Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5396245
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
01.02.2011 09:59 - Порно, чалга и политика "Криво разбраната демокрация – ексхибиционистично"
Автор: stoineff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16438 Коментари: 36 Гласове:
45

Последна промяна: 07.01.2012 13:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Криво разбраната демокрация – ексхибиционистично. 

 

imageЧалгата се превръща в начин на живот. Налагат се нови стереотипи на поведение. Никой вече не се интересува от думите на Каравелов   за "турко-гръко-армено-цинцарското" което все повече харесва на обикновения човек и се недолюбва от интелигенцията "Когато кьочеците играят, то турците ги гледат сладострастно, пъшкат, лигавят се, и хвърчат по Мохамедовия рай" - казва Каравелов ( кьочеци са млади мъжки проститутки).  С явно неразбиране той казва: "Аз не зная нещо по-гнусаво".

Зalgı –турски - („свирня”, „музика”) - първите маанета

Годините на прехода показаха на българина свободата в една нова светлина. Вече няма забрани, няма цензура, няма политически репресии, затворници, Белене. Милиони свободни хора, които не знаят какво да правят със свободата си. Хора на, които до вчера е казвано как да работят, колко, какво да слушат, да гледат, как да живеят. Те вече могат да избират своите идоли … така в хаоса се роди идеалът на свободния българин. След Сталин, Ленин, Тодор Живков, българинът има нужда от нов герой. На мястото на Крали Марко се появи образът на богатият борец, а Хубава Яна заменена от бомбастичната, силиконена мацка – мутресата – палцалеса. Гениалният автор ги възпя:

О-о-о тигре, тигре
имаш ли пари, имаш ли пари, западни коли
О-о-о тигре, тигре  нямаш ли пари, нямаш ли
пари, стари жигули

…………………………………

Извади парите, чиче,

аз съм палаво момиче.

Знам, че искаш ти със мене

да се любиш дълго време

…………………………………

“Излязла Радка,

 малка пиратка,

да си подруса косата руса

 и се провикна на микрофона:

«Оп, са! Оп, са!»

 

 

Дълбоко проникновенни и смислени възпяващи любовта, красотата и други морални ценности, текстовете на песните се четат с радост и до днес (все още са актуални). От първите дни на прехода до днес България върви по пътя си.Непрекъснато подхвърляна в нечии алчни ръце. На едни им се привиждат комунисти, на други турци, на трети икономически кръгове, на четвърти милиционеро – полицайщина и репресии, фашисти, шовинисти …

А народеца иска своята нова мечта, иска да чува лесно смилаеми послания:

*** 1

„Аз вече ям продукти Стара планина
Аз вече ям кисело мляко по БДС
Аз вече шофирам по новите шосета и магистрали
Аз вече не се притеснявам за живота си, защото започнаха да вкарват в затвора всички убийци  и крадци
Аз вече оставям колата си отключена и не се притеснявам че някой ще я открадне
Аз вече плащам за ток парно и вода, и знам че парите ми не ги прибира някой друг
Аз вече с гордост си плащам данъците
Аз вече се радвам че има хора в затвора присвоили пари от евро фондовете”

Това е чалгата в политиката, в живота ни. Моля, започнете да мислите като свободни хора - вие сте такива. Порното си е порно - парното - парно.

 

 При проблеми с ерекцията 

 

…………………………………………………………………

1 Цитатът е от Rossiniol29.01.2011 / 15:13

http://www.btv.bg/news/politika/story/1107260684-Premierat_v_stranata_na_SRStata.html


Тагове:   чалга и политика,


Гласувай:
45



1. palisandar - Неразбираемо е недоразбирането ...
01.02.2011 10:08
Неразбираемо
е недоразбирането
на разбираемото.

Включая ерзаца.

цитирай
2. gidmastar - Какво да ти кажа, мразя гърди с пр...
01.02.2011 10:10
Какво да ти кажа, мразя гърди с протези!
цитирай
3. magicktarot - Не разбрах съвсем точно "какво е искал да каже авторът":)
01.02.2011 10:24
Хем народът иска лесно смилаеми послания, хем трябва като седне на маса да чете Шекспир в оригинал и поне Специалната теория за Относителността, в съпровод на Моцарт и Вагнер, за да бъде праворазбрана цивилизацията/демокрацията? Поздрави!:)
цитирай
4. stoineff - palisandar
01.02.2011 10:42
Опитах да е разбираемо но ... явно не съм успял :)
цитирай
5. stoineff - 2. gidmastar
01.02.2011 10:43
:))) от рядък вид си значи! Успехи!
цитирай
6. stoineff - 3. magicktarot
01.02.2011 10:50
Авторът иска да каже, че ценностите са заслепени от популизъм, но явно не го е казал точно. :) Поздрав и успехи и на теб!
цитирай
7. palisandar - Негоден опит от моя страна. . . Ви...
01.02.2011 10:50
Негоден опит от моя страна ... Визирах " идеалът на свободния българин" ,отличим с недоразбиране . Нещо като да предпочетеш пластмасова чаша за бира, пред стъклена/керамична халба ...

А инак,magicktarot,не е сигурно отколе какво ще народът. Исканията му , в преобладаващата си част се преподчиняват. На други такива, немотивирани от слушане на Малер и четене на Тютчев . Правото разбиране е относимо към осовата, която, в случая , бидейки ерзац, не следва да е принципно и в частност приемлива . И на маса, прочия, комай ...

:)))
цитирай
8. stoineff - 7. palisandar
01.02.2011 11:04
Май доста буквално съм разбрал написаното от теб. Това е недостатъка на виртуалното общуване. Липсва невербалната комуникация. :) Благодаря за уточнението! Усмихнат ден желая!
цитирай
9. hristo27 - И като добавиш към това турските ...
01.02.2011 11:20
И като добавиш към това турските сериали по националните и кабелни ТВ?...
Обратно на това което пее Лили Иванова - "Не всичко е пари, приятелю!"
цитирай
10. magicktarot - Точно го е казал...
01.02.2011 11:55
6. stoineff, точно го е казал, аз исках да кажа друго - може би народът сам си избира ценностите - можеш ли да заслепиш ценностите с популизъм? За да заслепиш някой, той трябва да ти разреши да го направиш - да го опияниш също и пр. Е, може и насилствено да стане - ако е така и с народа, то тогава той си плаче за Освобождение, и то може да не произлезе от него..

7. palisandar, е щом е толкоз несигурно какво ще народът - ти май разглеждаш народа като тълпа, а не е баш така, има известни разлики и нЕкои съображения:) - и щом тъй лесно се преподчиняват щенията му, достигаме до отколе, както казваш, известната "истина", че тия, които подчиняват се водят от максимата - направи народа тъп, за да ти е мирна главата!:)
цитирай
11. анонимен - Ценностите
01.02.2011 12:49
Една псевдокултура заля народа , но жалкото е, че младите се захраниха и се захранват с нея. Мои гости от една европейска страна лятото ми споделиха:Хубави момичета имате наистина, но се обличат и държат като проститутки.... какво да отговоря, като истината блести винаги, независимо дали ни харесва, или не! А за едно лице като Азис,който го рекламират свободно.... "мястото му е в специалните клубове" ми отговориха с омерзение!Спирам! Бог да ни е на помощ!
цитирай
12. анонимен - Ние българите
01.02.2011 12:50
Намирам поубликацията за хубава и браво на автора!
цитирай
13. stoineff - hristo27
01.02.2011 13:29
За някои хора турските сериали са извор на култура. Дори и така да е аз съм поклонник на българската култура. Държа на нея. Предпочитам 100 каба гайди вместо една дзурна :)
http://www.youtube.com/watch?v=WzVur6pYn3U&feature=related
цитирай
14. stoineff - magicktarot
01.02.2011 13:35
Виждам деца, които пеят чалги и друсат кючеци. Те нямат избор. Те са резултат на популизма, за който говоря. За родителите им казвам нежно, че са криворазбрали свободата и демокрацията - това е мое мнение разбира се.
цитирай
15. stoineff - 11. анонимен - Ценностите
01.02.2011 13:46
За жалост, точно политиката обвинявам за лицето на България пред света. Който каже, че нямаме стойностни творци и творби е глупак. Вкусът се възпитава и е нужно време. Не искам всички българи да четат Шекспир в оригинал, или да тълкуват Достоевски, нито пък да слушат само Моцарт и Вагнер. Искам децата да знаят Ботев, Вазов да са чули 100 каба гайди, " Излел е Дельо хайдутин", искам да имат право да избират и ако харесват Софка и Кондьо това да е техния свободен избор. Ако искат да изглеждат като проституки да знаят, че изглеждат като такива, а не да мислят, че това е естетично и красиво...
цитирай
16. benra - за
01.02.2011 14:53
мен това дори не е псевдокултура, това е липса на култура, тотална и пагубна.
цитирай
17. zelas - Колкото и да ти е странно (па може и да ...
01.02.2011 16:09
Колкото и да ти е странно (па може и да не ти е) - говорейки против нещо, ти му правиш реклама (пропаганда), така че ставаш част от проблема.
цитирай
18. stoineff - zelas
01.02.2011 16:14
Ти сега реклама ли ми правиш?
цитирай
19. zelas - Ти сега реклама ли ми правиш?...
01.02.2011 16:48
stoineff написа:
Ти сега реклама ли ми правиш?


Ами прав си, индиректно и аз правя реклама на чалгата чрез теб, обаче някой все пак трябва да каже, че царят е гол, нали?
цитирай
20. ellesse - "..подводна шейна ?? ..ми кръстете я Камелия беее ,ахаха.."
01.02.2011 17:34
цитат е това ,не нещо друго..на една перхидролено руса дама,която някой идиот е сложил за водеща в няква телевизия ..все едно ..Тая тема- чалга-малга-сульо-пульо някъде вече беше дискутирана .Не,не харесваме чалга,гади ни се вече, ма те пак са тук,пак си скубат веждите до синьо-мораво,ползват авто бронзанти преди всеки сет в чалга клубовете и пак взимат по 5 К евра за участие ..мхм..нещо против ?? Явно не,много приказки само ,че нещо мирише на развалено ..
цитирай
21. анонимен - Стойнев, на мен ми хареса това което пишеш а също и разсъжденията ти.
01.02.2011 17:44
Ако продължаваш в тоя дух, скоро няма да бъдеш много долюбван в известни среди тук. Минал съм вече по тоя път със стотици постинги. Основното, което трябва да правиш е никога и на никого да не се обясняваш. Щом си написал веднъж нещо, то е премислено и не подлежи на никакво обсъждане. А ти очевидно си начетен човек и имаш позиция.
Ще ти кажа, най-добронамерено къде материалът ти издиша. И той кото повечето материали тук е констативен. Той ни показва това, което и ние вече сме забелязали. За да бъде материалът полезен, задължително е да покаже къде е генезисът на това морално падение. Най-общо причината да сме стадо говеда е, че живеем в система на либерални идеи, които означават, индивидуализъм, егоизъм, безогледна конкуренция, неистова алчност и жажда за печалби. Превръщането на парите в единствена цел и човешка ценност, както и деленето на хората на касти, създава в капиталистическите общества условия за перманентни кризи и конфликти от всякакъв характер: демографски, расистки, религиозни, социални, финансови, икономически, управленски, нравствени, културни и др. по простата причина, че всичко е оставено на семорегулацията а тя е един много инертен процес с огромни амплитуди и рядко се стига до равновесие и хармония. Спирам, че стана цяла лекция, но знам, че си ме разбрал.
цитирай
22. zelas - И той кото повечето материали тук е ...
01.02.2011 18:03
kushel написа:
И той кото повечето материали тук е констативен. Той ни показва това, което и ние вече сме забелязали. За да бъде материалът полезен, задължително е да покаже къде е генезисът на това морално падение. Най-общо причината да сме стадо говеда е, че живеем в система на либерални идеи, които означават, индивидуализъм, егоизъм, безогледна конкуренция, неистова алчност и жажда за печалби. Превръщането на парите в единствена цел и човешка ценност, както и деленето на хората на касти, създава в капиталистическите общества условия за перманентни кризи и конфликти от всякакъв характер: демографски, расистки, религиозни, социални, финансови, икономически, управленски, нравствени, културни и др. по простата причина, че всичко е оставено на семорегулацията а тя е един много инертен процес с огромни амплитуди и рядко се стига до равновесие и хармония. Спирам, че стана цяла лекция, но знам, че си ме разбрал.


Присъединявам се към това мнение и аз лично съм участвувал в дискусия диреща корените на чалгата от музикална гледна точка.

Изводът, е че тя стилово е чужда на българската музикална традиция. Сегашното и проявление се дължи на ново появили се фактори. Следователно изкореняването и не би трябвало да е много трудно, ако има такова колективно желание.
цитирай
23. despinida - stoineff
01.02.2011 19:10
Чувствам носталгията ти по добрите стари български ценности...
И мен понякога ме обземат подобни мисли, дори съм ги споделила ето тук: http://despinida.blog.bg/drugi/2010/04/13/shto-za-izpadnal-narod-triabva-da-sme.527933, но изглежда, ние не сме прави...или нашето светоусещане е остаряло и неадекватно в новата среда. Време е да сверим часовника си :)
Поздрави!
цитирай
24. stoineff - 21. kushel
01.02.2011 21:22
Благодаря за коментара. Разбира се, че е констативен. Аз просто пречупвам през погледа си всеизвестни факти. Най - много му харесвам на моето мнение, че е мое, не го натрапвам и не държа да го споделят всички, радвам се, че има опоненти, те показват, че темата е болезнена. Виждам, че имаш позиция по въпроса. Погледът върху света е субективен затова има и различни гледни точки. Уважавам твоята, но тя си е ТВОЯ! И с твое позволение ще те цитирам : "Щом си написал веднъж нещо, то е премислено и не подлежи на никакво обсъждане. "
цитирай
25. stoineff - despinida
01.02.2011 21:37
Добрите български ценности ще живеят вечно... Може и шепа защитници на българското да останем, но ще го пренесем и възродим. Не напразно цитирам Каравелов.
цитирай
26. stoineff - daimyo
01.02.2011 21:42
Това е най - точният коментар!" Свободата, Санчо ,...." Това е квинтесенцията и идеята...
цитирай
27. zelas - По-скоро постинга има за цел да о...
01.02.2011 22:06
daimyo написа:
По-скоро постинга има за цел да осмее хората, които са жертва на собствената си "свобода" :)


Това може и да е така, но противодействието трябва да е в противиположна посока, тоест ако искате да се справите със злото, се концентрирате върху доброто.

Ако само разсъждавате колко зло е злото, злото става по-зло. ;-)
цитирай
28. stoineff - 28. zelas
01.02.2011 22:18
Ние сме концентрирани върху доброто
http://www.youtube.com/watch?v=eKLplkpiPuU
Поздравявам те!

Спри да защитаваш, нещо в което не си убеден!
цитирай
29. zelas - Благодаря за поздрава, но защо реши ...
01.02.2011 22:32
Благодаря за поздрава, но защо реши че не съм убеден?

Много е лeсно сложиш бомбастично заглавие "чалга, порно и политика" и да чакаш реакциите.
Аз не го правя, защото Първо тези неща ме интересуват, разни хора, разни идеали.
Второ вече съм минал по този път, не води на никъде, ама ти явно искаш сам да провериш. Вземи си сандвич, дълъг е.

Ето ти и на теб един поздрав - http://www.youtube.com/watch?v=HwANedEkqaY
цитирай
30. stoineff - zelas
01.02.2011 22:56
Радвам се, че те интересуват темите "Порно, чалга и политика" - мен също. Първо не разбирам защо осъждаш " бомбастичното заглавие", или това, че ме интересуват различни мнения от моето. Разбира се провокацията е основа в съвременния маркетинг и рекламата, но целта ми е не просто да предизвикам любопитство (все пак блогът е част от портфолиото ми). Второ пътя никога не е един - той е субективно понятие. Пък и не бързам, ще пия и кафе със сандвича. Успехи!
цитирай
31. despinida - хей, хей, момчета,
01.02.2011 23:02
не се карайте...:)
познавам най-добрия каба-гайдар на България...а жена му е преподавател по народно пеене в МГ Л.Пипков...децата им (три на брой), от години живеят в Америка....
цитирай
32. stoineff - 32. despinida - хей, хей, момчета,
01.02.2011 23:50
не се караме:)
цитирай
33. gantree - @ stoineff
02.02.2011 12:51
Здрасти :)) Темата ти е готина, поздравления.
Само една поправка, ако позволиш. Думата "чалга" не е с това като произход, което пише в Уикипедия (свирня, музика). Тя е второто, което по-долу в "Произход" са писали - етнически или смесени инструментални състави, наричани „чалгии“. Тоест, с тази дума са наричали "група улични музиканти". Както е видно и до днес, чалгията е колективен спорт - оркестър, и/или певец (певица) с оркестър. На турски музика си е "müzik", а свирня - "melodi". Вярно е и че "улични музиканти" на турски е "sokak müzisyenleri", но това не променя съществено тезата с произхода на самата дума. Специално по повод нея съм разговарял с няколко именити зурнаджии, турци и помаци, и от тях го знам.

Поздрави.
цитирай
34. stoineff - gantree
02.02.2011 14:13
..благодаря за уточнението... в някой речник го прочетох..
цитирай
35. shego - ..
06.02.2011 21:29
Ще си спестя коментар по съдържанието, но ще споделя друго.
Самото заглавие ме кара да се мръщя, да си кажа "Охх, пак ли.." Това е една от малкото теми, които ме карат да се чувствам безсилна.Мнозинството май печели! :(
цитирай
36. анонимен - Да спасим България от тумора наречен ЧАЛГА
14.03.2011 22:31
http://www.facebook.com/pages/%D0%94%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D1%83%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%A7%D0%90%D0%9B%D0%93%D0%90/130409037022971
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!