Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: stoineff
Категория: Спорт
Прочетен: 5401948
Постинги: 594
Коментари: 8145
Гласове: 13845
Постинг
30.04.2022 23:28 - Невероятно, но факт - какаото е полезно за зъбите ви.
Автор: stoineff Категория: Новини   
Прочетен: 10153 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Какаовите зърна съдържат голямо количество полифеноли, които имат антибактериални свойства срещу флората, която може да провокира кариес. При използване на продукти на какаова основа се образува защитен слой между повърхността на зъбите и плаката.

Най-известният продукт с висока концентрация на какао е шоколадът. Все пак трябва да изберете натурален шоколад с минимално съдържание на захар, но е по-добре да спрете на горчив сорт, в който изобщо няма захар.

image

Шоколадът е може би любимото лакомство на повечето хора. Тези, които обичат сладко, трябва да помнят, че яденето на шоколад без добавена захар предотвратява появата на кариес, контролира наличието на патогенна флора в устата и предотвратява образуването на плака.

През 2009 г. бяха публикувани резултатите от изследване на какаовите полифеноли. Оказа се, че тези сложни биохимични съединения успешно потискат дейността на кариозната флора и образуват защита срещу бактериална плака  .

Проучване от 2019 г. установи, че водата за уста на базата на какаови зърна убива Streptococcus mutans, който е отговорен за кухините. Изследваният продукт има ефект, подобен на ефекта на фармакологичните лекарства, отпускани по лекарско предписание. Прави впечатление, че полезният микробиом на устната кухина изобщо не се засяга

Важно е да запомните, че обичайните сладки шоколадови блокчета, които се предлагат в магазините, не са от полза. В тях ценните свойства на шоколада са напълно неутрализирани.



Тагове:   калории,   храни,   рецепти,   диети,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!