Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5399552
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
12.10.2012 10:35 - Безотговорни лекари ни умориха детето - Разказ за Дидко от Шумен
Автор: stoineff Категория: Новини   
Прочетен: 10810 Коментари: 26 Гласове:
20

Последна промяна: 12.10.2012 10:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image“Безотговорни лекари ни умориха детето. Ще си търсим правата, наемаме адвокат. Това е небрежност. Ужасно е, че момченцето ни можеше да бъде спасено, ако ни бяха обърнали внимание...”, ридаят близките на малкия Деян Радушев от шуменския кв. “Дивдядово”.

Детето на 2 г. и 10 месеца издъхна миналия четвъртък от остър менингококов сепсис, който го уби за часове. Предния ден палавникът бил на детска градина и там по нищо не личало да е болен. Роднините винят личната лекарка на детето - д-р Янка Божилова, както и екипът, който го е преглеждал в кабинета за неотложна помощ в новата поликлиника в Шумен, съобщава “Труд”.

Адът за близките започнал, след като таткото Виолин взел детето си от забавачка към 17,15 ч. в сряда. Докато го целувал, усетил топлата бузка и вкъщи му дали нурофен. Температурата не спаднала и позвънили на джипито, че е горещ, но д-р Божилова им предписала по телефона да редуват нурофен и панадол. Предупредила ги, ако не се подобри, да посетят кабинета за неотложна помощ.

Родителите Виолин и Силвия предложили да я вземат с кола, за да го прегледа, но лекарката отказала. Обяснила, че на другия ден в 8,30 часа може да посетят кабинета й. Било 18,24 часа и минути по-късно термометърът се заковал на 39,4 градуса. Тогава родителите веднага отнесли малкия в неотложна помощ в Шумен (това не е спешна помощ б.а.).

Малкият повърнал, но екипът там бил категоричен:"На това дете нищо му няма". Според докторката имало наченки на ангина или бронхит. В рецептата, предписана от д-р Милена Ковачева, фигурира сироп против повръщане и панадол.

Прибрали се у дома, взели лекарствата, но температурата спаднала само с 4 десети. Таткото Виолин към 21 часа пак се озовал в неотложна помощ, а от там му предписали прахчета нимезил. С тях свалили градусите до 36,6. Малкият обаче не бил никак спокоен, будувал, изпил над 2 литра вода и даже започнал да я повръща. Бабата Милка като по-опитна бдяла над него, Дидко си играел и все повтарял “Тати, тати”.

Към 4 часа призори жената усетила, че крачетата му омекват и детето отпада, събудила родителите му и с две коли стигнали в шуменската болница. Там се събрал екип, но лекарите били безсилни. Дидко до последно търсел баща си, а медиците накарали Виолин да излезе от стаята за реанимация. "Съжалявам, изтървахме го...", чул след минути таткото. После лекарите питали защо са го довели толкова късно.

“Не ние сме закъснелите! Вината е в друг”, смятат близките. “За да няма друга детска смърт, съветвам майките да не се доверяват на лекарски успокоения. Щом усетят и най-леката температура, да искат пълни изследвания”, казва през сълзи Силвия.

Тази година Дидко и татко му Виолин отишли на Кръстова гора за 7-и път и нощували там две вечери. Малкият много обичал да ходи на църква, кръстел се като възрастен.

“Господ го взе за ангел”, утешават се близките, но се заричат да не прощават на лекарите. След страшната болест, всички деца и персонала на забавачката са изследвани и не е открит носител на менигококова инфекция. Роднините също на са били източник. Загадка е какво е предизвикало скоротечното заболяване, което е поразило мозъка и всички органи на детенцето.

“Много ми е тежко, защото момченцето е мой пациент от раждането. Когато ми се обадиха бях в отпуска, но им предложих да бъде прегледан в кабинета за неотложна помощ. Ако го бях прегледала аз, сега щях да се чувствам още по-зле и щях да се обвинявам, защото може би и аз нямаше да открия това заболяване. Може да сме лекари, но не сме Бог. Не за първи път дете вдига температура, не съм и предполагала, че може да се случи най-лошото”, твърди личната лекарка на детето д-р Янка Божилова.
Източник : агенция БЛИЦ
 



Гласувай:
21



1. ve6titsa - Няма по-голяма трагедия за родителите.
12.10.2012 12:36
Но децата често вдигат много висока температура без да им личи,че са болни.А в яслата и градината някои боледуват по два пъти на месец.Не знам дали Бог го е взел за ангел,но това е единствената утеха за близките му.
цитирай
2. анонимен - Български лекари са поставени на ...
12.10.2012 14:08
Български лекари са поставени на ужасен натиск. Работят при високо претоварване, мизерни условия, за смешни пари. Има много добри лекари, които съвестно се грижат за нас пазиентите.. обаче има и изроди в гилдията. в случая не вярвам някой нормален, който има подозрения за менингит да остави детето да умре..
цитирай
3. andrei - Повечето лекари са с ниска квалификация
12.10.2012 14:42
и са се превърнали в нагли печалбари и престъпници,защитавани от ЛС,който е преди всичко мафиотска структура.
цитирай
4. анонимен - аз
12.10.2012 14:49
родителите най- добре усещат. че детето им не е добре и след като го водят на лекар е трябвало да го приемат в болница а не глупави успокоения.Джипитата не обичат да ги безпокоят извън амбулаторно време .въпреки . че по закон трябва да са на разположение 24 часа за което им се плаща.
цитирай
5. анонимен - Български лекари са поставени на ...
12.10.2012 14:51
анонимен написа:
Български лекари са поставени на ужасен натиск. Работят при високо претоварване, мизерни условия, за смешни пари. Има много добри лекари, които съвестно се грижат за нас пазиентите.. обаче има и изроди в гилдията. в случая не вярвам някой нормален, който има подозрения за менингит да остави детето да умре..

цитирай
6. анонимен - 666! СУПЕР...
12.10.2012 15:23
....С ДОКТУР СЕ ГОВОРИ КОГА МУ ОПРЕШ КОЛТ 45 У ТИКВАТА...!
цитирай
7. анонимен - 666! СУПЕР...
12.10.2012 15:34
....КОЛКОТО ДО ТОВА ДЕТЕ СИГУРНО Е ЯЛО НЕКВИ БОКЛУЦИ У ДЕТСКАТА ГРАДИНА ИЛИ ШАРЕНИ СОКЧЕТА ДЪВКИ И ДРУГИ КИТАИСКИ ОТРОВИ...!

...ПОСЛЕ ЗА ЛЕКАР Е КЪСНО...ЛОШОТО Е ЧЕ НЕ СЕ ПОВРЪШТА ШО СА СЛАДКИ...!
цитирай
8. анонимен - Истината е, че лекарите не разсъ...
12.10.2012 15:58
Истината е, че лекарите не разсъждават и не мислят, а вкарват пациентите в някакви техни схеми! Ако не пасваш на схемата си отиваш! Да почива в мир детето!
цитирай
9. dolsineq - Тъжно е да се погребват деца. . . Бог ...
12.10.2012 18:35
Тъжно е да се погребват деца... Бог да бди над душата му!
цитирай
10. balkanian - .
12.10.2012 18:36
Анонимните коментари са недоброжелателни.
От такива случаи се вижда, че самолечение и лечение по телефона не бива да се провеждат, както и че има много други проблеми.
цитирай
11. zabylgarite - България
12.10.2012 19:47
е ада на Европа
цитирай
12. анонимен - Истината е, че невежи родители водят детето при незаинтересовани лекари
12.10.2012 19:52
и никой не казва от къде и от какво би могло да се вдигне температурата - в какъв контакт е било, какво е яло и пило, дали не е хванало нещо от ходенето из навалиците кръстещи се - и само тичат да ги наливат с панадоли и всякакви дроги - не познават детето си, не умеят да регулират храненето, температурата - не са се поинтересували какво е правило в детската градина, не са поискали кръвно изследване... ще им върне ли съд и адвокати, пари и спечелено дело онова, което никога не са имали - интересът как се отглежда човешко същество.Всичките. От родителите до шофьора на линейката и адвокатът, който ще напълни гушката. Айде стига с тия глупости. Родителите са ДЛЪЖНИ да си гледат децата. Ако чакат други да им носят отговорността - за какво си говорим...
Другото е - заблеяло ми стадото - лекарите били корумпирани и незаинтересовани - денонощното дежурство срещу минимална заплата, здравната каса, олигархията, която печели от дрогите и от натискането на населението, гнусните стари смрадливи болници, религия - боже господи в 21 век! Прост народ - слаба държава.
цитирай
13. injir - Така става, откакто приеха, че 37- ...
12.10.2012 23:18
Така става, откакто приеха, че 37- градусовата темпераратура, не била страшна. Всяка температура е тревожна и трябва да се правят незабавни изследвания.
цитирай
14. pentecost - Само не разбрах,
13.10.2012 06:06
за какво обвинявате лекарите в конркетния случай? Прегледали са го 2 пъти, изписали са лекарства, каквото са знаели, са направили. Не видях да е имало непристойно държание или умишлено убийство. Лекарите не са богове и леченеито и оздравяването не са ни гарантирани. Просто медицината все още е назад и за много болести няма лек. Кой знае какво му е било на детенцето, не е лесно да се даде диагноза на малко дете, което не може да обясни какво му е. Недейте така да злобеете. Много е жалко за детенцето, наистина, но понякога и медицината е безсилна да помогне.
цитирай
15. nicodima - Вижте сега - менингококовият се...
13.10.2012 10:11
Вижте сега - менингококовият сепсис е неспасяемо състояние, което освен това трудно се диагностицира. Смъртността достига до 80%.
Но все пак има 20% оцелели, при които е започнато веднага адекватно антибиотично лечение. Сигнал е било, че детето е повръщало, това е израз на увеличено вътречерепно налягане. Но за това трябва да се мисли също, освен за банална лятна вирусна инфекция.
От друга страна - не трябва да се обвиняват родителите. Добри или лоши, прости или интелигентни, те са били разтревожени, редно е било да бъдат упътени какво да правят, а те са действали почти по инстинкт.
Температурното състояние само по себе си е тревожен признак, това означава най-малкото, че човек трябва да бъде прегледан подробно и внимателно.
И колегите преди да се изказват, подведени от злостните коментари, да си спомнят, че и те са човеци и един ден ще застанат от страната на пациента - уверявам ви, колеги, жестоко е!
Ясно е, че спрямо съсловието се извършва едва ли не геноцид - най-кадърните и млади от нас избират чужбина, и то успешно - за разлика от мисленето на някои блогъри тук. Не съм чула за млад лекар в Германия да мие чинии - напротив, зачисляват ги веднага за специализация, плащат им 3 000 евро месечно и им организират езикови курсове за покриване поне на В2. Има отделни неудачници, които са се взели по-сериозно, отколкото трябва и работят като пробовземачи, санитари - става въпрос за отделни индивиди в Англия, Швеция и Норвегия / и те се връщат впоследствие, но поне носят със себе си идеята за нещо по-добро /. За Германия и Франция нещата не стоят точно така.
Не знам в конкретния случай как биха стояли нещата, защото този сепсис е неспасяем, развива се за 24 часа и детето би могло да си отиде, дори и ако беше лекувано интензивно и правилно.
Такива неща постоянно стават навсякъде по света, навсякъде се водят съдебни дела, понякога лекарите се объркват / заплашени от едвентуално съдебно дело / пациента ли да гледат, в листа ли да пишат...
цитирай
16. nicodima - ...
13.10.2012 10:14
защото експертизата после гледа какво действие си извършил по документацията буква по буква. Ако нещо си пропуснал, отиваш на съд!
Трябва да има и съдебни състави, които компетентно да решават този вид дела, а не да се лутат в терминологията и всяко изказване на тежък експерт да обръща делото...
Това е!
цитирай
17. анонимен - aaaaaaa
13.10.2012 14:08
Вярно е че лекарите са некадърни,но колко често при тях водят дете с температура- постоянно нали така.И аз съм разочарована от тях жалко и за детето,но в случая от къде да знаят какво му е било.Не може на всяко дете с температура да му се правят изследвания не е ли така>
цитирай
18. hristo27 - Колко малко внимание ще се обърне на ...
13.10.2012 14:13
Колко малко внимание ще се обърне на този факт и колко много ще се коментира, ако беше претрепано едно улично псе!
Каква държава сме???
цитирай
19. анонимен - 666! СУПЕР...
14.10.2012 10:29
Милиони курци на народа вкарахме и в Русе, хвали се Борисов.
цитирай
20. анонимен - 666! СУПЕР...
16.10.2012 00:36
666! СУПЕР...
преди 0 секунди
....СА ТАШАЦИТЕ НА БАЦЕ...!
428
0 0 Отговори666! СУПЕР...
преди 7 минути
....МЕЖУ НАКОВАЛНЯТА И ЧУКА...!
427
0 0 666! СУПЕР...
преди 9 минути
....НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ НИТО ЛЕВСКИ НИ БОТЕВ...КВО ИСКАТЕ И ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ...!

...НАРОД ОТ ПРОДАВАЧКИ И ОХРАНИТЕЛИ НЕМА БУДУШТЕ...!
цитирай
21. анонимен - КУР БАХУР преди 0 секунди. . . . ...
16.10.2012 10:44
КУР БАХУР
преди 0 секунди
....НААА МАААИИИКЯЯЯ ВИИ УУУ ПУУУУТКАААТАААА....!
цитирай
22. анонимен - 666! СУПЕР...
16.10.2012 19:19
...552 КОМЕНТАРА ЗА НИШТОТО...РАДВАТЕ СЕ НА ДЕМОКРАСИ...ПИШЕТЕ У ФОРУМИ...ИМАТЕ БЛОГОВЕ...ЯДЕТЕ БАНИЧКИ...ШТАСЛИВИ И СВОБОДНИ...!

...БАЦЕ Е СПОКОЕН...ХИЛАРКА СЪШТО...!

....МАРСИ СЕРЖАНТА ОТ ПЕХОТАТА ВЕЧЕ СТАВА У 6 ЧАСА...СПОКОИНА ЗА БУЛГАРИЯ...!
цитирай
23. анонимен - 666! СУПЕР...
18.10.2012 12:12
....ЛОШО Е ПРИТИСНАТ НАРОДЕЦА ...!

...НЕМА МРЪДАНЬЕ...ОТГОРЕ ФИДОСКЯ ОТПРЕДЕ ТОПЛОФИКАЦИЯ ОДОЛЕ ЦАРО ЛЕЖИ ГЛАДЕН... ОТЗАДЕ ДУГАН ...А ОТСРАНИ КОСТУФ ВИКА БРАВО...!

...САМО ЯНЕ ЛЕТИ У КОЗМОСА ДАЛЕЧЕ И ВИСОКО И ПУШТА СЛЕДИ ПО НЕБЕТО...!

...КУРНЕЛИЯ НЕШТО ПА Е НЕРВОЗНА...!
цитирай
24. анонимен - bFKyWlfdHsGJpNSmXZ
27.10.2012 12:33
PWLeQ6 <a href="http://ybrtmibxgzwp.com/">ybrtmibxgzwp</a>, [url=http://xrccamxsurmv.com/]xrccamxsurmv[/url], [link=http://myatikfdulva.com/]myatikfdulva[/link], http://ayqwoqlzptje.com/
цитирай
25. анонимен - cUXBEHEdkqft
27.10.2012 14:25
m3nr4l <a href="http://gkjrrlscqpsu.com/">gkjrrlscqpsu</a>, [url=http://swxatcqmeefd.com/]swxatcqmeefd[/url], [link=http://wzfofyfesdwf.com/]wzfofyfesdwf[/link], http://fhelewfftqbg.com/
цитирай
26. анонимен - dXMccmqQdw
30.10.2012 06:03
exyn0K <a href="http://oeksjexuukti.com/">oeksjexuukti</a>, [url=http://mzqgedbubhdx.com/]mzqgedbubhdx[/url], [link=http://pkrmdakhxxkw.com/]pkrmdakhxxkw[/link], http://hoprzvkspqvn.com/
цитирай
27. анонимен - kNkaUBBnecqFAdiAHb
03.11.2012 14:52
vD1tyh <a href="http://efwdjlnvzfej.com/">efwdjlnvzfej</a>, [url=http://sbmkntyzlphj.com/]sbmkntyzlphj[/url], [link=http://swvnmjvdyqza.com/]swvnmjvdyqza[/link], http://saeetlzwwcsf.com/
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!