Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5396062
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
15.03.2023 15:27 - Високото кръвно налягане
Автор: stoineff Категория: Спорт   
Прочетен: 9343 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 15.03.2023 16:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Високото кръвно налягане е често срещано състояние, което засяга артериите на тялото. Нарича се още хипертония. Ако имате високо кръвно налягане, силата на кръвта, която притиска стените на артериите, постоянно е твърде висока. Сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв.

Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб (mm Hg). Като цяло хипертонията е кръвно налягане от 130/80 mm Hg или по-високо.

 

Американският колеж по кардиология и Американската сърдечна асоциация разделят кръвното налягане на четири основни категории. Идеалното кръвно налягане се категоризира като нормално.)

  • Нормално кръвно налягане. Кръвното налягане е 120/80 mm Hg или по-ниско.
  • Повишено кръвно налягане. Горното число варира от 120 до 129 mm Hg , а долното число е под, не над 80 mm Hg .
  • Етап 1 хипертония. Горното число варира от 130 до 139 mm Hg , а долното число е между 80 и 89 mm Hg .
  • Етап 2 хипертония. Горното число е 140 mm Hg или по-високо или долното число е 90 mm Hg или по-високо.

Кръвно налягане, по-високо от 180/120 mm Hg , се счита за хипертонична спешна ситуация или криза. Потърсете спешна медицинска помощ за всеки с тези стойности на кръвното налягане.

Сваляне на високо кръвно за 5 минути + още нещо

image

Нелекуваното високо кръвно налягане увеличава риска от инфаркт, инсулт и други сериозни здравословни проблеми. Важно е кръвното Ви налягане да се проверява поне на всеки две години, като се започне от 18-годишна възраст. Някои хора се нуждаят от по-чести проверки.

Навиците за здравословен начин на живот - като непушене, упражнения и правилно хранене - могат да помогнат за предотвратяване и лечение на високо кръвно налягане. Някои хора се нуждаят от лекарства за лечение на високо кръвно налягане.

 Симптоми

Повечето хора с високо кръвно налягане нямат симптоми, дори ако показанията на кръвното налягане достигнат опасно високи нива. Можете да имате високо кръвно налягане в продължение на години без никакви симптоми.

Някои хора с високо кръвно налягане може да имат:

  • Главоболие
  • Недостиг на въздух
  • кървене от носа

Тези симптоми обаче не са специфични. Те обикновено не се появяват, докато високото кръвно налягане не достигне тежък или животозастрашаващ стадий.

Кога да посетите лекар

Скринингът на кръвното налягане е важна част от общото здравеопазване. Колко често трябва да проверявате кръвното си налягане зависи от вашата възраст и цялостно здравословно състояние.

Помолете вашия доставчик за измерване на кръвното налягане най-малко на всеки две години, започвайки от 18-годишна възраст. Ако сте на 40 или повече години или сте между 18 и 39 години с висок риск от високо кръвно налягане, поискайте проверка на кръвното налягане на всеки година.

Вашият лекар вероятно ще препоръча по-чести измервания, ако имате високо кръвно налягане или други рискови фактори за сърдечни заболявания.

Деца на възраст 3 и повече години може да имат измерване на кръвното налягане като част от годишните им прегледи.

Ако не посещавате редовно лекар, може да имате възможност да получите безплатен скрининг за кръвно налягане на панаир на здравни ресурси или на други места във вашата общност. В някои магазини и аптеки има и безплатни апарати за кръвно налягане. Точността на тези машини зависи от няколко неща, като правилния размер на маншета и правилното използване на машините. Попитайте вашия доставчик на здравни услуги за съвет относно използването на обществени апарати за кръвно налягане.



Тагове:   калории,   храни,   рецепти,   диети,


Гласувай:
5



1. twohearts - Копиране....
15.03.2023 16:00
Копи-пейст, ами поне да бяхте огледали статията малко ...
цитирай
2. stoineff - Копи-пейст, ами поне да бяхте ог...
15.03.2023 16:09
twohearts написа:
Копи-пейст, ами поне да бяхте огледали статията малко ...

Кой има време за подробности
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!