? Всичко друго ме развълнува, четох го с интерес!
цитирай
3. stoineff - Опитах, да събера в личността на ...
25.07.2010 16:49
Опитах, да събера в личността на фотографа начина на мислене, който може да промени живота на всеки! Не е реално съществуваща личност! Той е идеята ми за различния, позитивен поглед върху света!
цитирай
4. анонимен - Може би няма да ме промени като ли...
25.07.2010 18:00
Може би няма да ме промени като личност, но има дълбок смисъл разказа!
цитирай
5. stoineff - Старая се :)
25.07.2010 18:02
Старая се :)
цитирай
6. cindy - Жалко, че не е истински...
04.08.2010 12:00
Също си падам по фотография и си викам - ей сега ще разбера как се правят милиони с фото :) Но уви, било измислено... Разочаровах се! :))))
Шегувам се, но това за критиката и оценките - не знам доколко е искрено.
Преди малко казах на един, че не му струват снимките, защото си е така. Ако може да ги пооправи, да се понаучи. Той само дето не ме изкльопа с парцалките. Та така за приемането на критика :)
цитирай
7. stoineff - cindy
09.08.2010 15:55
Милиони се правят и от фото и от клечки за зъби, и от тоалетна хартия.... от всичко! Просто те чакат да ги направиш :))))) Колкото до критиката напълно искрено е - и ще се радвам да прочета!
цитирай
8. mikino - Опитах, да събера в личността на ...
24.09.2010 15:09
stoineff написа:
Опитах, да събера в личността на фотографа начина на мислене, който може да промени живота на всеки! Не е реално съществуваща личност! Той е идеята ми за различния, позитивен поглед върху света!

Това фотографите са много странни птици. ;) Да не кажа, че съм манияк на тази тема, но поне мога да се нарека фен. та, по повод фотографската душа - истинският фотограф обича всичко, което го заобикаля и то е предмет на разсъждения и изследвания. Апаратът е просто инструмента, с който запечатваш нещо - момент. Много малък момент, но истински! Безобразното щракане го владеят много, но изкуството е да направиш един кадър, но той да е префектен и уникален, да няма друг такъв никъде! Обикновено фотографът се впечатлява от дребни нещица, защото останалите гледат повърхностно, докато той вижда с елементи. Има изключително добра зрителна памет. Умее да рисува. И най-важното - не се хвали! Него го оценяват другите, той никогане дава оценка на собствените си творби. Това е накратко, което се сещам, сигурно има и други неща, но може би ще ги напиша в пост.
Весел ден и красиви мигове през уикенда!
цитирай
9. petnes - една непозната
24.09.2010 15:41
stoineff написа:
Целта на блога ми е да представя начина си на мислене и да опитам да открия хора, които ме вдъхновяват да се развивам интелектуално. Приемем всякаква критика и оценки.

stoineff:
за първи път влизам в такъв сайт, дори не съм имала блог, но смятам да създам и поддържам такъв- честно казано твоят ме провокира към това.
Няма нищо по хубаво от мислещи, позитивни хора - не мога да давам оценки на постовете ти, но мога да кажа продължавай в този дух - всеки би искал да е на мястото на фотографа или на това на Бил Гейтс или Рокфелер - първият милион се помни - както са казали хората, но истината е че всеки иска да знае как и кога обикновенните неща от живота на хората стават необикновени- кога се проявява магията на благополучието, къде да се търси и как да се постигне... може да се четът книги по въпроса, да се копират чужди действия и постъпки, философия на живот или работа или отношение към нещата... Провокацията е да извлечеш най-доброто от околния свят и контакти с хората, но въплащавайки го в своята кожа и виждания...
Благодаря за стимула!
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!