Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5401425
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
23.04.2022 15:51 - 7 натурални добавки за здрава простата
Автор: stoineff Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 10220 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 24.04.2022 17:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Простатната жлеза е изключително важен компонент от здравето на мъжете. Самата дума "простата" е от гръцки произход и буквално означава "отпред" или "защитник". Основната функция на простатата, разположена между пикочния мехур и червата, е отделянето на бистра алкална течност, която улеснява движението на сперматозоидите по време на еякулация. Алкалният състав помага за неутрализиране на киселинността на влагалището, като защитава сперматозоидите и увеличава шансовете за оплождане.

Простатата може да се зарази и това заболяване се нарича простатит. Увеличената простата се нарича BPH (доброкачествена простатна хиперплазия). Ако се открият ракови клетки в простатната жлеза, се диагностицира рак на простатата.

простатит

Бактериите могат да нахлуят в простатата и да причинят инфекция, която в повечето случаи има симптоми, подобни на инфекция на пикочните пътища. Мъж, страдащ от простатит, ще забележи остро затруднено уриниране, а понякога и усещане за парене и затруднено изпразване на пикочния мехур. Лечението обикновено включва курс на антибиотици за две до осем седмици, в зависимост от тежестта на заболяването.  

Доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ)

С напредването на възрастта на мъжете простатната жлеза се увеличава при много мъже. Пациентите с ДПХ могат да забележат затруднено уриниране, много от тях изпитват желание за уриниране и стават, за да отидат до банята до пет пъти на нощ. Симптомите могат също да включват затруднено започване на уриниране и изтичане на урина след уриниране. Очевидно необходимостта от ставане няколко пъти на нощ пречи силно на здравия сън. За щастие има неща, които можете да направите, за да намалите уголемяването на простатата.

От гледна точка на начина на живот е добре да ядете здравословни храни като пълнозърнести храни и органични плодове и зеленчуци. Препоръчително е (и полезно за някои) да избягвате кофеина и алкохола или поне да ги намалите колкото е възможно повече. Те приемат лекарства, както с рецепта, така и без рецепта. Те включват инхибитори на 5НТ редуктазата (финастерид, дуастерид) и вазодилататори (теразозин, доксазозин, тамсулозин). В повечето случаи тези лекарства са доста добри за подпомагане на заболяванията на простатата. Както всички лекарства, тези лекарства имат странични ефекти, които могат да накарат някой да спре да ги приема.

Тези, които са опитвали различни стратегии и все още изпитват затруднения, може да се наложи да обмислят операция. Въпреки това, страничните ефекти от операцията могат да доведат до уринарна инконтиненция, необратима импотентност и еректилна дисфункция.

Като се има предвид голямото разпространение на ДПХ, има добра новина: няма доказателства, че това заболяване увеличава риска от развитие на рак на простатата. Не винаги обаче е необходимо да се пият лекарства – има добавки, които също могат да помогнат за намаляване на обема на простатната жлеза.

рак на простатата

Всеки шести мъж страда от рак на простатата. Това заболяване представлява 10% от всички смъртни случаи от рак. В световен мащаб 1,6 милиона мъже са диагностицирани с рак на простатата. Всяка година 366 000 мъже умират от рак на простатата. Това е толкова често срещано заболяване, че при изследване под микроскоп ракът на простатата се открива при приблизително 90% от мъжете над 90-годишна възраст. Малко вероятно е обаче това да причини смърт при мъжете в тази възрастова група - такава смърт просто няма време да настъпи. По-скоро смъртта ще бъде причинена от заболявания на сърдечно-съдовата система и естествени причини.

Ако попитате повечето мъже над 50 как се прави преглед на простатата, те ще ви кажат, обикновено с предпазлив, уплашен поглед или усмивка на лицето. Можете, разбира се, да си направите кръвен тест за простатно-специфичен антиген (PSA), но най-добрият начин да проверите простатата за риска от развитие на рак на простатата е показалецът на лекаря с ръкавица. Ако Вашият лекар открие бучка или нещо необичайно, той може да назначи ултразвук на простатата Ви и биопсия, за да изключи наличието на ракови клетки.

Този тест може да е неудобен, но е от съществено значение за физическото здраве на тези, които са изложени на риск от развитие на рак на простатата или имат симптоми на заболяването.

image 
    ви храни трябва да се избягват

Млечните продукти, включително млякото, се считат за рисков фактор за развитие на рак на простатата. В проучване от 2018 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, изследователите стигат до заключението, че консумацията на пълномаслено мляко е свързана с повишен риск от агресивен рак на простатата. Авторите на друго проучване от 2018 г. заключават: „…консумацията на пълномаслено мляко след диагностициране на рак на простатата е свързана с повишен риск от рецидив, особено сред мъже, които са с тежко наднормено тегло или затлъстяване. Мъжете с рак на простатата, които не искат да се откажат от млякото, трябва да изберат нискомаслени или нискомаслени млека. Препоръчвам не-млечни заместители на мляко като бадемово или оризово мляко.

Проучване от 2017 г. установи, че мъжете, които ядат най-много наситени мазнини, също имат повишен риск от рак на простатата. Наситените мазнини се намират в храни като масло, сметана, мляко, сирене, свинска мас и преработени меса (колбаси, колбаси и др.).

ликопен

Ликопенът е хранително вещество, което е полезно за простатата. Ликопенът присъства в храни като домати, диня и грейпфрут. Проучване на хранителните вещества от 2018 г. заключава, че виетнамските мъже, които ядат повече домати и ликопен, са по-малко склонни да развият рак на простатата. Мета-аналитично проучване от 2017 г. на 692 000 мъже заключава, че мъжете с по-високи нива на ликопен в кръвта са по-малко склонни да развият рак на простатата и накрая, проучване от 2018 г. установява, че мъжете, които са яли много домати, са с 19% по-малко вероятно да развият рак на простатата в сравнение с тези, които ядат по-малко домати. Препоръчителна дозировка: Приемайте според указанията на етикета.

image Омега 3 мастни киселини (рибено масло)

Омега 3 мастните киселини се състоят предимно от ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Според проучване от 2014 г., публикувано в Nutrition Journal, повечето американци не консумират достатъчно есенциални мастни киселини омега-3. Тези мастни киселини се намират в различни храни, включително риба (най-често в скумрия, треска и сьомга), орехи , със семена от чиа , ленено семе , конопено семе и соево сирене .

Проучване от 2017 г., публикувано в Oncology Letter, съобщава, че увеличаването на приема на омега-3 мастни киселини намалява риска от рак на простатата.

Друго проучване от 2017 г. установи, че мъжете, които приемат лекарства (финастерид и тамсулозин) за уголемяване на простатата или ДПХ и омега-3 мастни киселини, са подобрили потока на урината в сравнение с мъжете, които приемат само лекарства.

Тиквени семена

Тиквата е „роднина” на тиквичките и принадлежи към класа на кратуните от семейство Тикви. Тиквата се е смятала за полезна за пикочния мехур, бъбреците и простатата от векове (опитомяването на тиквата е започнало преди повече от 7000 години в днешното южно Мексико ). Съвременната наука потвърждава, че това растение има полезни свойства, които влияят положително на здравето на простатата.

Проучване от 2016 г. показва, че екстрактът от тиквени семки може да помогне за подобряване на симптомите, свързани с разширяването на простатата. Проучване от 2015 г. при пациенти с увеличена простата установи, че тези, които са приемали екстракт от тиквени семки, са подобрили потока на урината в сравнение с тези, които са приемали хапче плацебо. Тиквените семки могат да се считат за здравословна закуска. Ако ги приемате като хранителна добавка, следвайте указанията на етикета.

Serenoia

С напредването на възрастта на мъжете много мъже развиват симптоми, свързани с увеличена простата, състояние, което лекарите наричат ​​ДПХ или доброкачествена хиперплазия на простатата. Симптомите включват затруднено изпразване на пикочния мехур, изтичане на урина, намален поток на урина и често уриниране. Има лекарства за намаляване на симптомите, но мнозина предпочитат по-естествен подход към лечението. Serenoa repens е билково лекарство, което според проучванията може да бъде полезно.

Изследване от 2002 г. от Cochrane Database доведе учените до заключението, че палмето има леки до умерени благоприятни ефекти върху симптомите на отделяне и може да подобри потока на урина. Противно на тези констатации, проучване от 2009 г. установи, че самостоятелното палмето не е по-ефективно от плацебо.

Въпреки това, едно проучване от 2017 г., продължило 12 месеца, показва благоприятен ефект на палмето със сауна върху уринирането при тези, които го приемат, в сравнение с тези, които не го правят. Има и проучвания, които показват, че палмето в комбинация със селен и ликопен е по-ефективно, отколкото самостоятелно палмето. Забелязах, че около половината от пациентите, на които препоръчвам това растение, съобщават за подобрение на симптомите на простатата. Има също така доказателства, че пациентите, които приемат See palmetto заедно с предписания от лекаря финастерид, получават допълнителни ползи.

Препоръчителна дозировка: както е посочено на етикета

Витамин Е

Храните, съдържащи витамин Е , влияят благоприятно не само на мозъка и сърцето, но и на простатната жлеза. Тези храни включват бадеми , тиквени семки , слънчогледови семки , спанак, зеле и авокадо. Проучване от 2015 г. установи, че тези, които консумират повече храни с витамин Е, имат по-нисък риск от развитие на агресивен рак на простатата.

витамин D

Проучванията показват, че мъжете с по-ниски нива на витамин D в кръвта  са изложени на повишен риск от развитие на рак на простатата и други видове рак. В допълнение, проучване от 2017 г., публикувано в Urology Annals, установи, че мъжете с по-ниски нива на витамин D в кръвта имат повишен риск от развитие на доброкачествена хиперплазия на простатата и вероятно рак на простатата.   

Прекарването на 20-30 минути на слънце, излагането на ръцете и краката на слънцето, може да помогне на тялото ви да произвежда самостоятелно достатъчно витамин D в повечето случаи. Въпреки това, в зависимост от сезона и климатичната зона, дори това може да не е достатъчно. За повечето хора се препоръчва прием на витамин D. Препоръчителна дозировка: 1000-5000 IU дневно

Цинк

Според Journal of Nutrition, близо 45% от американците имат недостиг на цинк в диетата си. В световен мащаб повече от 15% от хората имат недостиг на цинк. Изглежда, че цинкът играе важна роля за насърчаване на цялостното здраве на простатата, а мъжете със здрава простата имат по-високи нива на цинк в кръвта в сравнение с тези със заболяване на простатата   .
image

Проучване от 2011 г., публикувано в Indian Journal of Urology, установи, че хората с по-ниски нива на цинк в кръвта са изложени на по-висок риск от развитие на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) и рак на простатата. Проучване от 2016 г., в допълнение към други проучвания, потвърждава важната роля, която играят нормалните нива на цинк в кръвта за поддържане на оптимално здраве на простатата. Качествените мултивитамини съдържат цинк. Някои предпочитат да приемат цинк самостоятелно като хранителна добавка. Препоръчителната дневна доза е 25-50 mg цинк. Научете повече за ползите за здравето на цинка  .



Тагове:   калории,   храни,   рецепти,   диети,


Гласувай:
4



1. rosiela - Интересен материал.
23.04.2022 16:28
Аз, като единствена дъщеря, минах тези патила покрай баща си, определено ще кажа, че билките имат влияние само в началото и само временно. После играе лазерът, иначе нищо не помага.
От наблюдения знам. При професор в елитна клиника.
цитирай
2. olympic - Добра статия!
24.04.2022 17:33
Добра статия!
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!