Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5380597
Постинги: 593
Коментари: 8144
Гласове: 13842
Постинг
20.04.2012 09:38 - Джеймс Уорлик: "...слуховете за моята смърт са много преувеличени"
Автор: stoineff Категория: Новини   
Прочетен: 2760 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 20.04.2012 09:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image


 Както е казал Марк Твен, слуховете за моята смърт са много преувеличени. Не ме отзовават от моето правителство преждевременно. Не е определена дата за моето отпътуване, заяви пред bTV посланикът на САЩ в България Н.Пр. Джеймс Уорлик.

Когато се обяви датата на моето отзовавано, аз ще ви информирам, продължи Уорлик. Аз много обичам България и искам да остана максимално време тук, каза посланикът. Той обясни още, че информациите, които излизат в медийното пространство за отзоваването му, дори и за името на следващия посланик - това се случва в много други страни. Това не е необичайно, тъй като нашият мандат е 3 години. Конкретно име - валидно, ще има, когато Белият дом го обяви, всичко останало е спекулация, допълни той.

За решението за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене" Уорлик каза, че според него повечето хора са разбрали, че това съоръжение ще излезе доста скъпо за България. Българите дискутират и дебатират за АЕЦ "Белене" вече 20 години. Аз мисля, че трябва да се вземат решения за приоритетите за енергетиката на България, както е в случая с АЕЦ "Белене".

За визите Уорлик каза, че миналата седмица беше обявено, че процесът за издаване на визи е оптимизиран. Промените, които въведохме, намалиха времето за подаване на виза на половина, тъй като става по интернет. Американският посланик посочи, че гражданите вече няма да има нужда да идват до посолството. Искаме българите да пътуват и като туристи, и за работа. По отношение на вдигането на визите за българите Уорлик каза, че ще дойде време, когато ще паднат визите, "но аз не мога да кажа кога". Истината е, че част от българите, които получават визи, ги използват отговорно. Трябва да продължим да работим по всички детайли по безвизовата програма и всъщност скоро ще стане. Има много страни, които искат да бъдат включени в програмата за безвизов режим. Проблемът с визите е свързан с граничната сигурност. В момента се прави един преглед по граничните пунктове да се гарантира сигурността на САЩ, никой не иска да се повтори 11 септември. Но Уорлик поясни, че не става въпрос за проблем с България, а проблемът със сигурността на САЩ е глобален. Никой не говори конкретно за България, посочи той, цитиран от БГНЕС.

Най-честият случай за отказ на виза е, когато даден кандидат е пътувал под претекста, че ще прекара 2 седмици, а се оказва, че остава 1 година там и е работил. Има хора с престъпно минало. Преобладаващата част от българите използват визите си за САЩ много отговорно, повтори Уорлик. Не бих искал да говоря за Румен Петков (на депутата Румен Петков му беше отказана виза за САЩ преди време - бел. ред.), но това, което искам да кажа, че всеки, на който му е била отказана виза, може да кандидатства отново. Знам за млади българи, на които им е била отказана виза и се притесняват да дойдат отново в посолството, но аз ги насърчавам да кандидатстват отново, каза посланикът.

За корупцията в полицията, митниците и съдебната власт, Уорлик каза, че все още организираната престъпност и корупцията продължават да са проблем. Както се казва - Рим не е изграден за един ден. Трябва да има продължаващи усилия, за да видим напредъка, подчерта Уорлик. Това не е въпрос само в компетенцията на полицията или МВР. Това означава цялата система да работи заедно. Едва 1 от 10 българи имат доверие в системата. Хората не са доволни от това, че има хора, за които се знае, че са престъпници и години наред са на свобода. Изключително важно е тези, които са извършили престъпления да лежат зад решетките, каза Уорлик.

За битовата престъпност в България и нарастващите домови кражби и това, че в САЩ при кражба собственикът на къщата може да стреля по крадците, Уорлик каза, че САЩ имат много различна предистория от България. В САЩ продължават дебатите за контрола на оръжията и дали трябва да се държат в къщите. И в България трябва да има диспути кога могат да се използват оръжия, посочи той. Аз не съм сигурен дали в САЩ сме намерили най-добрият начин.

По отношение на престъпността гражданите и полицията трябва да работят взаимно. Трябва да бъдат положени всички възможни усилия за справянето с престъпността, каза още Джеймс Уорлик.



Гласувай:
9



1. анонимен - За
20.04.2012 22:27
Уорлик пияндето ли говорим :))
цитирай
2. kritikar - Още един американски престъпник.
20.04.2012 22:50
Още един американски престъпник.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!