Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5401302
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
05.01.2012 12:16 - За, или против сурогатното майчинство
Автор: stoineff Категория: Тя и той   
Прочетен: 3681 Коментари: 7 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
От известно време следя темата за ин - витро и  сурогатното майчинство. Темата е доста болезнена за жените, които не могат да имат деца. 

Българската църква прави различни изказвания по въпроса:
 
 "Светият синод на Българската православна църка не е изцяло против ин витрото, заяви сутринта ловчанският митрополит Гавриил в интервю за БНР. В същото време Знеполският епископ Йоан заяви пред журналисти, цитиран от БТА, че подкрепя изцяло първоначалната позиция на митрополитите.

В ранния следобед позицията на Светия Синод, която беше огласена в медиите в навечерието на Нова година, беше допълнена, като в нея са посочени определени условия, при които митрополитите благославят ин витро оплождането: "единствено "ин витро"/"ин виво" оплождането, при което се използва материал от самите съпрузи и се имплантира/т ембрион/и в самата съпруга без да се допуска унищожаването на нито един от тях".

За първи път съм съгласен с църквата. За инвитрото и против сурогатното майчинство. Разликата е в това, че аз имам различни причини от църквата, които са против. 

Ще задам въпросите си:

1. Какво се случва, ако сурогатната майка роди дете с увреждане?

2. Какво се случва, ако след девет месеца бременност сурогатната майка се привърже към детето в утробата и (напълно нормално е считам)

3. Няма ли да има злоупотреби, изнудвания, търговия с утроби сред ниските социални слоеве и търговия с деца?



Гласувай:
19



1. alexs - "3. Няма ли да има злоупотр...
05.01.2012 12:43
"3. Няма ли да има злоупотреби, изнудвания, търговия с утроби сред ниските социални слоеве и търговия с деца?" Ще има ......и това е част от падението на съвременния свят!
цитирай
2. ykpaina - ...
05.01.2012 12:44
3. Това май се случва и сега. Правното уреждане на сурогатното майчинство е нещо като легализирането на проституцията и вкарването й в някакви юридическо-административни рамки.

2. Сурогатната майка, доколкото разбирам, сключва с мъжа и жената, от които е "биологичният материал" договор, в който изрично се посочват правата и задълженията на двете страни. Тя може да се привързва колкото си иска - това си е неин проблем. Няма право след раждането да търси детето, да предявява някакви права върху него и т.н.

1. Роденото от сурогатна майка дете юридически се явява собственост на предоставилите "биологичния материал". След раждането му те постъпват с него така, както и сега постъпват родителите - или си го взимат и си го гледат, или го "оставят".

Това са рационалните обяснения. Зад тях, естествено, остава океан от емоции - и от двете страни. Като обикновено никой не мисли за третата страна - ДЕТЕТО. Което по никой начин няма да е родено според максимата "това е Божа работа". Затова са и възраженията на църквата. Раждането на едно същество се превръща в процес на обмяна на суровини и "готова стока" заедно със съпътстващото ги движение на парични средства, сключване на договори и т.н. и др.под. Дали едно такова дете ще се чувства щастливо и пълноценно - на подсъзнателно ниво, на ниво душа....кой знае...
цитирай
3. ve6titsa - И сега се продават бебета.
05.01.2012 12:50
Аз съм жена.Знам какво е да искаш бебе.Късметлийка съм в много отношения.За мен истинските родители са тези,които полагат грижи за увреденото си дете и дори не се замислят да го оставят в дом.Не знам какво да мисля за сурогатното майчиство.И на мен ми е малко чужда тази идея,при положение,че толкова деца чакат за осиновяване.
цитирай
4. hristo27 - Църквата забранява едно, ЕС заб...
05.01.2012 13:05
Църквата забранява едно, ЕС забранява друго...
Утре китайците, индианците и извънземните като започнат да ни забраняват това и това - ето ти след 20 години Република Циганория!
цитирай
5. stoineff - ykpaina
05.01.2012 13:31
"дете юридически се явява собственост "
"ключва с мъжа и жената, от които е "биологичният материал" договор, в който изрично се посочват правата и задълженията на двете страни"

Точно тези термини ме притесняват. Това дете един ден ще стане млад интелигентен човек ... и вероятно голяма част от тия определения ще тежат..
цитирай
6. skit - няма място за увъртания
05.01.2012 21:45
Сурогат
1. Продукт, който е непълноценен заместител на друг продукт.
2. Прен. Пренебр. Непълноценен заместител; ерзац.

Да бъдеш принудена да продадеш достоинството си като влезеш в ролята на "непълноценна, ерзац майка" е все едно да бъдеш принудена да проституираш.
Този, който предлага "сурогатното майчинство" имено под този термин вече го е осъдил. Неволно, подсъзнателно. Иронията е че, ние, които го отхвърляме, сме напълно съгласни с вашето гузно подсъзнание, уважаеми госпожи и господа.
цитирай
7. анонимен - докоментар
25.09.2012 01:11
hristo27 написа:
Църквата забранява едно, ЕС забранява друго...
Утре китайците, индианците и извънземните като започнат да ни забраняват това и това - ето ти след 20 години Република Циганория!

Не Циганория, а ЦИНГАПУР...
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!