Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5381101
Постинги: 593
Коментари: 8144
Гласове: 13842
Постинг
05.04.2012 09:42 - Решението за отказа от АЕЦ „Белене” е било взето под натиска на САЩ
Автор: stoineff Категория: Новини   
Прочетен: 13430 Коментари: 26 Гласове:
19

Последна промяна: 05.04.2012 09:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
 

   В края на март в Москва се проведоха преговори на представителите на руската атомна агенция „Росатом” и руското Министерство на енергетиката с българската правителствена делегация, оглавена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Българската страна съобщи на руснаците решението си за излизане от проекта за строителство на АЕЦ „Белене”, споразумението за което бе подписано през 2006 г., пише "Независимая газета" - Цитиран от агенция Фокус.

Търгът за завършването на атомната електроцентрала "Белене" бе обявен през 2005 г., като победител бе дъщерната компания на „Росатом” „Атомстройекспорт”. През 2007 г. руският проект бе признат за съответстващ с всички европейски технически изисквания за електроцентрали с леководни реактори от ново поколение, като на 18 януари 2008 г. бе подписан договор за изграждането на станцията.

Без съмнение, четейки тези редове веднага възниква въпросът за причините за тези очевидно напълно нелогични действия на българското правителство. В крайна сметка АЕЦ „Белене” е строена в продължение на не една година и претенции от страна на възложителя не са постъпвали. Освен това, преимуществата от строежа на тази АЕЦ за България са повече от очевидни. Те са свързани с покриването на нарастващите нужди от електричество в страната, ниската цена на изработваната от АЕЦ електроенергия, понижението на емисиите на парникови газове с 7 до 10 млн. тона годишно, което ще позволи на страната да получи икономически изгоди, произтичащи от подписването на Протокола от Киото. Далеч по-важен фактор се явява локализирането на производството на оборудването в българските предприятия при строителството на станцията. С други думи, до 30% от оборудването за АЕЦ трябва да бъдат произведени в български заводи, което, в условията на глобална рецесия и кризата в ЕС, е немаловажно за страната.

Ясно е, че развитието на ядрената енергетика води до ръст в свързаните с нея индустрии и сфери на икономиката. Към това може да се добави, че АЕЦ ще създаде условия за износ на електроенергия за съседните страни.

Едва ли е възможно да се говори за технически или финансови проблеми, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене”. „Росатом” предложи на България най-съвременния проект за атомна електроцентрала, която има референции в света.
Основа за изграждането на българската атомна електроцентрала е руският проект „АЕЦ-92”, който е първият сред други проекти, получил сертификат EUR (Европейските експлоатиращи организации) през 2007 г.

Проектът АЕЦ „Белене” отговаря на техническите изисквания на възложителя, има технология за референция (по-специално, проектът на Тянванската АЕЦ в Китай, построен от Русия). Проектът е в съответствие с международните стандарти и препоръките на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия), отличава се с завишени характеристики на безопасност и техникоикономически показатели. За оценка на техническите и технологическите решения и оценяване на нивото на сигурност са били поканени за всеобхватно проучване на руския проект експерти от САЩ, Великобритания и други страни. Според международни експерти, проектът АЕЦ „Белене” е един от най-добрите в света и се отнася към поколение 3+.
През 2009 г. Комисията за определяне на изискванията за изграждане на нови ядрени мощности в Европейския съюз определи проекта АЕЦ „Белене” като един от трите примера на трето поколение реактори (заедно с проектите в Олкилуото, Финландия и Фламанвил, Франция), като препоръча на Европа да строи станции само с реактори, със същата степен на надеждност и защита.

Атомни електроцентрали с реактори тип ВВЕР, построени в Чехия, Словакия, Финландия, Унгария и други европейски страни и в света, са доказали безопасността, ефикасността и ефективността си. Тази руска технология съответства на българското законодателство в областта на ядрената енергия. Руските стандарти и подходи към ядрената сигурност са не по-малко строги, а по някои показатели налагат по-строги изисквания за безопасността и качеството на атомните електроцентрали, в сравнение например с тези, които са заложени в основата на проекти за АЕЦ разработени от, например, "Уестингхаус"(по-специално, липсата на системи активна безопасност и капани в стопилката в американските проекти).
"Росатом" не само успя да привлече инвестиции в проекта от страна на водещия финландски концерн „Фортум” и френската компания „Алтран”, което е документирано в тристранен меморандум (НЕК България, "Росатом", чуждестранните инвеститори), но също така предложи схема за финансиране и собственост на АЕЦ „Белене”, изгодна за българската страна.

Изграждането на централата е било първоначално оценено от двете страни на 3,9 млрд. евро, без оглед на темповете на ръст на цените. Средствата са немалки, и ако вземем предвид баланса на плащанията на България, сумата е внушителна. Предвид това, руската страна нееднократно е заявявала за възможността за предоставяне на кредит за изграждане на АЕЦ „Белене” (дори и с ескалиращата стойност на проекта). Разработени и предложени са на българската страна (НЕК България) механизми за кредитиране на проекта (от 70 до 100%) при това, което е немаловажно, българската страна ще запази контролния пакет акции.

За да разберем мотивите на действията на българската страна, има смисъл да обърнем внимание на факта, че първият западен политик, поздравил България с решението да се откаже от АЕЦ „Белене”, бе американският държавен секретар Хилари Клинтън. Това тя съобщи на българския външен министър по време на срещата „Приятели Сирия”, която скоро се проведе в Истанбул. Тези поздрави намериха място в много европейски вестници. В българските политически среди почти открито се говори, че Държавният департамент на САЩ е заплашил президента на България със затваряне на пътя му към Белия дом, в случай на реализиране на проекта АЕЦ „Белене” с Русия. И както се изясни след интервю с българския президент Росен Плевнелиев за италианския вестник „Кориере дела сера” и от някои български медии, сега България ще стане по-малко зависима от Русия в сферата на енергетиката. Прословутата енергийна зависимост от Русия през последните години се превърна във фетиш за много западни политици, които така ревностно го популяризират, че това започва да напомня на най-лошите времена на Студената война.

Невероятно, но дори най-влиятелните европейски медии открито пишат по темата за американския натиск върху българите. По този начин, един от най-големите германски вестници „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, очевидно вдъхновен от откровенията в Истанбул на Хилари Клинтън, е решил да цитира бившия министър на енергетиката на България Румен Овчаров: "Американците решиха съдбата „Белене”, а не премиерът Борисов. Сега, след 15 години България ще внася електричество”.
Всъщност, въпросът сега е как България ще заплати разходите, направени от руската страна, и в какъв размер. Според някои експерти, неустойката може да достигне сумата от 1 млрд. евро., коментира вестникът.

Източник: Агенция Фокус


Тагове:   аец-белене,


Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zabylgarite - Най-вероятно е така
05.04.2012 10:08
лашкат ни от едни в други ръце
както си искат
сигурно вече се подготвят следващите министри след изборите догодина
следващите пионки и продажници
идват и съсипват
като мършата дянков
а пък дългия инкасатор-милионер Румен Овчаров отдавна трябваше да е с 2 доживотни присъди
а той отново дава акъл
и по тв го канят
и само него ли?
цитирай
2. ka4ak - коментарът ми от предишния ти пост за отказа!
05.04.2012 10:44
"19. ka4ak - Седем пъти мери ,един път режи!
29.03 14:10
А,всеки ремонт е унищожителен и неефективен!!!:("

и малко по късно в друг пост:

"29.03 16:47 - Правилни съждения!
Притеснително е,че в днешно време,енергията е двигателя на прогреса и ставаме,все по зависими от нея,а алтернатива не се задава,защото нямаме яснота,какво желаем!
Неспособността да формулираме национална политика и суверенитет,обединяващ гражданите на Републиката е основното!
Завета на Кубрат и принципите на Дякона на Свободата,трябва да станат основата,на която да стъпиме,за да може да ни има и в следващия век!
Не го ли проумеем,просто загиваме и предаваме България!!!
Срамно,гнусно и позорно!!!:((("
цитирай
3. stoineff - ka4ak
05.04.2012 10:54
И аз смятам, че потреблението и консумацията на енергията ще се увеличи - не само в България, но и в световен мащаб. Въпреки опитите на правителствата да се ограничи консумацията - тя се увеличава. Освен това (също мое мнение) атомната енергия е най - зелената (изхабява най малко природата, ако няма аварии разбира се).
цитирай
4. stoineff - zabylgarite
05.04.2012 10:55
Милиони пъти съм го повтарял. За мен дали ще сме зависими от Русия, Турция, ЕС или САЩ е безразлично - искам независима българска политика (в случая енергийна)
цитирай
5. анонимен - Ако финансирането от Русия, наи...
05.04.2012 10:59
Ако финансирането от Русия, наистина е било осигурено - не знам как тази измет не се е възползвала от това нещо. Сега тепърва ще се да се молят да им купи някой облигациите на по-малка лихва, които са решили да емитират. И то за около 2 млрд. А Русия (ако е вярно) е предлагала много повече и то за АЕЦ ...
Ако е вярно, че са клекнали на американците, вместо да остояват държавния интерес - пълни безхаберници. С какво ще им помогне САЩ от другия край на океана, какви стоки ще ни купят и кога !?
А Русия си беше традиционен пазар и за някои неща можеше, да се направи опит, да се възстанови. Изобщо синия мангал Костов отряза по безпардонен начин руснаците, а тези сега май започнаха, да играят по неговата песен.
Ужасно е, когато политиците са недорасли, недобросъвестни, недообучени, недорзамумения някави, калинки и малинки
Изобщо това ни е вековен вече проблем - лиспата на качествените политици, за което всички партии си имат вина... Опошля се всичко през партийните единоборства за кокала, то не бяха в началото пошлите крайности на сини и червени, то не беше пошлото и нагло феодално държане на Доган, (сараите, летящите чинии, милионите под масата за тази и онази сделка) то не бяха воплите на лицемерно предрешените Янета и Воленовци, а народеца кротък като овчица, каквато и ножица да извадят - все народеца стрижат и все успяват да го залъжат на поредните избори. Докога !?
цитирай
6. detronator - На всеки българин - по един АЕЦ.
05.04.2012 12:07
В близката петилетка.
цитирай
7. анонимен - читател
05.04.2012 15:58
писаното е от Р.Овч.
цитирай
8. анонимен - samo da ti kaem aFture, 4e SAST ili USA e nesto mnogo golemo i tam ima ora sekakvi raziras li ma?
05.04.2012 16:28
i ne pod natisk na US tia sersemei sa resili da evnat Belene, ami ot lakomia i ot strah 4e sa izneseni dostaty4en broi papki na nekade si v koito pise koi kakvi marsotii e vrsil s prostitucia, iznois na oryjie, vnos-iznos na narkotici i ubiistva... za tova pada proektyt Belene zastoto tezi koito glasuvaha da se butne sa ocapani s krvata na drugi banditi, sa opuseni s marihuani ot pirinskite bairi i sa prodavali tabletki proizvedeni ili v sestte apartamenta ili v bankianskata pojarna.
4e koi natiska US sami da sprat shistakovskia gazodobiv- te samite- koi te- ami sastite deto ne ni natiskat nas da sprem Belene zastoto edna papka ne e otisla za natam.

i krv pikaem kato si pomislim 4e vsi4kata tazi urodliva pasmina e prodadena nekade za cenata na sest apartamenta- drugoto sa arhari, kiu4eci i izse4eni gori
цитирай
9. detronator - Всеки АЕЦ -
05.04.2012 18:13
бойна машина срещу Октопода на световния Империализъм!
цитирай
10. muerte - Е, и?
05.04.2012 18:54
Ако имаше решение да се строи АЕЦ Белене съм категоричен, че щеше да гъмжи от заглавия - "Решението за Белене е взето под натиск от Москва!" Е, и? Българина никога не е доволен и все нещо (някой) му е крив. Даже и ако някой БЕЗПЛАТНО ни построеше АЕЦ-а щяха да се намерят хора да вържат сума ти кусури. Това ли е най-важното?
цитирай
11. nagodi62 - "Кажи ми, кажи бедний Народе, ...
05.04.2012 19:04
"Кажи ми,кажи бедний Народе,кой те в таз рбска люлка люлее!"
цитирай
12. hatanasov - Но САЩ имат последователна политика в ядрената енергетика
05.04.2012 20:33
При аварията там и дадените само 2 жертви през 1979 г. веднага се отказаха от нови ядрени централи, за разлика от СССР, където човешкият живот не струва нищо. А и е време да да се насочим към енергийна ефективност.
цитирай
13. анонимен - Русофобията на една шепа америк...
05.04.2012 20:52
Русофобията на една шепа американски гъзолизци, ще преебе цялото бъдеще на България. Когато се осъзнаят хората, ще бъде късно. Чакат ни срашни бедствия с тия "съюзници".
цитирай
14. анонимен - Има едно нещо, което харесвам в Р...
05.04.2012 21:19
Има едно нещо, което харесвам в Русия. Рускините :)))
цитирай
15. анонимен - Всеки АЕЦ -
05.04.2012 22:03
detronator написа:
бойна машина срещу Октопода на световния Империализъм!


Реклама на ресторант по времето на великия комунизъм

Всяко кебапче - куршум срещу американския враг.
цитирай
16. kostadin - Казано е, че глупостта не ходи по ...
05.04.2012 23:03
Казано е ,че глупостта не ходи по говедата.Нито управниците ни от последните тъжни години на реставрацията на капитализма нито средностатистическите българи се замислят,за възможностите ни ,а се сърдят на кризата ,на геополитическите фактори и т. н.
По принцип атомната централа може да затрие и цялото BG , но енергия ще ни трябва .защо ли никой държавник не се досеща за българските изобретения за добив на ток от ниските вълни в Черно море .Цар Борис и германците са цъкали над метода на Воденичаров ,американците искаха да му откупят патента и Тошо му обещаваше ,че от утре ще започнат да работят върху реализиране на метода му ,защото ток може да получим в количества много по - големи от това което идваше от АЕЦ в Козлодуй преди да ни спрат двата реактора,но ни зарибиха или заробиха, или загробиха руснаците с първа атомна и газовата тръба- Доста домати и ягоди изнасяни със самолети са ни изяли за тази си добрина.
цитирай
17. ka4ak - Чернобил и Фукошима,достатъчно ни научиха!Потенциалът който имаме,а и контролът от Европа,Русия и САЩ,Е ДОСТАТЪЧНА ГАРАНЦИЯ!!!
06.04.2012 01:55
ka4ak написа:
"19. ka4ak - Седем пъти мери ,един път режи!
29.03 14:10
А,всеки ремонт е унищожителен и неефективен!!!:("

и малко по късно в друг пост:

"29.03 16:47 - Правилни съждения!
Притеснително е,че в днешно време,енергията е двигателя на прогреса и ставаме,все по зависими от нея,а алтернатива не се задава,защото нямаме яснота,какво желаем!
Неспособността да формулираме национална политика и суверенитет,обединяващ гражданите на Републиката е основното!
Завета на Кубрат и принципите на Дякона на Свободата,трябва да станат основата,на която да стъпиме,за да може да ни има и в следващия век!
Не го ли проумеем,просто загиваме и предаваме България!!!
Срамно,гнусно и позорно!!!:((("

stoineff написа:
И аз смятам, че потреблението и консумацията на енергията ще се увеличи - не само в България, но и в световен мащаб. Въпреки опитите на правителствата да се ограничи консумацията - тя се увеличава. Освен това (също мое мнение) атомната енергия е най - зелената (изхабява най малко природата, ако няма аварии разбира се).

Номера е,дали сме наясно ,че енергия ще ни трябва!!!
Преди дни , прескочих до Египет и ме впечатли,че през нощта,автомобилите карат,без включени фарове!!!
цитирай
18. анонимен - Баф мааму!
06.04.2012 04:56
За миг си помислих, че е взето под натиска на путката ти!
цитирай
19. ok3223 - Какво може друго
06.04.2012 06:44
да се очаква от куклата на конци Боко Б.
Този е пионка в играта на геополитика на разпадащата се империя САЩ.
Че след 15год. АЦ "Козлодуй" с изчерпан ресурс ще бъде и затворен.
Че ще останем без наша евтина ел.енергия, и ще трабва да внасяме и купуваме много по скъпа. Това не го касае. Не мисли за народното утре.
Този няма хоризонт. Други му казват какво да прави.
Това е посмешище на политик.
Че народа бедствува, безработицата е над12% вече, оцеляването на много хора става проблемно, деца остават недохранени, здравеопазване и образованието западат все повече и тн.
Този утре ще си дигне чуковете, метресата му насъбра май над 200 милиона, и ако не е в затвора или на майната си, ще потъне в джунглите на САЩ и му дреме патката. Там ще го посрещнат с музика и песни.
Аборигените български да се оправят, както могат и знаят.
ТЕХЕН СИ Е ПРОБЛЕМА. Кой им е виновен, като са избрали да ги управлява човек, за който всички казват,
"ЯК Е КАТО БИК И ПОЧТИ ТОЛКОВА...УМЕН."
цитирай
20. rustocks - А чия беше тази агенция "Фо...
06.04.2012 09:05
А чия беше тази агенция "Фокус"?
И не беше ли собственика и сътрудник на ДС?
цитирай
21. gotzageraskov - http://meto76.blog.bg/politika/2012/03/20/ruski-ministyr-na-atomnata-energetika-aec-quot-belene-quot-e.925327
06.04.2012 10:05
http://meto76.blog.bg/politika/2012/03/20/ruski-ministyr-na-atomnata-energetika-aec-quot-belene-quot-e.925327
цитирай
22. анонимен - кой е виновен?
06.04.2012 13:16
България е на това дередже заради стотина хиляди разбойника, дошли по време на Византийското робство и населени от Византия в Софийското поле. Вълкът козината си мени, но нрава никога.
цитирай
23. анонимен - Най-първата Европейска България
06.04.2012 13:21
Уважаема редакция, Първата Европейска независима държава България е образувана през 165 год. след Христа в района : Черно море до Каспийско, Северен Кавказ до реките Дон и Волга. Има автори , които твърдят, че Първата Европейска държава е образувана през 153 год след Христа. През 632 год. е образувана Велика България на Кубрат, а през 652 год. Федерацията между Велика България и държавата САМО на Шамбат Кий - брат на Кубрат.
цитирай
24. pachangel - Пълни нещастници сме
07.04.2012 03:35
От самото начало след преврата беше ясно че запада иска да ни превърне в покорни производители на картофи нещо което и месията Борисов го потвърди.Идването на Килъри Клинтън и веднага след това безпардонния отказ от АЕЦ Белене потвърждава нашия път на "развитие".Сигурноста на амриканските бази у нас при евентуален конфликт е по важен от енергетиката ни.
цитирай
25. анонимен - белене
07.04.2012 23:05
Руски газ - 600$, след анекс подписан от руската курва в България - БСП. преди това - около 120 $. Руско ядрено гориво в руски реактори - 2 на брой, останалите 4 вече затворени заради руско твърдение, че няма гаранция за тяхната безопасност. Отново руски натиск за строеж на нова централа с руски реактор и български кеш, гаранции и отговорности. Червената псевдо-империя на Путин ни взема за колония и трето качество мужици. А тукашната руска метреса убеждава всички, че да се прави фелацио на джуджето Путин е най-патриотичното изживяване в момента!! Нек си неам доверие на магистрални труженички и то БСП(к)-курви.
цитирай
26. elkanata - сащ
10.04.2012 13:26
нали те дърпат конците.Б.Б защо стана премиер-някой го направи такъв не хората.Вие ме направете премиер а аз ще прокарам идеите ви.Щели сме да внасяме ток от Турция....та нали ние продаваме на тях.Как ще стане и колко ще струва ,след като нашият БГ.ток го плащаме все едно е внос-то са такса за пренос на мрежа,такса за пренос на 5-6 неща.Продаваме ток на Гърция,но техните сметки са по-ниски.ЗАЩО?Кой има най-голяма изгода БЕЛЕНЕ да не съществувВЕЛИКАТА АМЕРИКА или ИЗВЪНЗЕМНИТЕ(въпрос с повишена трудност)кой иска да сме зависими и кой да взема от БГ -това,което може.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!