Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5400874
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
13.12.2011 18:19 - Пенсионна реформа в България
Автор: stoineff Категория: Политика   
Прочетен: 19132 Коментари: 36 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image



  Ако някой се чуди защо е необходима пенсионна реформа в България, ще обясня:

 1 . Защото малко хора в България работим.
 
 2. Още по - малко внасяме здравни и социални осигуровки.
 
 3.  Обичаме да се скътаваме по време на работа.
 
 4. Обичаме да гепиме по нещо от работа.

 5. Защото винаги има някой друг, който е виновен за дереджето на което се намираме (никога ние не сме виновни)
 
 6. Защото има една поговорка : "Никой не мо`е да ми плати толко малко, колкото малко мо`ем да работим"

 7. Зщото пицата е постна. 

 8. Защото, като обещаеш нещо не е задължително да го изпълниш. 

 9. Защото каквито сме ние такиви управници си избираме (па нали те са едни от нас)

 10. Защото никой не може да ни го обясни по - точно от Бат Бойко (на разбираем български):

 „Хората обичат да чуват, че ще има повече празници и по-малко делници и това е нормално – кое дете обича да го накараш да си учи уроците – никое. Всеки иска да си играе по-дълго, да почива по-дълго“
 
 11. Защото алтернативата е да работят повече хора, да има производство,  да има земеделие, да има туризъм, да има по високо КПД на отделния работещ, да има последователна политика за неработещите, неграмотните и нискокфалифицираните. НАП и НОИ и Здравната каса да минат в частни ръце и да работят като пенсионни фондове, застраховки и тн. и това е реформа ... и още но ме мързи да пиша повече.




Гласувай:
24



1. анонимен - Оффф, адаш, да ми обясниш някак си, ...
13.12.2011 18:38
Оффф, адаш, да ми обясниш някак си, точка по точка защо не мога този път да се съглася със теб... Бачкам сезонно в Испания... Тук, ако няма турски цигани с булгария пассапорте работя за 6 евро на час...минимум, стигам и до 10 евро... Бране на грозде, рязане на грозде, кършене на шумата в лозята-испулгар... Изкупната цена на гроздето е същата като в Бг., обаче заплащането за работника е в ЕН-пъти по-високо... Защо? Защо в Бг не ми се работи за човек, който е явен тъпанар и не умее нищо? Защо тук в Каталуния те уважават че се трудиш и те хранят, защото трябва да си силен за да му работиш? Защо тук, в Каталуния мога да работя по 10-12 часа, а в Бг не ми се работи? Защото хората си плащат колкото си свършил работа за час... Защо всички документи са изрядни и ти осигуряват ръкавици, очила и обувки? Защо се харчат тези хора така за мизерниците? Защото има правила! На 10-ти сутринта в картата ти има заплатата!!! Ето това е ключа от бараката- заплатата, Ен- на брой часове по ХИКС евро на час- Бецален! Подписва се, и то двете страни документ, че никой не дължи нищо на другия... Това е!!! Поздрави!!!
цитирай
2. tutankhamon661 - stoineff
13.12.2011 20:31
Ами който не работи, да се хваща!
Аз не съм спирал.
цитирай
3. hristo27 - А които са работили преди доста г...
13.12.2011 20:55
А които са работили преди доста години и сега ги няма парите от пенсионните фондове? Земното претегляне ли е виновно?
цитирай
4. kozme - НОЙ искаше промени и си ги получи
14.12.2011 01:33
Реформите ще станат ако-
- социалистите се научат да "слушат" - НОЙ
- синдикатите се приберат по канцелариите си и уважават НОЙ
- работниците да работят, не протестират срещу това, от което след време ще им дойдат пенсиите - това е НОЙ.
цитирай
5. анонимен - ?
14.12.2011 10:09
Темата е много дълга и многопластова, не е лесно вземането на решения, но не е нормално всички негативи да са само за работещите.
Например осигуровките и внасянето им. Няма как работещият да внася сам осигуровките си. Внася ги работодателят. А ако не ги внася? Потърпевш е единствено работещият. Няма осигурителен стаж, няма пенсия. Работодателят обикновено излиза сух.
Частни пенсионни фондове?! Ами нали задължителното второ пенсионно осигуряване е в частни фондове. И какво? При срива на фондовата борса, на практика тези, които не са внасяли осигуровки спечелиха, защото парите на изрядните се стопиха до 30%.
Подозирам, че с новата пенсионна реформа се цели по-малко хора да доживеят до пенсия. Сега един работещ издържа 2,5 пенсионери. При засатряващото население броят на пенсионерите, които "висят" на вратовете на работещите ще се увеличава. Единственият изход е бъдещите пенсионери да измират, за да не взимат пенсии.
Има и друг, но странно защо никой не го споменава: да се накарат тези, които взимат само социални помощи за N на брой деца да работят и да си заслужат хляба.
цитирай
6. sedrun - Една тъжна държава
14.12.2011 11:19
с още по-тъжен народ:(
цитирай
7. andrei - Хората искат да има ясни и справедливи правила!
14.12.2011 11:42
В България няма такива.За днешните упрвници,пенсионният фонд,задължителен или допълнителен,както и здравно осигурителният фонд,са места ,в които могат по всяко време да бръкнат и вземат,каквото и колкото им трябва.Неправилно и манипулативно прехвърляш вина върху хората,от които нищо не зависи.По стар комунистически обичай,обобщаваш и прехвърляш вина-там където я няма.Изказването ти е ,ала Бойко Борисов...
цитирай
8. анонимен - Стойнеф-дразнещо е натрапването, ...
14.12.2011 11:49
Стойнеф-дразнещо е натрапването ,че преди Бойко нищо не е правено и добре ,че е той та да ни обясни нещата.Сега да те просветя-през 2001г също имаше реформа и то несравнима с напъните на Бойко-тогава възрастта за пенсиониране се вдигна с 5 год на жените и с 4 на мъжете, а стажа и на двата пола се вдигна с 14 год.Благодарение на това сега пенсионерите са 2 100 000 ,а не 2 700 000 бройки.Схвана ли-за десетина година -600 000 пенсионера по-малко.
цитирай
9. nekov - Причината
14.12.2011 12:46
...причината за катастрофата на пенсионната система не е в тия, които плащат, а в тия, които ползват без да плащат !!!
Ушеви, военни, чиновници осигуровки не плащат, но вземат пенсии, нали? Пръвите две групи даже се пенсионират с едва прошарени коси и вземат 20 заплати накуп... А какво да кажем за мръснокафявите? Центърът за демографски изследвания изнесе информация, че издръжката на тая гнус ни струва 3.1 МИЛИАРДА на година - и я плаща НОИ с парите от нашите пенсионни вноски !!! Как очаквате вие да се пенсионирате на 55 и да вземете прилична пенсия, щом мангалът се пенсионира на 18, а след това работи Безработен или Самотна социално слаба майка на 8 чаавета?

Какво се чудите после, че работещите се дърпат да плащат осигуровки - като разбират, че те отиват не за тях, а за социопаразитите?

За да не ставам многословен в обикновен коментар, вижте цялото ми мнение в моят блог...
цитирай
10. isushristos - Малка България:(
14.12.2011 13:28
Не може да се мери с големите. Няма и кой да използва ресурса. При това положение остават само молитвите.
цитирай
11. cicero7 - Нещата са много прости, но малко са ...
14.12.2011 13:33
Нещата са много прости, но малко са българите които искат да проумеят, че процентното съотношение между заети /хората внасящи пари НОИ/ и пенсионери се измества в полза пенсионерите, и това налага спешна реформа. Има един много важен въпрос тук - от къде идват парите за пенсиите за хората родени преди 1960г., които всъщност предствяват всички днешни пенсионери? От техните пенсионни вноски? НЕ! Те се плащат от всички заети - всъщност днес заетите родени след 1960г. в България внасят едновременно средства в НОИ и осигурителни вноски в персонални партиди в пенсионни фондове, от които след като се пенсионират ще получават пенсии, а не от НОИ. И въпреки това баланса на НОИ излиза на червено и това налага държавата да го дотира с пари от бюджета, тоест с данъците плащани от заетите и бизнеса. Защо се получава така? Защото така функционираше напрактика пенсионната системата от времената на соца - работещите плащаха пенсиите на пенсионерите! Естествено при смяната на режима не беше възможно да се премине веднага на персонално пенсионно осигуряване, защото това би означавало хората работили през времената от преди 1989г. да останат без пенсии - за това и се въведе тавана на пенсиите, иначе НОИ и въобще държавата отдавна щяха да фалират, за това и сега се налага да се вдигне на пожар пенсионната възраст. Лошото в България е че за момента здравната и пенсионно осигурителната системи не стимулират хората да си внасят осигуровките, защото те са СОЛИДАРНИ, тоест общи, тоест никой няма стимула да му плаща на другия пенсията и здравеопазването - много по различно би било, ако знаехме, че парите които внасяме ще си остават за нас, в наша персонална сметка, която ще използваме в случай, че ни потрябва.
цитирай
12. nekov - №11:
14.12.2011 13:43
Към твоето теоретизиране ще добавя малко цифри, за да видиш, че нещата не са съвсем така:
1. Бюджетът дотира НОИ с 4 000 000 000 годишно.
2. Издръжката на хъхрещата гнус е 3 100 000 000 годишно.
3. Инвалидните пенсии (знаем, че повечето инвалиди са фалшиви) са още 1 000 000 000 годишно.

Е, очевидно е, че ако пенсиите на фалшивите инвалиди бъдат спрени и дори да бъдат накарани да връщат парите, ако на мангалската измет бъдат спрени всевъзможните помощи (щом не искат да работят, да мрат, мен въобще не ме интересува), ако ушеви, военни, чиновници започнат да плащат осигуровки - НОИ не само че няма да има нужда от дотации от бюджета, но дори ще може да завиши пенсиите на хората БЕЗ да се налага да се вдига пенсионната възраст !!!

Ама как управляващите ще спрят издръжката на хъхряците - нали те са им електората... затова нас ни яхат - да работим до смърт !!!! Ама ний сме виновни - че търпим, вместо да ги пометем !!!
цитирай
13. nekov - Щурците
14.12.2011 13:45
...но някой ден, езиците прехапали,
ще се свлечем връз тях като лавина,
че по-добре под ножът на касапинът,
отколкото подир слепец завинаги !!!!


"Стадото на слепите пастири"
цитирай
14. tutankhamon661 - 3. hristo27
14.12.2011 13:59
hristo27 написа:
А които са работили преди доста години и сега ги няма парите от пенсионните фондове? Земното претегляне ли е виновно?


Парите отдавна ги няма, но сега се заговори, защото вече наближава фалит.
А докато има още за цицане, не личи толкова.
цитирай
15. cicero7 - Към твоето теоретизиране ще добавя ...
14.12.2011 13:59
nekov написа:
Към твоето теоретизиране ще добавя малко цифри, за да видиш, че нещата не са съвсем така:
1. Бюджетът дотира НОИ с 4 000 000 000 годишно.
2. Издръжката на хъхрещата гнус е 3 100 000 000 годишно.
3. Инвалидните пенсии (знаем, че повечето инвалиди са фалшиви) са още 1 000 000 000 годишно.

Е, очевидно е, че ако пенсиите на фалшивите инвалиди бъдат спрени и дори да бъдат накарани да връщат парите, ако на мангалската измет бъдат спрени всевъзможните помощи (щом не искат да работят, да мрат, мен въобще не ме интересува), ако ушеви, военни, чиновници започнат да плащат осигуровки - НОИ не само че няма да има нужда от дотации от бюджета, но дори ще може да завиши пенсиите на хората БЕЗ да се налага да се вдига пенсионната възраст !!!

Ама как управляващите ще спрят издръжката на хъхряците - нали те са им електората... затова нас ни яхат - да работим до смърт !!!! Ама ний сме виновни - че търпим, вместо да ги пометем !!!
Виж сега много е лесно да се правиш на обиден и вечно ощетен! Аз лично съм много против всякакви социални плащания от страна на държавата, с изключение на някой инвалиди, които поради недъзите си не могат да работят НИЩО, тоест да се издържат сами - въпреки, че в някой страни по света за тази цел си имат застраховки. НО е много глупаво и наивно да решиш ЧИСТО ФИНАНСОВИЯ проблем на една социална група, като пренасочиш към нея парите отиващи към друга социална група - така не само, че не решаваш нищо, но и създаваш нова вълна напрежение и недоволство. Изхода е само един - ПЕРСОНАЛНО ЗДРАВНО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ, но това не е възможно раелно да се случи от днес за утре.
цитирай
16. demokrat63 - Правилни факти- грешни изводи:...
14.12.2011 14:04
Правилни факти- грешни изводи:)
Извинявай , но нямаш политическо мислене т.е да гледаш не от своята призма, а от тази на "българския ' народ.
последното изречение ви е направо подпис:)
цитирай
17. nekov - Българин
14.12.2011 14:30
15 - да - искам да насоча парите от нищо неплащащите но вечно искащите, към тия, които цял живот са плащали и сега имат пълното право да искат !!!

Лошо ли е?

И да - ощетен съм - както и всички, плащали и плащащи осигуровки, за да не получат никога нищо насреща им !!!
цитирай
18. tutankhamon661 - stoineff
14.12.2011 14:48
Ще дам за пример познато семейство – мъж, жена и двама сина, с които съм израснал заедно. С по-малкият дори седяхме на един чин.
Цял живот ги наблюдавам – само гледат да приберат нещо на аванта или да откраднат, а не са цигани. После големият син домъкна снаха, с която аз пък извъртях една хубава любов, та научих и онова, което не знаех за тях.
Свекървата работи без договор, но е регистрирана и получава помощ като безработна. В същото време снахата се сърди, че майчинството е малко. Е, как ще бъде по-голямо, щом е пълно с такива като свекървата, грабещи, без да имат право?
Естествено, че не е само това причината, но си е тежест и то голяма
цитирай
19. cicero7 - 15 - да - искам да насоча парите от ...
14.12.2011 14:59
nekov написа:
15 - да - искам да насоча парите от нищо неплащащите но вечно искащите, към тия, които цял живот са плащали и сега имат пълното право да искат !!!

Лошо ли е?

И да - ощетен съм - както и всички, плащали и плащащи осигуровки, за да не получат никога нищо насреща им !!!
Ти на колко години си? 38? Ако си на толкова ще получиш толкова голяма пенсия колкото си внасял през годините осигуровки! Ти няма да получаваш пенсия от НОИ, така че исканията ти са вече изпълнени. Не виждам какъв ти е проблема - може би невежеството по въпроса!? Разчитай повече на себе си, отколкото на държавата и ще живее по-богато.
цитирай
20. liliyanaandreeva - ПАНСИОННА И ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ ...
14.12.2011 15:19
ПАНСИОННА И ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ

ПАНСИОННА ВЪЗРАСТ

Това е средната продължителност на живота.
Държавната власт е длъжна да осигури всички средства за издръжката на гражданите за срок,който е средната продължителност на човешкия живот.В замяна на това всеки поданик е длъжен да изработи по един час в промишлеността за всеки ден от живота си.Това е трудовият ни стаж.
Например:
72 години е средната продължителност на живота.
72 години . 365,24219 дни = 26 297,437 дни живот средно

26 297,437 дни = 26 298 часа трудов стаж
26 298 часа : 225 дни годишно = 116,88 ч/г : 6 часа дневно = 19,47 години трудов стаж

Приемам: 20 години трудов стаж . 6 часа дневно . 225 дни годишно = 27 000 часа трудов стаж

ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ

7 години детство
15 години учение
8 години майчинство
20 години трудов стаж

50 години – пЕнсионна възраст за ЖЕНИ

7 години детство
15 години учение
3 години бащинство
25 години трудов стаж

50 години – пЕнсионна възраст за МЪЖЕ

ПРИЛОЖЕНИЯ:

Трудово-правни отношения:


А. Работните дни в една календарна година са 225 дни.
Б. Почивните дни в една календарна година са 140 дни.
В. Работният ден е 6 (шест) часа по часовник с 24 часа в денонощието или 8 (осем) часа по часовник с 32 часа в денонощието или 10 (десет) часа по часовник с 40 часа в денонощието или 5 (пет) часа по часовник с 20 часа в денонощието.
Г. Жените работят 20 години по 6 часа дневно 225 дни годишно или общо 27 000 работни часа трудов стаж.
Д. Мъжете работят 25 години по 225 дни по 6 часа дневно или общо, 33 750 работни часа трудов стаж
Е. Жените ползват 8 (осем) години платен отпуск по майчинство за отглеждане на две деца.
Ж. Мъжете ползват 3 (три) години платен отпуск по бащинство за отглеждане на две деца.
З. Всеки град има по 560 фабрики с по 65 работника.
И. Постоянно е заето с трудова дейност една четвърт от населението в зряла възраст.
К. Всяка фамилна къща има право на дребен частен бизнес и търговска дейност по собствено желание.
Л. Всяка фамилна къща има право на зеленчукова градина с площ един декар бруто ( с пътища, тротоари и огради).
М. Населението на всеки град се изхранва с поливно земеделие, което се обработва машинно.
Н. Формата на обработване на земеделските земи е лична, фамилна, кооперативна, ТКЗС, АПК и прочие и се определя с народно допитване (плебисцит, референдум).

Образование:

А. Всеки човек учи 15 години, за което обществото осигурява средства на стойност $ 111 111 по цени от 2000та година.
Б. Учебните часове годишно са 175 учебни часа
В. Дневно децата се обучават по следния начин:
- 4 начални години по 5 учебни часа дневно (основно образование)
- 5 години по 6 учебни часа дневно (средно образование)
- 6 години по 7 учебни часа дневно (висше образование)

инж. Лиляна Благоева Андреева

Забележка:

Ако се увеличава пАнсионната възраст,това значи,че се увеличава валутната равностойност на средствата за издръжка,тъй като се е увеличила средната продължителност на живота.
Но увеличаването на пЕнсионната възраст и времетраенето на трудовия стаж е ГЕНОЦИД .

Нашите управници вършат геноцидно престъпление като увеличават трудовия стаж и пенсионната възраст вместо да увеличат пансионната осигуровка,т.е. доходите на населението поради увеличаване на средната продължителност на живота.

Инж. Лиляна Благоева Андреева
цитирай
21. анонимен - Ще дам за пример познато семейство – ...
14.12.2011 15:56
tutankhamon661 написа:
Ще дам за пример познато семейство – мъж, жена и двама сина, с които съм израснал заедно. С по-малкият дори седяхме на един чин.
Цял живот ги наблюдавам – само гледат да приберат нещо на аванта или да откраднат, а не са цигани. После големият син домъкна снаха, с която аз пък извъртях една хубава любов, та научих и онова, което не знаех за тях.
Свекървата работи без договор, но е регистрирана и получава помощ като безработна. В същото време снахата се сърди, че майчинството е малко. Е, как ще бъде по-голямо, щом е пълно с такива като свекървата, грабещи, без да имат право?
Естествено, че не е само това причината, но си е тежест и то голяма

Да добавя-свекървата ще взима помощи за безработни един определен период,след това -няма.
Въпроса е дали след това фирмата където работи нелегално ще и пусне редовен договор?Надали!Ще продължи така или в най-добрия случай на 4 часово работно време,каквато е повсеместната практика.
Та, питам,кой ще задължи работодателите да ти правят нормални договори за действително работно време,а не такива ощетяващи и работника и осигурителните вноски.
Отговора е -НИКОЙ!Тогава?
И това не е от днес или вчера а от 20 години.
цитирай
22. aman - Хубава тема, но има нужда от пояс...
14.12.2011 16:18
Хубава тема, но има нужда от пояснения!

Дефинирайте "пенсионер" - такава дефиниция в законодателството българско няма, когато се появи, въобще ще можем да говорим за това какво е пенсионер и какво и как трябва да получава!

Дефинирайте какво е пенсия - дефиниция има, но в публичното пространство се смята, че инвалидните "пенсии", наследствените "пенсии", социалните "пенсии" също са "пенсии" - това не е вярно, това са социални плащания! Само дето тези социални плащания са в общия кюп и докато не бъдат извадени и съответно тези фондове за плащането им не бъдат захранени, никога нищо няма да се оправи!

Средна продължителност на живот - такова животно отнасящо се към гражданина със статут "пенсионер" няма нито в НОИ, нито в Статистиката, нито никъде по света! Средната продължителност на живот е статистическа величина, в определянето на която влизат цялата съвкупност от родени и живяли хора в една държава. Т.е., по обичайния пример - ако едно дете умре на петия ден (недай боже), а един зрял човек умре на 100 г. - средната продължителност на живота е 50 г., по тази формула човека дет е живял 100 г. трябва да се е пенсионирал на 40, за да получава средон 10 г. пенсия. Пълна глупост. Средната продължителност на получаване на пенсия в българия е над 20 г. (това е цялата съвкупност от хора получаващи пенсии) и се увеличава, защото и средната продължителност на живота, съвсем нормално се увеличава! Като си изясним това понятие може да продължим да говорим по темата влагайки еднакви съдържания!

Съотношение работещ пенсионер - важен показател за солидарната система, от която хората днес получават по-голяма част от пенсиите си! Има някаква статистика, която показва тенденцията за обръщане на съотношението в полза на пенсионерите. Тя е невярна! Защото зад "работещ" в статистиката се отчита всяко лице в трудоспособна възраст, което има вноски във фонд "Пенсии". Това, че може да има само една вноска за тази година или 5 за летните месеци и то на МРЗ... мистерия пълна!
цитирай
23. aman - Та ето четири само неща, които ако ...
14.12.2011 16:26
Та ето четири само неща, които ако бъдат дефинирани и използвани коректно ще дадат много по-различна, вярна и адекватна на ситуацията картина, от където могат и да дойдат и по-верни, рационални в дългосрочен план и смислени решения! И това няма нищо общо с "национални типологии" от типа на това, че сме нископроизводителни, мързеливи, крадливи и т.н. Не, че подобно поведение не се стимулира по един или друг начин, но преди да стигнем до народопсихологията може да работим върху простата математика, статистика, тенденции и т.н. и резултат може да се получи.

Докато няма яснота по тези четири неща, които спомевам, каквото и да се прави, все на финала ще има дефицит, който трябва да се покрива и все осигурителната система ще е в състояние на практически фалит!

Естествено има едно простичко решение - в момента за родените след 60-та имаме тристълбова система, в която втория и третия стълб - капиталовите, от които получаваш колкото имаш, са вторични и спомагателни, а солидарния - в който плащаш пенсията на сегашните пенсионери и се надяваш да има някой дето да плати твоята след време, е основен.

Ако това се обърне и втория стълб стане основен и от там си получават пенсиите всички работещи, които са си внасяли редовно пари и са се осигурявали - в.т.ч. за рисковете инвалидност и смърт, а солидарния стълб дава на всички втора пенсия равна на някакъв социален минимум, то ще отпадне автоматично и въпроса със съотношението работещи към пенсионери и за вноските и за годината на пенсиониране даже. Който си е натрупал достатъчно пари и смята, че пенсията, която ще му плаща универсалния фонд му стига - да се пенсионира когато там му е угодно!

Само дето за такива неща се искат "големи топки" и мислене с години напред, а не до текущия бюджет и следващите избори!
цитирай
24. tutankhamon661 - 21. анонимен
14.12.2011 16:31
анонимен написа:
tutankhamon661 написа:
Ще дам за пример познато семейство – мъж, жена и двама сина, с които съм израснал заедно. С по-малкият дори седяхме на един чин.
Цял живот ги наблюдавам – само гледат да приберат нещо на аванта или да откраднат, а не са цигани. После големият син домъкна снаха, с която аз пък извъртях една хубава любов, та научих и онова, което не знаех за тях.
Свекървата работи без договор, но е регистрирана и получава помощ като безработна. В същото време снахата се сърди, че майчинството е малко. Е, как ще бъде по-голямо, щом е пълно с такива като свекървата, грабещи, без да имат право?
Естествено, че не е само това причината, но си е тежест и то голяма

Да добавя-свекървата ще взима помощи за безработни един определен период,след това -няма.
Въпроса е дали след това фирмата където работи нелегално ще и пусне редовен договор?Надали!Ще продължи така или в най-добрия случай на 4 часово работно време,каквато е повсеместната практика.
Та, питам,кой ще задължи работодателите да ти правят нормални договори за действително работно време,а не такива ощетяващи и работника и осигурителните вноски.
Отговора е -НИКОЙ!Тогава?
И това не е от днес или вчера а от 20 години.




Преди време казах нещо подобно - в смисъл, че трябва да има някакво държавно регулиране, защото българските бизнесмени са "хвани единия, удари другия".

http://tutankhamon661.blog.bg/biznes/2011/05/07/dyrjavata-ima-pravo-da-regulira-chastniia-biznes.743234?reply=2762926

Обвиниха ме, че нарочно го пиша за да провокирам. Българските бизнесмени били едва ли не по-честни от работниците си и изобщо не било често срещана практика да не плащат осигуровки, да отказват трудов договор и т.н.
Помислих, че си правят майтап, защото тези неща са всеизвестни, ама нъц - онази жена говореше съвсем сериозно. Представа си нямам в кой свят или държава живее, щом не го знае. Доста е неориентирана.
цитирай
25. aman - За сивият сектор си прав, но това не е ...
14.12.2011 16:51
За сивият сектор си прав, но това не е нещо еднозначно и еднопосочно - и тук има въпроси най-различни:
1. Ако няма правила или има правила, които лесно могат да се нарушат, нормално нарушителите да са повече, нали така? Да не говорим, че в конкретния контекст за един работодател, който може да си позволи да наруши правилата - това означава по-ниски разходи за труд, по ниски данъци, по-ниски осигуровки!
2. Държавата е неспособна по някаква причина да регулира този въпрос и да изсветли икономиката, нали така? Как обаче има стотици фирми и цели сектори в икономиката, които са бели, какво е по-различното при тях, за да плащат те всичко съответно и в срок - едва ли е само "бялата" съвест на техните собственици и управители! Защо работещи или сходни на работещите в съответния случай мерки не се прилагат универсално към всички икономически активни субекти от ЕТ нагоре?
3. Какво прави работника, за да защити своите права? Вярно, веднага ще се опонира, като няма работа, съгласяваш се на каквото има, нали? Но, това не означава ли съгласие с наличие на сивия сектор, с работа без договор, без права и социални защити? Това не означава ли пълна девалвация и отказ от солидарно гражданско поведение и отказ от това да разглеждаш собствения си труд като стока, която също се търгува на пазара на труда има свои характеристики и съответно цена, измервана в заплата, трудови и социални осигуровки и защити и т.н.?
Колко от нас в случай на предложение за работа без договор или на фиктивен такъв са приемали? Колко са приемали да работят, осигурявайки се и плащийки лични данъци на МРЗ, праг или дохот различен от реално получавания? Колко от нас са приемали и приемат да им се плаща от пари от "черна каса", неосчетоводени, с неплатени данъци и с неясен произход?

Пенсии е темата - колко от нас знаят в кой пенсионен фонд се осигуряват, кои са му акционери, редовно ли му се превеждат вноските, каква доходност има?

Държавата ли трябва, а може ли да се грижи за твсичко това????
цитирай
26. анонимен - nekov - Мая Манолова сутринта по тв - ...
14.12.2011 19:56
nekov - Мая Манолова сутринта по тв - ито носеше от 9 дерета вода за да докаже че на малцинството трябва да му се издават ЛК без нотариален акт. И то основно за да можели да си получават помощите. Виктор се опита да обърне въпроса, че не са само права а и задължения трябва да имат, но Манолова явно не чуваше.
И някакъв друг гений се включи, че трябвало да им прилагат служебен адрес - какво означава това не знам.
Но според мен като служебен адрес Дондуков 1 е най подходящ.
цитирай
27. tsbotev - Само констатации
14.12.2011 20:53
Не знам защо сте заблудили със заглавието си, че пишете за "пенсионна реформа". Вероятно за да го прочетат повече хора.
Дори ако пак си прочетете констатациите, ще забележите, че те нямат никакво отношение към този проблем.
Пенсионната реформа отдавна беше направена и дори левите комунисти, за разлика от сега управляващите десни комунисти не посмяха да я бутнат. Невежеството не е реформа. А и нямаме нужда от реформа, а от усъвършенствуване на съществуващата. Разумно, внимателно и без толериране на определени групи хора. Дори само да бяха махнали осигурителния праг (не прага на пенсиите), нямаше нужда от никакви други промени. Сега хора, които получават по 40000 лв. на месец се осигуряват върху 2000 лв.
Хайде, ще се опитам да Ви помогна с нещо, което никой не иска да го чете:http://tsbotev.blog.bg/politika/2011/11/30/pensionnata-reforma.859584
цитирай
28. cicero7 - Не знам защо сте заблудили със за...
15.12.2011 12:21
tsbotev написа:
Не знам защо сте заблудили със заглавието си, че пишете за "пенсионна реформа". Вероятно за да го прочетат повече хора.
Дори ако пак си прочетете констатациите, ще забележите, че те нямат никакво отношение към този проблем.
Пенсионната реформа отдавна беше направена и дори левите комунисти, за разлика от сега управляващите десни комунисти не посмяха да я бутнат. Невежеството не е реформа. А и нямаме нужда от реформа, а от усъвършенствуване на съществуващата. Разумно, внимателно и без толериране на определени групи хора. Дори само да бяха махнали осигурителния праг (не прага на пенсиите), нямаше нужда от никакви други промени. Сега хора, които получават по 40000 лв. на месец се осигуряват върху 2000 лв.
Хайде, ще се опитам да Ви помогна с нещо, което никой не иска да го чете:http://tsbotev.blog.bg/politika/2011/11/30/pensionnata-reforma.859584
И защо хората изкарващи повече от теб, трябва да плащат твоята пенсия? Каква е логиката тук? Това справедливо ли е? Не не мисля! Принципа на пенсионната система в България в момента е повече от грешен, но това е заверено положение така да се каже. За да имат по-високи доходи БЪДЕЩИТЕ поколения, защото точно днес трябва да помислим най-вече за тях, а не да бъден зомбирани егоисти с ограничено мислене от типа след мен и потоп, трябва плавно да се премине към персонални партиди в частни пенсионни фондове, тоест всеки сам да поеме отговорността за старините си. Не само че не трябва да се вдига максималния осигурителен праг, ами и трябва да се намали осигурителната тежест, която е една от най-високите в света, но това ще стане много трудно при сегашната ситуация.
цитирай
29. tsbotev - cicero7
15.12.2011 20:28
Вие да не сте от ония, които знаят кой колко взема и на колко се осигурява?
А от къде накъде при сегашната, вероятно несправедлива система, но твърдяща, че в България има солидарност и справедливост, този който взема голяма заплата, трябва да не плаща осигуровка в съответствие с основните правила?
Хайде да направим всеки да плаща по 20 лв. и да взема по 200 лв. пенсия, а от там нататък всеки да се спасява сам. Нямам нищо против. Но богатите да плащат по-малко от бедните не е логично. И говори лошо за богатите. Въпреки, че аз винаги съм искал всички да са богати. Не е нормално тези, които крият данъци, които печелят от държавата, тези, които получават незаслужени възнаграждения, да не си плащат данъците и осигуровките. Дянков да се бори с тях, а не с онези хорица, които изкарват 500 лв. от гаражната си търговия.
цитирай
30. nekov - 26:
15.12.2011 21:27
Виж в моят блог - последната статия е точно то тоя повод:

http://nekov.blog.bg/politika/2011/12/09/pensionnata-sistema-mejdu-izbiratelnata-slepota-i-bezochieto.863857

Иначе съм съгласен, че всеки трябва сам да се грижи за старините си - затова да отпадне монополът на НОИ. Най-добре е да се създадат специални инвестиционни фондове, които да влагат парите на хората в нещо конкретно - строеж на метро, на атомни реактори, платени магистрали - неща, които ще носят на бъдещите пенсионери конкретен доход, а и ще останат след тах за техните деца като собственост !!! Такава пенсионна система сама по себе си ще СЪЗДАВА блага, докато сегашната е чиста проба ФИНАНСОВА ПИРАМИДА - вижте определението за финансова пирамида в Уикипедия и ще се убедите.
цитирай
31. cicero7 - Вие да не сте от ония, които знаят кой ...
16.12.2011 11:39
tsbotev написа:
Вие да не сте от ония, които знаят кой колко взема и на колко се осигурява?
А от къде накъде при сегашната, вероятно несправедлива система, но твърдяща, че в България има солидарност и справедливост, този който взема голяма заплата, трябва да не плаща осигуровка в съответствие с основните правила?
Хайде да направим всеки да плаща по 20 лв. и да взема по 200 лв. пенсия, а от там нататък всеки да се спасява сам. Нямам нищо против. Но богатите да плащат по-малко от бедните не е логично. И говори лошо за богатите. Въпреки, че аз винаги съм искал всички да са богати. Не е нормално тези, които крият данъци, които печелят от държавата, тези, които получават незаслужени възнаграждения, да не си плащат данъците и осигуровките. Дянков да се бори с тях, а не с онези хорица, които изкарват 500 лв. от гаражната си търговия.
Защо си мисля, че ти не правиш разлика между ОСИГУРОВКИ и ДАНЪЦИ? А разликата е огромна! По презумция данъците се събират, за да се попълни държавния бюджет, тоест това са средства които се използват за облагорадяване, поддържане на държавната адмистрация, сигурност и други ОБЩЕСТВЕНИ разходи! Докато осигуровките са /или поне би трябвало да бъдат/ лични, тоест това са средства които ти плащаш за да получиш пенсия и/или здравеопазване, въпроса е че в България тези средства се управляват от държавата и до голяма степен те придобиват силата на ДАНЪК, въпреки че не са! Ако в България имахме един модел на пенсионна система в които всеки сам избира /а не е принуден със закон/, колко здравни и пенсионни осигуровки да плаща и от кога да започне да ги плаща в зависимост от това каква услуга очаква да получи впоследствие, днес нямаше да има нужда нито от пенсионна реформа /всеки сам щеше да решава кога иска да се пенсионира/, нито от здравна реформа! В момента ние е забранено със закон сами да планираме старините си, сами да правим избора си къде и кой да ни лекува и т.н.
цитирай
32. tsbotev - Сигурно по-добре от теб знам какво е данък, какво е осигуровка и какво такса.
16.12.2011 18:26
Но това в случая не е важно. Бих желал да прочета не лекция кое е данък и кое осигуровка, а след като се говори още в Конституцията за солидарност (която е криво разбрана у нас, според мен), да ми обясните защо един закон трябва да толерира една група хора, в сравнение с друга група хора. Можем да отидем по-далеч. Според Хартата за правата на човека с осигурителния праг се дискриминира една голяма група хора от друга, по-малка група, на базата на доходи.
А ако говорим за реформи - нямам нищо против. Отказваме се от приетия модел и правим друг. Но докато го няма, поне да не опорочаваме повече сегашния.
В много случаи като не си в състояние да решиш нещо, по-добре е да не правиш нищо. Това правителство няма капацитет да реши проблемите на социалната сфера. Нещо повече, то страда от СПИН (Синдром на придобита интелектуална недостатъчност).
цитирай
33. cicero7 - Но това в случая не е важно. Бих желал ...
16.12.2011 21:42
tsbotev написа:
Но това в случая не е важно. Бих желал да прочета не лекция кое е данък и кое осигуровка, а след като се говори още в Конституцията за солидарност (която е криво разбрана у нас, според мен), да ми обясните защо един закон трябва да толерира една група хора, в сравнение с друга група хора. Можем да отидем по-далеч. Според Хартата за правата на човека с осигурителния праг се дискриминира една голяма група хора от друга, по-малка група, на базата на доходи.
А ако говорим за реформи - нямам нищо против. Отказваме се от приетия модел и правим друг. Но докато го няма, поне да не опорочаваме повече сегашния.
В много случаи като не си в състояние да решиш нещо, по-добре е да не правиш нищо. Това правителство няма капацитет да реши проблемите на социалната сфера. Нещо повече, то страда от СПИН (Синдром на придобита интелектуална недостатъчност).
Виж сега очевадно е че ти никога не си чел нито Конституцията, нито Хартата за правата на човека или и да си ги чел нито си запомнил, нито си осмислил написаното там! Никъде в Конституцията не се споменава думата СОЛИДАРНОСТ - тази дума я има в един Кодекс! А Хартата за правата на човека изобщо не се занимава конкретно с пенсионно-осигурителните и/или здравни системи по света, тя има за цел да регламентира основните права и ЗАДЪЛЖЕНИЯ на хората по света - тя и за това не е особено обемна, можеш да я прочетеш, ако искаш. Всъщност и във въпросната Харта и в нашата Конституция пише, че всички имаме ПРАВО на социално осигуряване, а не че държавата /обществото/ е ЗАДЪЛЖЕНА да плаща пенсии, обещетения за безработица и други социлани плащания - в много страни по света това е грижа на отделния индивид, а не на цялото общество /държавата/, там е прието, че всеки има ПРАВОТО да избира дали иска да се осигурява или не, ако не иска или иначе казано не иска да работи или просто не му се дават пари, се счита че той се отказва от правото си и съответно остава без пенсия, обезщетение при безработица и т.н.!
цитирай
34. cicero7 - И още нещо tsbotev дискриминация е ...
16.12.2011 21:59
И още нещо tsbotev дискриминация е аз да плащам 200лв. осигуровки всеки месец, а някой друг да плаща 40 лв. и в крайна сметка и двамата да получаваме едно и също здравно обслужване и след пенсиониране аз да получавам да речем 500 лв. пенсия, а той 250лв. при положение, че аз съм внасял 5 пъти повече от него! Това се получава, защото държавата ме ПРИНУЖДАВА да й плащам осигуровки на нея, а тя после да ги преразпределя както сметне за редно, а аз и въобще всички ние нямаме ПРАВОТО да избираме кое е по-доброто за нас самите! Аз съм против точно това някой друг да се разпорежда с мойте пари и да ми казва кое е по-доброто за мен - аз нямам нужда някой да мисли вместо мен.
цитирай
35. tsbotev - Да, това също е дискриминация
17.12.2011 09:20
Разбирам, че сте за нова система, което напълно споделям.
Прав сте за грешката ми, че в Конституцията се говори за "социална", а в Кодекса за "солидарна система". Извинявайте за грешката.
Що се отнася до дискриминацията, тя има много и различни аспекти.
цитирай
36. ok3223 - От написаното само точка 11 е разумна
19.12.2011 15:53
Защото алтернативата е да работят повече хора, да има производство, да има земеделие, да има туризъм, да има по високо КПД на отделния работещ, да има последователна политика за неработещите, неграмотните и нискокфалифицираните. НАП и НОИ и Здравната каса да минат в частни ръце и да работят като пенсионни фондове, застраховки и тн. и това е реформа ... и още но ме мързи да пиша повече.

COLOBUR №1 I NEKOV №9 са отговорили на повече от посоченото, което бих засегнал без да повтарям казаното от тях.
ТРЯБВА ДА СИ ПИСАРУШКА ИЛИ ЧОВЕК ДАЛЕЧ ОТ МАТЕРИАЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО ЗА ДА ПИШЕШ И РАЗСЪЖДАВАШ ТАКА...

Не можеш да не работиш,често прекомерно по време и темпо при днешната безработица Хората се късат от работа по 12ч, за някакви си 500лв,като рискуват,ако не се харесат на работодателя всеки момент да бъдат изритани и станат безработни.Никой не смее да се обади.Работят като идиоти при лоши условия и старо оборудване,и никой не се оплаква.В частните предприятия няма КНСБ и ПОДКРЕПА,никаква защита на работниците,и много частниците се държат с хората като с роби.ХА СЕ ОБАДИЛ,ИЗХВЪРЛЯТ ТЕ ВЕДНАГА..
По ниската производителност е заради остарялото оборудване и техника,от недобрата организация на труда,лошото заплащане,още по-лошите условия на труд.Като въпреки това,средната производителност на нашия работник е само 2 пъти по ниска от средната производителност на труда в ЕС,а заплащането от 5 до 10 пъти по ниско.
Нашите работници на работа в ЕС при тамошните условия и заплащане,при тамошната организация на труд и модерна техника и оборудване са едни от най-добрите и търсените. С нищо не остъпват на местните,даже са по-добри от тях.Това е известно на всички...
ОТ частни НОИ и ЗДР.Каси няма нужда,а от застрахователни здравни и пенсионни частни каси хептен.
При днешната криза в САЩ фалираха стотици частни застр.дружества,като 50 милиона американци останаха без здр.и пенсионни осигуровки,а по светът 100-ци милиони.
А кризите се повтарят през 8-10години.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!