Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5401036
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
28.03.2012 15:57 - Прекратяваме проекта "Белене"
Автор: stoineff Категория: Новини   
Прочетен: 12272 Коментари: 21 Гласове:
21

Последна промяна: 28.03.2012 16:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Коментирайте:  "Смятате ли за правилно прекратяването проекта "Белене?"

Добро ли е това решение на кабинета, или ще направи България все по - зависима от руския газ? Има ли алтернатива атомната енергия? 

На заседание на Министерски съвет днес взехме решение да прекратим проекта АЕЦ "Белене". Това заяви в парламента министър-председателят Бойко Борисов.
Борисов бе изслушан от комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм на закрито заседание, след което даде изявление пред журналисти.

„Даден е мандат на министър Добрев - да започнат процедура за монтирането му като седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, защото при цена – около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж, тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева. Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари – няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България”, аргументира решението Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде изграден, а на мястото на площадката на АЕЦ "Белене" ще се появи газова централа.

Премиерът обясни защо ще се строи 7-ми реактор: "Защото 5-ти и 6-ти реактор са руски от поколение две, тази е две плюс, а и нашата стратегическа цел е 5-ти и 6-ти реактор да работят за следващите 20 години, заяви премиерът и добави, че по този начин централата ще си е изцяло руска.

Борисов добави още, че "в Козлодуй вече има изградена електропреносна система, а тази за Белене би струвала поне 1 млрд. Паралелно с това 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти реактор ги извеждаме от експлоатация, обособява се площадка и след време имаме възможност да въведем 8-ми реактор в Козлодуй", цитира го БГНЕС.

Монтирането на седми реактор ще отнеме 6-7 години, според премиера. „Понеже от 33 години „Белене” не е построена, мисля, че 6-7 години не са фатални”, каза Борисов.

Защо този проект не намери европейски или големи стратегически инвеститори, защото той е компрометиран още от самото си започване, по думите на премиера.
В петък министър Делян Добрев ще разговаря със своите колеги в Москва, за да намерим дружески начин да излезем от проекта, да не се съдим, каза Борисов. "В момента имаме две дела и това са огромни разходи, които продължаваме да правим. Към момента са похарчени за този проект към 1 милиард и 400 милиона и за наше най-голямо съжаление, имаме да даваме още 500 милиона взет кредит към една френска банка. Лихвите по този кредит за 4 години наше управление, наследени – до момента сме изплатили 102 милиона лева само лихви", обясни Борисов.

Решението за отказа на България от проекта АЕЦ "Белене" обяви след края на днешното правителствено заседание заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. Веднага след заседанието на МС Бойко Борисов отиде при президента Плевнелиев, за да му съобщи решението, след това го съобщи и на парламентарната икономическа комисия. 



Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. detronator - Честито!
28.03.2012 16:33
Честито!
цитирай
2. stoineff - Е какво честито!
28.03.2012 16:38
Добре ли е, или зле?
цитирай
3. apostapostoloff - Слава Богу!
28.03.2012 17:27
Крайно време беше!
цитирай
4. gocho52 - Купуваме вече домати,лук,картоф...
28.03.2012 21:20
ще купуваме и ток.
цитирай
5. detronator - Само Всевишният знае ;)
28.03.2012 21:58
stoineff написа:
Добре ли е, или зле?

цитирай
6. анонимен - Абе една централа!
28.03.2012 22:26
Днес са под път и над път. Mоже да минем без нея, па ще си купим нова.
цитирай
7. melina26 - Това Белене стана историческо.
28.03.2012 23:02
Това Белене стана историческо.
цитирай
8. анонимен - Глупаво ми се вижда. . . Само като ...
29.03.2012 02:23
brancaleon написа:
Глупаво ми се вижда ...



Само като видя някой да ми пише множествено число с "й" накрая и няма смисъл да чета повече от неграмотния му и нещастен коментар...

гаранциИ бе - с "И" Боже колко тъп и неграмотен народ - мнение за АЕЦ ще изказва...
цитирай
9. анонимен - Ашколсун!
29.03.2012 03:58
Сега с гъз към босфора. Може да дадат и ток :-D
цитирай
10. unpoccolocco - работещ
29.03.2012 08:50
brancaleon написа:
Глупаво ми се вижда да се изгражда газова централа върху площадка, която струва към 1 милиард и 300 милиона. То все едно да направиш мавзолей, където да си паркираш трабанта. На площадката в АЕЦ Козлодуй няма физическо място за строителство на 7-ми блок. Беленският проект е доста по тежък заради двойната защитна обвивка на реакторната установка. Ако успеят да намерят място за нов реактор на съществуващата площадка (което е доста съмнително), то няма никакви гаранций че ще може да се строй без да се наложи да се правят допълнителни дейности по укрепване на площадката. Лично аз не съм убеден, че един допълнителен блок в Козлодуй ще излезе по-ефтин от един блок в Белене. Това което се съобщава, че вместо два блока в Белене , ще построим 1 блок в Козлодуй е поредната демагогия, опит да се внесе малко успокоение и разбира се опит да не се нервират на 100% руснаците за да не ни го върнат тъпкано с преференциални цени на газ, нефт, оборудване за блоковете в АЕЦ Козлодуй и други. Уви Демагогия и Кухи обещания.


Умник, пише се "еВтин", не "еФтин" като теб. А "технико-икономическата обосновка", пронизана от топла грижа за "руснаците", можеш да си я завреш отзад, защото, освен че почива на "ако" и "съмнително", е доста тъпа.
Иначе, вярно е, че и ГЕРБ се подмилкват на руснаците, за да лапат покрай тях.
НО, поне НЯМА да правим НОВА АЕЦ, та да й треперим и на нея, при стара съветска технология и върховни строително-монтажни и експлоатационни умения на местната гад от ядрената банда, пардон сектор.
цитирай
11. alexs - Остава ни да разчитаме на прескъпия ...
29.03.2012 10:19
Остава ни да разчитаме на прескъпия ток на "Вятърните Мелници" а пенсионерите ще умират от студ.
Да беще закъсняла с две години тази демокрация Белене щяха да я построят. Още 1989г реакторът и беше готов . Няма го бай Тошо да прави атомни централи Ясно колко е пропаднала днешна България
През 2025 г ще правим ток от слънцето "соларна електроенергия" за 1лв киловтчас !
Токът от газова елцентрала – 7 пъти по-скъп,
има и вариант да си внасяме малко по ефтин ток от Турция Да ви е честито.
цитирай
12. анонимен - God
29.03.2012 10:37
Проектът за АЕЦ - Белене включва 4, а не 2 реактора, с възможност за разширение до 6 реактора. С други думи, 1 нов реактор в Козлодуй е с пъти по-евтин от нова АЕЦ в Белене. Някой беше писал по-горе, че ще купуваме и ток. Искам да го попитам в момента тока безплатно ли го ползва? Не го ли купуваме и сега? И какво лошо има в това да си купуваш евтин ток отвън, отколкото много скъп ток от "наша" централа? Пазарът на електроенергия е достатъчно развит в Европа, за да можем да си купуваме ток по-евтин от този от 20-милиардна централа. От години България има излишък на електроенергия и скоро това няма да се промени. Какъв е смисълът да строим една безумно скъпа централа, която да изнася евтин ток за чужбина, а в България да плащаме двойни цени, за да си избием "инвестицията"? Всички защитници на АЕЦ - Белене твърдяха, че тя щяла да изнася много ток, от който ще печелим купища пари. Никой обаче не каза на кого ще го изнасяме, някой поел ли е ангажимент да купува от нас и т.н.? Май се работеше на принципа "дай да я построим, пък после ще мислим какво да я правим". Закриването на проекта е добро държавническо решение, за което ще бъдат благодарни и нашите внуци, че няма да плащат сметките на БСП и НДСВ. Зелените технологии се развиват достатъчно бързо, за да има евтини и значително по-безопасни алтернативи на ядрената енергия.
цитирай
13. miami - Рано или късно
29.03.2012 10:40
пак при Руснаците -как пресмятат хората за и в бъдеще, в тази статия Тръбопроводът Бургас - Александруполис
цитирай
14. vencivaleri1951 - Прав е колегата по коре в коментара си, че
29.03.2012 12:23
приказките за преместване реактора в Козлодуй е демагогия, а да слагаш газови турбина на площадката в белене е все едно да сглобиш бунгало върху основи за многоетажен блок. Впрочем де да знам...нали министъра на енергетиката е бакалавър по култура и тосу що пръкнал магистър. Пък си и спомняме как Боко режеше "реакторите" Правиме глупаст след глупост. Първо Костов се опита да извива ръцете на рашките като не вярваше, че ще направят "Син поток" по дъното на Ч море. Загубихме таксите по транзита на милиарди м3 газ. После продадохме на безценица чешкия реактор за белене, а сега същият от година дава ток за Москва. Сега вероятно ще продадем и този на загуба на рашките, а и ще ни осъдят за неустойка по договора. Като нищо могат да ни подминат и с Южен поток. Не на празно сме на дъното в ЕС , а и само там ли... Са се надяваме, че мачът не е свършил и дано помислим на следващите избори. Ако ги има...
цитирай
15. анонимен - Бате Радо
29.03.2012 12:37
Честито, руснаците не губят нищо
1. Росатом има договор и ще съди България за солидна сума
2. Росатом ще построи 8 реактора от същия тип в Турция и ще продава от там ток на България
3. През 2011 поръчките към Росатом са се удвоили и отказа на Тиквата им е от полза. Закво им е да работят с некви тъпи българи

Честито на българите, и на идиотите
цитирай
16. d3bep - Принципно аз съм на мнение, че Бе...
29.03.2012 12:47
Принципно аз съм на мнение ,че Белене беше простотия. На гол тумбак - чифте пищови.

И не защото не ни трябва ядрена енергия, не, напротив!
Трябва да се развива ПЪРВО АЕЦ Козлудуй и след като са се съгласили с тъпанарската история, че реакторите били стари(а те бяха изключително надеждни" - да ги заменят. АЕЦ е готов, със инфраструктура, с пазари, с висчко, разрешителни ,блокове за управление, сигурност... Иновация там е далеч по - евтино от нова електроцентрала на майната си и в пъти по - ефективно.

Всичко останало остава, действа си и си го има там. Охладителна система, токопреносна мрежа.. До Белене трябваше да се вдига нова. Площадка за реактора, пристанище, абе всичко го имаше.

Проблемът е не че това ще е по - лошо, напротив, по - добре ще е! Проблемът е че май няма нищо общо с АЕЦ козлудуй цялата дандания... Ползват го само за PR. Май го правят спирането с причината ,с която посегнаха на сребърния фонд, на военновременният резерв, на петролопровода, който като нищо ще мина малко по - на юг, в ТУрция, и на всичко останало, с която увеличиха заемите и прочие....

Правят го с единствената цел да не вкарват пари. И да изпукат заделените пари.
Изобщо според мен и не мислят за АЕЦ козлудуй.
Няма план изобщо какво да става с този реактор там.
Утре ги махаме, а реактора отива в мазата...
Иначе приказваме... На приказки Бойко вече монтира реактора в АЕЦ Козлудуй.

ТОва е проблема... Хипотетично и теоретично белене е проект който си струва СЛЕД като сме изчерпал ивъзможностите на АЕЦ козлудуй...
Но не с такава стратегия спряха Белене.
Според мен с единствената стратегия, да се налапат прощално, че догодина идва...
Тъп е народът доста, много е затъпял ,ама не ми се вярва да е чак толкова че още веднъж да ги избере същите....

Поздрави!
цитирай
17. patzolino - Честито, да ....
29.03.2012 13:42
http://bivol.bg/wl-finance-engeneering2.html

"В същото време бившият министър на икономиката Трайчо Трайков коментира, че при сегашната цена на природния газ паро-газовите инсталации не са рентабилни. "
цитирай
18. ka4ak - Седем пъти мери ,един път режи!
29.03.2012 14:10
А,всеки ремонт е унищожителен и неефективен!!!:(
цитирай
19. sherif - Хм!
29.03.2012 15:52
Ще я видя тази работа. Hе може така - иди ми, дойди ми.
цитирай
20. анонимен - До Alexs
29.03.2012 19:03
Alexs-Толкоз време имахте бре, що не я направихте таз централка-не са ви двете годинки виновни. Ааа-сетих се. Искате ние, хората да платим, а вие-шефчетата да лапате паричките. Супер идейка, ама хората нямат пари вече, всичко се изкраде и прибра и пенсионерите, за които си се загрижил, ще стоят на студено щото сами ще си резнат тока. Айде бегай с тия догми, щото тъпаците вече са безпарични тъпаци и даже да лапат по розовите ви теории за евтиния атомен ток, няма как да ви съдействат. А и вижда се, че и заем няма кой да ви даде....не върви и тва е.
цитирай
21. анонимен - ama ste
05.04.2012 03:50
murzeli.samo lekoto i gotovoto.ami sega umnite bg mozutsi da se vpregnat i da nameriat put do svobodnata energia okolo nas i ni ia dostaviat na niski tseni.kakuv gaz kakuv gus kum bosfora
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!