Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5376902
Постинги: 592
Коментари: 8144
Гласове: 13840
Постинг
20.02.2023 13:41 - Стресът на работното място: 4 съвета за работещи жени
Автор: stoineff Категория: Спорт   
Прочетен: 7747 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 20.02.2023 13:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Имейли, които пристигат ден и нощ, график за пътуване, който пречи на семейния живот, вековна борба с баланса между професионалния и личния живот - данни от Американската асоциация на психолозите показват, че 65 процента от американците цитират работата като основен източник на стрес. Може да се случи, дори ако обикновено обичате работата си.

image  

Жените по-специално са изправени пред набор от предизвикателства на работното място поради проблеми като грижата за децата и междуличностните отношения, обяснява психологът на Джон Хопкинс Дженифър Хейторнуейт, доктор по философия, директор на  Центъра за изследване на ума и тялото на Джон Хопкинс  .

Стресът  възниква, когато има дисбаланс между изискванията на дадена ситуация и ресурсите на човек да я управлява, казва Хейторнуейт.

„Мислете за мозъка като за център на стреса“, казва тя. Той е отговорен за организирането на реакцията на стрес, която се случва в цялото ви тяло.

Най-честите източници на работен стрес

Стресът предизвиква физически симптоми и много от неговите корени могат да бъдат проследени на работното място. Ето основните източници на стрес на работното място на Haythornthwaite.

  • Баланс между работата и живота.  Американските жени прекарват повече часове в работа от всякога, оставяйки по-малко време за лични задължения. Междувременно те поемат голяма грижа, отбелязва тя. „По-често жените все още се грижат за децата и се занимават с грижи за възрастни“, казва Хейторнуейт. „Имаме задължения за гледане и в двата края на живота.“
  • Връзки.  „Гъвкавостта на работната среда е огромен стрес за жените“, казва Хейторнуейт. Например, някои жени може да искат да работят от разстояние или да поддържат нетрадиционно работно време, за да могат да изпълняват лични задължения, но много работодатели все още не харесват гъвкавите работни условия. Други жени се борят с широко разпространени проблеми, като сексизъм или дискриминация.
  • технология.  Мобилните устройства, като лаптопи и смартфони, се прокрадват в нашето лично време. „Някои хора може да напуснат офиса в 6 часа, но те проверяват имейла си в леглото“, казва Хейторнуейт. Постоянно присъстващата технология прави по-трудно за жените, които вече са лишени от време, да се откажат от работа и да имат реален престой.

 

4 начина да се справите със стреса 
  1. Упражнение

    Включете редовни движения в деня си, особено ако прекарвате по-голямата част от времето си седнал зад бюрото. Не е необходимо упражнението да е интензивно. Дори кратките дневни разходки са полезни. Използвайте инструмент за проследяване на фитнес или приложение на телефона си, за да следите напредъка си.

  2. сън

    „Влиянието на съня върху здравето е невероятно. Като общество не сме му дали достатъчно приоритет“, казва Хейторнуейт. Сънят повишава настроението и ни помага да се справяме по-ефективно с ежедневните предизвикателства. Отпуснете се два часа преди лягане, като спрете работа и избягвайте кофеина в късния следобед. Проучванията показват, че използването на мобилен телефон при възрастни може да съсипе шансовете ви за добър нощен сън. Затова изключвайте устройствата си вечер и се събуждайте по едно и също време всеки ден, за да позволите на естествения ритъм на съня на тялото ви да се изрази.

  3. Търсете щастието

    „Намерете време за удоволствие и радост“, съветва Хейторнуейт. Приоритетизирайте хобитата и ги правете редовно, независимо дали е семейно време или обществена активност. „Да имате цел и смисъл в живота си е ключът към удовлетворението от работата“, казва тя.

  4. Социална помощ

    Отнасяйте се към вашата социална мрежа като към буфер за стрес, който повишава здравето и дълголетието, казва Хейторнуейт. Вашата група не трябва да е голяма, стига да поддържа чувството ви за връзка и споделен опит. Приятелството и свързаността са „от решаващо значение за справянето със стресовите фактори“, казва тя.



Тагове:   калории,   храни,   рецепти,   диети,


Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!