Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5399681
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
18.12.2022 12:09 - Шест ползи за здравето от астрагал (Орлови нокти)
Автор: stoineff Категория: Спорт   
Прочетен: 15674 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 19.12.2022 08:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Астрагалът  или huang qi, което означава "жълт лидер", се използва в Азия от хиляди години. Произхождаща от Китай, Монголия и Северна Корея, тази билка е известна със способността си да възстановява здравето на всички нива – физическо, умствено, емоционално и духовно. 

Китайското име „huang qi“ означава „жълт лидер“ заради корена на жълтия астрагал, който често се използва в билковата медицина. В допълнение, това име отразява принадлежността на астрагал към най-високия клас лечебни билки в традиционната ориенталска медицина (TBM). Астрагалът принадлежи към най-високия клас билки в класическите медицински текстове и се счита за една от 50-те основни билки в традиционната китайска медицина (ТКМ). В България се нарича "орлови нокти"

image

Какво е астрагал (Орлови нокти)?

Астрагалът (Astragalus membranaceus) принадлежи към семейство Fabaceae или бобови, което е третото по големина семейство растения в света и съдържа много полезни билки. Хиляди нелечебни астрагали често се наричат ​​"еуфорбия". Те включват широка гама от ядливи, отровни и декоративни растения. Това семейство растения е не само разнообразно, но и расте по целия свят. 

Смята се, че астрагалът е бил   използван като медицина в Китай от най-малко 2000 години и се споменава за първи път в авторитетната работа на TCM, известна като Shen Nong ben cao jing или Shen Nong Herbalist. Този трактат се смята за основата на традиционната китайска медицина. Лечебните растения в него са подредени по видове (треви, плодове, корени и др.) и класифицирани според силата им на действие. Астрагалът принадлежи към най-високия клас билки.

Астрагалът е въведен в Северна Америка през 1952 г. Въпреки това, според билкаря Стивън Бънър, тя не става широко разпространена до 60-те години на миналия век, когато ориенталските билки стават популярни сред западните билкари.

Какво е полезен астрагал?

 Астрагалът  може да се приема като чай, тинктура, таблетка, капсула или дори супа и е един от най-мощните имунотонични средства в източната и западната билкова фармакопея. Също така е ефективна съставка против стареене в продуктите за грижа за кожата. 

Астрагалът има много полезни свойства, включително лечение на алергии, запек, настинки и инфекции на горните дихателни пътища. 

1. Имунна подкрепа

Според TBM астрагалът укрепва wei qi (жизнената сила) или енергията, която циркулира под кожата. TBM казва, че укрепването на wei qi помага да се предпази човек от настинки. Астрагалът често се комбинира с други хранителни и имуностимулиращи билки за предотвратяване на настинки, като  бъз ,  ехинацея ,  рейши ,  гъби майтаке  и гъби шийтаке. 

Изследванията показват, че астрагалът има антивирусни свойства и може да засили имунната система. Освен това има мощно антибактериално и противовъзпалително действие. Препоръчва се да се използва като локално лечение на рани. 

Астрагалът се смята за мощен  адаптоген , който помага за защитата на тялото от стрес и болести и насърчава баланса в тялото. Често се използва за възстановяване на силата, издръжливостта и умствения фокус. Ако изпитвате стрес и безпокойство, астрагалът може да се използва за успокояване, за да ви върне в състояние на хармония. 

2. Дълголетие, енергия и жизненост

Астрагалът  може да помогне за повишаване на енергията и увеличаване на издръжливостта, както физическа, така и умствена. В TBM астрагалът е една от най-мощните билки за увеличаване на Чи или енергията на жизнената сила. Често се използва за увеличаване на енергията и издръжливостта, когато силата е на нула. 

Изследвания при хора показват, че астрагалът може да насърчи здрава клетъчна репликация и възстановяване на ДНК. Теломераза е уникален протеин, който възстановява увредените ДНК последователности в нашите клетки. Астрагалът съдържа съединения, които имат изразено стимулиращо теломераза и стимулиращо действие, което има положителен ефект върху удължаването на живота, борбата със стареенето и възстановяването на ДНК. 

3. Здраве на сърцето

Астрагалът съдържа флавоноиди, които са мощни антиоксиданти. Научно доказано е, че флавоноидите поддържат здравето на сърцето, като помагат за понижаване на кръвното налягане, повишават нивата на холестерола и подобряват сърдечната функция. 

4. Алергия

В едно проучване астрагалът помага за намаляване на симптомите при хора с алергичен ринит или сенна хрема.

  image 5. Здраве на дихателната и кръвоносната системи

Според TBM  астрагалът  предпазва ци (енергията) на белите дробове. Съвременните изследвания показват, че астрагалът поддържа здравето на белите дробове и може да помогне за подобряване на циркулацията и кръвния поток. Освен това подхранва и тонизира кръвта поради високото си съдържание на бионалично желязо.

6. Здрава кожа

Астрагалът  подобрява ци и кръвообращението, което директно помага за подобряване на състоянието на кожните клетки и следователно за цялостното качество и външен вид на кожата. Помага за възстановяване на естествения баланс на кожата чрез детоксикация, стимулира производството на колаген, намалява възпалението, подобрява кръвообращението и обновява клетките на кожата. 

Астрагалът в продуктите за грижа за кожата помага на кожата да изглежда по-здрава и по-млада, като насърчава здравата репликация на клетките и намалява възпалението. Това е една от любимите ми билки в продуктите за грижа за кожата и тялото за намаляване на признаците на стареене и подобряване на цялостното здраве на кожата. 

Качество и ефективност на продуктите от астрагал

Както при всички билкови продукти, най-добре е да използвате органични, диворастящи и диво отглеждани добавки и продукти от астрагал. Винаги избирайте производители, които са съзнателни за качеството и разбират правилната фармацевтична формулировка.

Предпазни мерки

В препоръчителните дози  астрагалът  няма сериозни странични ефекти и като цяло може да се използва без вреда за здравето. 

Понастоящем няма данни дали астрагалът е безопасен за кърмещи жени. Тъй като астрагалът може да стимулира имунната система, хората с автоимунни заболявания трябва да се консултират с лекаря си, преди да приемат астрагал.

Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да вземете каквито и да било лекарства, включително билки, за да сте сигурни, че са безопасни за вас и няма да взаимодействат с други лекарства, които приемате.



Тагове:   калории,   храни,   рецепти,   диети,


Гласувай:
8



1. emelika - Отдавна е познато и на българската народна медицина.
18.12.2022 13:14
У нас го наричат орлови нокти, женско клинавче, клейник, сладколистно сграбиче... Официалното му ботаническо име е Херба астрагали глицифили.
Есен вадя и суша корените, заедно с глухарчевите за чай, а когато цъфти слагам от ситно нарязаната надземна част към домашните си хлебчета. Тъй като сама си правя хляба, винаги добавям сезонни растения към него и той придобива особен колорит. Сега е време за наситено жълтия тиквен хляб. Към хляба си добавям различни семена от градината и смлени ядки – чаша орехи задължитерно.
Притурям плодчета от клинавчето към домашно си кафе от печени и смлени зърна черна соя, кафяв и чер нахут от градината, а клинамчето си расте из храсталаците Точно то действа ободрително при умора, също като кафето. Подслаждането с мед /но при не горещо питие/ засилва това му действие.
При възпаления има ефекта на смрадликата – прави се лапа от намачканите листа.

цитирай
2. emelika - На снимката не са българските орлови нокти,
19.12.2022 13:49
а холандските орлови нокти, по-известни у нас като лоницера. Тя не расте в диво състояние тук, но успешно се култивира. Тук се е приспособила вече отлично както отглежданата като цъфтящ храст с аромат на ванилия, така и различни ядливи сортове тип камчатска. Плодовете са изключително полезни и почти първите рано напролет. Не са самофертилни, затова трябва да се сеят поне две храстчета.
Има и други случаи в които за различни растения в различни страни има еднакви народни наименования, затова трябва да се съпоставят с ботаническото име, а за справка с описанието във Фармакопеите. От декоративните има японски, холандски и американски сортове. Ядливата лоницера е камчатската или наричана още майска боровинка / на снимката /, съответно с разнообразието си от подсортове.
Така че лоницерата и астрагалът не са едно и също растение!!!
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!