Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5396642
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
13.03.2012 08:53 - Условна присъда за хирург убил пациент
Автор: stoineff Категория: Политика   
Прочетен: Коментари: Гласове:
7

Последна промяна: 13.03.2012 13:38


image


Един от малкото известни на мен случаи за осъден лекар - поради небрежност. Присъдата е неадекватна, но пък е все пак присъда. И все пак правата на лекара да лекува не са отнети.

Съдът в Русе даде условна присъда от една година с 3 години изпитателен срок на хирург заради смърт на пациент. Според обвинението 31-годишният хирург от Спешното отделение на болницата в града не оказал адекватна помощ на 46-годишен мъж и причинил смъртта му поради немарливо изпълнение на задълженията.

Инцидентът станал на 1 срещу 2 септември 2010 година. 46-годишният мъж от русенското село Юделник бил закаран в спешното отделение на русенската болница с линейка, след като фелдшерът установил, че състоянието му е спешно заради остри коремни болки, температура и разстройство, придружено с изхождане на кръв.
Хирургът го прегледал и заявил, че няма спешна нужда да го оставят за наблюдение. Не назначил и допълнителни изследвания.

На сутринта мъжът припаднал в тоалетната на русенско кафене, изпаднал в кома, а по-късно починал. Според аутопсията причината за смъртта е кървяща язва на дванадeсетопръстника.

Съдът не лишава 31-годишния хирург от правото да упражнява професията, заради младостта му. Мярката за неотклонение "Подписка" остава.
Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.  



Гласувай:



1. анонимен - какво стана с Маджунов от ИСУЛ?
13.03.2012 10:58
Къде се покри тоя!
цитирай
2. darktales - @
13.03.2012 22:31
Защо не са му отнети правата. На властта много би й се искало да търкулне няколко докторски глави - това вдига рейтинга. Обаче пък, ако няма кой да лекува населението, рейтингът ще падне повече, отколкото би се вдигнал със затваряне и отнемане на права.

Лекар, който се наема да работи в българска държавна болница, е рядък и намаляващ вид животно. Още повече пък ако е и хирург. Кой ще го замени? Съдията, издал присъдата? Директорът на РЗОК? Ще дойде някой от "Пирогов" да работи в МБАЛ Русе? Не. Не може да го замени дори отличникът със Златен Хипократ на випуск 2012. Колкото и да е отличник, колкото и да е златен, трябва да минат поне 4-5 години, преди да може да влезе да оперира сам. Не че той ще иде изобщо да работи в Русе, разбира се. Нито пък изобщо в Бг.

Какво се прави с редките, застрашени от изчезване животни? Прибират се в резервати и зоопаркове и се държат там. Това се постига спрямо докторята, като им се даде условна присъда. С нея няма как да драснат на Запад, ще си стоят тук и ще работят. Хубави-лоши, каквито са, такива. По-добре от хич.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!