Прочетен: 4734 Коментари: 6 Гласове:
Последна промяна: 03.07.2013 15:01
Каква е правилната дозировка?
Занимаващите се със спорт хора със сигурност вече са се натъкнали на огромното разнообразие от хранителни добавки, които се предлагат на родния пазар. Няколко вида от тях, обаче изпъкват пред останалите – протеинът и L-карнитинът. В настоящата публикация ще разгледаме свойствата и дозировките за приемане на втората.
Това е аминокиселина, която нормално присъства в човешкото тяло. Тя е ценна и участва в много процеси като:
- Пренасяня на дълговерижните мастни киселини през клетъчната стена. Там се използват в митохондриите за добиване на енергия за организма;
- Извеждане на отпадните вещества след изгарянето им, обратно през мембраната на клетката;
- Взема участие в окислението на верижно-разклонените аминокиселини;
- Пречи на образуването на млечна киселина в мускулите, която е отговорна за мускулната треска и бързото настъпване на умората;
- Предпазва мускулите от разпадане.
Популярността на аминокиселината се дължи именно на основната й функция – да пренася мазнините през клетъчната мембрана.
В какви форми се среща L-карнитинът?
На пазара можете да откриете л-карнитин под формата на таблетки, прах, капсули, както и течен л карнитин. Най-ефективен е последният!
Какви са ефективните дози?
Тук правилото „Колкото повече, толкова по-добре” не важи”. Дозите, които са нормални за средностатистическия човек са около 2000 – 3000 мг или 2-3 г. Затова, когато избирате препарат, съдържащ L-карнитин, обърнете внимание на разфасовката му.
Разбира се, елитните спортисти имат завишени нужди от L-карнитин – над 5 г.
L-карнитинът не се натрупва в организма, а се изхвърля от него чрез отделителната система. Това става 17 ч. след приемането му.
Максималните ефекти от вземането на добавката настъпват около един час по-късно, затова го приемете толкова време по-рано, преди тренировката си.
Тъй като организмът привиква към завишените количества на аминокиселината след известно време ефектът от нея намалява. Затова е нужно да се прави почивка от приемането му, която да е минимум две седмици. Насищането на рецепторите с л-карнитин намалява тяхната чувствителност и именно това е причината за намалената ефективност при дълготрайна употреба.
L-карнитинът се среща и в естествена форма в червените меса, някои плодове и зеленчуци, както и в млечните изделия. Предлага се като самостоятелна добавка или като част от формулата на фет бърнърите.
Страничните ефекти от приемането на L-карнитина са малко вероятни, но при някои хора са възможни стомашни неразположения.
Приемането на тази аминокиселина повишава силата и издръжливостта по време на тренировъчно натоварване, а ефектите от приемането са релефно и изваяно тяло с нисък процент подкожни мазнини.Източник
2. 90 дневна диета
3. Всичко за билките
4. Пловдив Спорт
5. Тутанкамон
6. Изработка на лого
7. Кето диета
8. Борбата
9. Порше новини
10. Диета при подагра
11. Графен
12. Интервю
13. Топлоизолация (Външна изолация)
14. Въпроси за акумулатора
15. Зелен чай за отслабване
16. Хранителин режим за отслабване
17. Диета на Дюкан
18. ChatGPT
19. Сваляне на високо кръвно за 5 минути
20. Какъв магнезий да си купя?
21. Евлоги и Христо Георгиеви
22. Бял трън
23. Диетичен козунак
24. Чай от шипка
25. сваляне на високо кръвно за 5 минути
26. Разделно хранене
27. Диети при камъни в жлъчката
28. Билките
29. Диетата на Ваня Червенкова
30. Оземпик