Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5380607
Постинги: 593
Коментари: 8144
Гласове: 13842
Постинг
13.01.2012 17:18 - Борисов и пържолите - от Явор Дачков
Автор: stoineff Категория: Политика   
Прочетен: 8001 Коментари: 13 Гласове:
38


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image 
"Не спах цяла нощ заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов. Използвахме тежка техника и най-накрая куче на Червения кръст изрови трупа на момичето. Затова казах на Цветанов, когато вземе заплата, да купи на кучето три-четири телешки пържолки. Три-четири телешки пържолки да прати на кучето, освен да награди водача. Кучето свърши много работа.
Преди седмица написах, че Бойко Борисов е с акъла на осемгодишно момче. Днес си вземам думите назад. Да припишеш каквото и да е детско на този човек, донякъде означава да го оневиниш. Борисов има психологията на престъпник. Нещо повече - психологията на убиец. Репликата за пържолките, с които трябва да наградят кучето, което открило трупа на 18-годишно момиче, и контекстът, в който е казана, описва точно това. Борисов е човек, за когото човешкият живот няма стойност и който никога не се е трогвал от чужда смърт. Цинизмът на поведението му няма нищо общо с професионалния цинизъм на лекарите или полицаите, изграден като защитна стена пред честите срещи със смъртта. В цинизма на Борисов се долавят нотки на наслаждение. Имам чувството, че този човек обича да гледа и да говори за трупове. Впрочем, като беше главен секретар, се мотаеше над тях, заличавайки веществени доказателства, а тялото му излъчваше същия мутренски цинизъм, който ни бе демонстриран днес. Той не оглеждаше мъртвите тела като полицай, а като чистач, който е отишъл да се "погрижи" за следите, както и да се увери, че работата е свършена както трябва.

Готов съм да се обзаложа, че е склонен към садизъм, защото е точно толкова страхлив, колкото властолюбив. Ако не идваше от престъпния свят на СИК, можеше да мине за поредния обсебен от себе си български нарцис, който търси реализация във властта. Криминалното минало на Борисов, обаче, съвсем не го прави толкова безобиден, а фактът, че е премиер, съсредоточил в себе си цялата власт в държавата, придава на нещата драматичен и дори зловещ оттенък. Гледайте "Борджиите" по БНТ и мислете за Бойко Борисов. Това са истинските новини на Канал 1. Онези в 20 часа са фалшификат и художествена измислица. Служат за алиби на мутрата, която ни се води за министър-председател.

В четвъртък вечерта, обаче, мутрата взе тотален връх и дори новинарите, не само тези на държавната телевизия, бяха смутени от репортажа с изказването на Борисов. Водещите на всички големи телевизии се чувстваха видимо неудобно от коментара на премиера, който бе излъчен след новината за намирането на тялото на убитото момиче. Репортажът не беше по-дълъг от две минути. Тези две минути, обаче, казаха за Бойко Борисов много повече, отколкото хилядите, да не кажа милиони репортажи, очерци, новини, изказвания, интервюта и портрети, които излязоха за него и с него през последните десет години. И както става обикновено в такива случаи, той сам ни се откри. Бойко Борисов в две минути:

Когато мисли едновременно за убито момиче и вярно куче - избира животното. Обмисля как да го награди, дава конкретно предложение за пържолки, и то не какви да е, а телешки, които сякаш дегустира, докато произнася думата с типичното си изхилване. Смъртта на девойката въобще не му е тема. Тя тотално отсъства от съществото му. Дотам, че инстинктът му на политически демагог не проработва дори за една-единствена дума на съчувствие и въздишка за пред камерите. Той е обиден на родителите на убитото момиче, защото преди няколко дни са казали по телевизията, че полицията не прави нищо, за да открие детето им. Толкова им е обиден, че в деня, в който те разбират за смъртта на дъщеря си, ги призовава да се извинят на полицаите, които два месеца не си мръднаха пръста, за да я открият и евентуално да предотвратят убийството. Обиден е и на убитата, че е станала причина за неговата полиция, т.е. за неговото управление да се кажат няколко критични думи в сутрешния блок на бТВ.

В изявленията на Борисов, които показаха по всички вечерни новини, нямаше НИТО ЕДНА ДУМА НА СЪЖАЛЕНИЕ за смъртта на Мирослава Николова. Половината от изявленията му бяха насочени срещу родителите на жертвата, а другата половина - в похвала на кучето. Когато говореше за него, все едно споменаваше себе си. Видимо му беше драго на душата. Между другото, неведнъж е споменавал, че е "сам като куче" и изобщо кучешката тема определено му е далеч по на сърце, отколкото човешката. Употреби с особено насищане на интонацията глагола "ровя" в различни форми, за да разкаже няколко сюжета около откриването на тялото. Не пропусна да се изтъкне, като каза, че цяла нощ не е спал, за да може с "тежка техника и куче да се изрови трупът". Употреби именно думата "труп", а не "тяло". Думите "пържолки", "изровиха", "трупът" и "кучето" бяха произнесени с особено натъртване и дори чувственост. Понеже Борисов е изключително неуверен вътрешно, когато говори, има навика да се опира на думи, мисли и сюжети, с които се чувства автентичен и затова ги артикулира особено отчетливо. Използва ги като патерици, за да продължи нататък и да не се удави в разпокъсаната си мисъл. Труповете, кучетата, изравянето и тежката техника бяха в случая опорите на изразните му средства, а насилствената смърт на Мирослава и страданието на близките й въобще не докоснаха съществото му. Думата "близки" той употреби по адрес на убийците, въпреки че няма никакви факти за това. Всъщност обвини съкрушените майка, баща и сестра на жертвата. 

В тази ситуация Бойко Борисов се държа като изрод. Употребявам тази дума, за да го опиша, а не за да го обидя. Много държа на това уточнение.

Мисля, че репликата за пържолките няма да мине току-така. Мисля, че той ще бъде запомнен с нея, а не с магистралите. Мисля, че всеки един ден оттук нататък трябва да му я припомняме и да му търсим сметка. Мисля, че дори България не заслужава изрод за министър-председател.

 

П.С. Нарочно не написах нищо за версията на полицията относно този случай. Не вярвам на нито дума от обясненията на МВР. Намирам за обидно да се дискутират абсурдно звучащи и нелогични обяснения като това, че Мирослава е убита веднага, защото похитителите са нямали пари да я издържат в плен. Не вярвам и на версията за самоубийство, извършено от задържан с белезници човек, който изважда тайно оръжие след направен обиск в собствения му апартамент. Доколкото знам, през последните две години полицията има навика да просва по очи невинни, дори старци и бременни, когато прави акции, и ги държи така по няколко часа, а тук изведнъж единият от извършителите на убийство проявил свръхчовешки способности и се гръмнал! По-лошото е, че допускам полицаите да са го убили, защото са замесени в този лесен за разплитане случай. Става дума за много малък град, за много младо момиче с ограничен кръг от познати и приятели, както и от места, които посещава. Въпреки всичко Перник все пак не е Туийн Пийкс. 

Явор Дачков
http://www.glasove.com/




Гласувай:
40



1. stoineff - Обвиненият за убийството на 18-...
13.01.2012 18:30
Обвиненият за убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник - 36-годишен Стойчо Стоев - Чочо се е самоубил в апартамента си със служебното оръжие на един от придружавалите го петима полицаи, съобщава Mediapool, позовавайки се на източници от МВР.

Инцидентът стана вчера по време на втори оглед на жилището на заподозрения, на който освен полицаите, присъствал и окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов.

След като в продължение на няколко часа от МВР отказваха всякакви коментари за случилото се, най-накрая публикуваха официално съобщение на сайта си, според което Стоев помолил да отиде до тоалетната. Там той извадил предварително укрит в тайник пистолет и успял да се самопростреля, тъй като разследващите му заключили белезниците отпред, за да се облекчи.

Тази версия бе защитена от цялото ръководство на Института по психология в МВР. Нито един от тях обаче не призна, че самоубийството на заподозрения е грандиозен гаф на полицаите, които пряко отговарят за живота и здравето на всеки задържан. Освен това смъртта на евентуалния организатор на престъплението би могла да създаде допълнителни затруднения на прокуратурата да докаже вината на другия задържан, който засега се споменава само с малкото му име - Марио.
цитирай
2. mirachopi - Тя тая работа миреше та се нетрае.Имам в предвид самоубийството.
13.01.2012 23:04
Но ,помниш ли преди няколко месеца бяха зачестили случаите на самоубийства на полицаи в някакъв малък град,и бате Бойко каза че работели под стрес,но интересното беше че единия се беше мушкал във ваната във врата с нож ,а другия отишъл да паркира ,върнал се на бегом взел си пистолета и се самоубил в колата.Ебати сценариите дето ги измислят ченгетата......
цитирай
3. zaw12929 - Думата "ужасно" не може ...
14.01.2012 02:28
Думата "ужасно" не може да изобрази даже част от истината, от положението, в което сме изпаднали- по долу сме от кучета
цитирай
4. apostapostoloff - ПО- долу zaw, по- долу!
14.01.2012 14:58
Хеле пък ти!... От векове те мъчи тая пуста мизерия!

А я виж Явор Дачков как лющи пържоли. Дращи, прибира парсата и нагъва. На шопар е замязал.

Ама си знаят хората интереса, не са балами като теб.
цитирай
5. kass - Когато човек разбере на каква че...
14.01.2012 15:30
Когато човек разбере на каква честота е настроена мисълта на някой, такива изказвания започват да му се струват логична последица.... ББ похвали кучето за добре свършената работа, защото за него добре свършената работа на полицията означава да намерят тялото и да приключи издирването... За всички нормални хора обаче, добре свършена е онази работа която има добър край, щастлива развръзка... Тогава хората приемат свършилите я за герои... Ето тук премиера на република България изпуска нишката и сега седи и се чуди какво толкова е казал, та всички пищят на умряло, та той просто е похвалил кучето??? И няма кой да му каже, че когато изравят изпод земята тялото на младо момиче, полицията трябва да скърби, да анализира, да подобри методите си, да промени процедурите, да направи така, че другият път да предотвратят фаталният изход... То не че са застраховани, лекарите въщо не са, но те поне не искат извинения когато някой в скръбта си ги обвини че не правят достатъчно, защото са лекари и знаят че това е нормално... Нашите полицаи обаче, с чувствителните си нежни души се гневят, че някой бил казал това или онова, или пък не скърбят, а просто премиерът говори от тяхно име, без тяхно позволение за да се направи на по-чувствителен отколкото в действителност е...
цитирай
6. tutankhamon661 - 5. kass
14.01.2012 16:32
kass написа:
Когато човек разбере на каква честота е настроена мисълта на някой, такива изказвания започват да му се струват логична последица.... ББ похвали кучето за добре свършената работа, защото за него добре свършената работа на полицията означава да намерят тялото и да приключи издирването... За всички нормални хора обаче, добре свършена е онази работа която има добър край, щастлива развръзка... Тогава хората приемат свършилите я за герои... Ето тук премиера на република България изпуска нишката и сега седи и се чуди какво толкова е казал, та всички пищят на умряло, та той просто е похвалил кучето??? И няма кой да му каже, че когато изравят изпод земята тялото на младо момиче, полицията трябва да скърби, да анализира, да подобри методите си, да промени процедурите, да направи така, че другият път да предотвратят фаталният изход... То не че са застраховани, лекарите въщо не са, но те поне не искат извинения когато някой в скръбта си ги обвини че не правят достатъчно, защото са лекари и знаят че това е нормално... Нашите полицаи обаче, с чувствителните си нежни души се гневят, че някой бил казал това или онова, или пък не скърбят, а просто премиерът говори от тяхно име, без тяхно позволение за да се направи на по-чувствителен отколкото в действителност е...


Аз твърдя, че в държава, където лудите надничат иззад всеки ъгъл, няма начин полицията да опази мирните хора. А кукувиците стават все повече.
По други държави се случват същите неща. Къде ги няма?
Много важен е моментът за възпитанието. Какво може да направи полицията, след като на някои идиотчета им липcват първите 7 години?

http://tutankhamon661.blog.bg/drugi/2011/10/18/nai-vajniiat-element.837286
цитирай
7. injir - Не е за вярване. Ама е така...
14.01.2012 16:50
Не е за вярване. Ама е така...
цитирай
8. kass - tutankhamon661
14.01.2012 22:16
Това, което казваш няма нищо общо с това, което съм написала в коментара си. Просто докато не се види тялото винаги се таи надежда. Може пък да е грешка. И лекарите и полицаите до последно се борят за излизане от ситуацията с положителен край... Как да коментираме на премиера реакцията? Чудесна работа, намерихме тялото, браво на кучето... Докато цялото общество и семейството на това момиче, стиска палци и се надява, че все още има надежда... Когато полицай намери трупа на издирван от него човек, не се радва точно в момента когато и последният лъч надежда е угаснал...
Има нещо адски сбъркано в подобно мислене и реакции...
цитирай
9. munich - Хайде стига бе Яворе. . . Бреййййй ...
16.01.2012 02:17
Хайде стига бе Яворе...Бреййййй Бойко това , Бойко онова...Бойко,Бойко та Бойко...Не бил спал цяла нощ...Бил говорил за кучето....А ти къде беше бе Професоре...Защо ти не го изрови момичето бе Философе???Къде беше като задържаха Сретен Йосич,а???Заради такива дървени философи и подлоги като тебе не можем да се оправим повече от 20 години след падането на Комунизма....
цитирай
10. munich - "За всички нормални хора о...
16.01.2012 02:33
"За всички нормални хора обаче, добре свършена е онази работа която има добър край, щастлива развръзка..."
Обясни ми моля те,ти като нормален човек как я виждаш ситуацията...Кой и какво трябва да свърши в този случай,че да се стигне до добър край,щастлива развръзка...
Вие забравяте,че е убито младо момиче и че някой го е извършил това престъпление,защото сте ИНТРИГАНТИ и за вас е по-важно,че Бойко говорил за кучето и че отново се издънил....Големи претенции имате,но запомнете,че ако утре застанете на неговото място,няма да се справите по-добре...
цитирай
11. kass - munich
18.01.2012 12:59
И като няма да се справя по-добре ще триумфирам ли???
И като не винаги е възможно полицията да предотврати нещастието, то значи ли че не трябва да направи анализ и самооценка на свършеното, да работи по въпроса за повишаването на своята ефективност??? Да бе казал Борисов, че полицията се нуждае от такива кучета, да бяхме го приели... Да, ама не... Човекът е доволен, че "трупът" е намерен и до там свършва коментара му. Че пък и извинения иска...
Баси, да не Ви плаща да му ставате адвокати та толкова си затваряте очите за гафове, недостойни за един премиер???
цитирай
12. solinvictus - Дачков, колкото повече камунис...
04.08.2012 13:18
Дачков ,колкото повече камунистите реват от бат Бойко,толкова ми става по хубаво!Значи България върви в правилна посока!
цитирай
13. lambo - Приятелят на Мирослава, за когото щяла да се омъжи
06.08.2012 11:33
бил синът на удобно починалия Мишо Бирата.

Тук някъде е скрито ключето
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!